De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu
VR-bril technische cursus

Van VR tot AGV’s: hoe blijven organisaties bij de tijd?

Innovatie in de techniek, het is een doorlopend proces. 3D-printen is niemand vreemd en Industrie 4.0 oefent flinke impact uit op de werkvloer.

Innovatie in de techniek, het is een doorlopend proces. 3D-printen is niemand vreemd en Industrie 4.0 oefent flinke impact uit op de werkvloer. Ook Virtual Reality (VR) is een techniek die andere mogelijkheden met zich meebrengt. ROVC organiseerde onlangs een Inspiration Day. Een dag om nieuwe technieken te proberen en inspiratie op te doen in verschillende workshops en demo’s. Wat houden deze technieken precies in? En wat voor invloed heeft het op jóuw organisatie?

De impact van Industrie 4.0 op de werkvloer

Niels Maat, Manager Drive Solutions bij SEW, neemt ons in zijn workshop mee in de wereld van Industrie 4.0. “Er worden aan de lopende band nieuwe mogelijkheden ontwikkeld op het gebied van robotica en machines. Het effect hiervan is groot. Ook op de werkvloer.”
Niels haalt een voorbeeld aan uit zijn eigen werkpraktijk om het grootse effect te laten zien: de impact van Industrie 4.0 op de productielijn. “Voorheen stond men aan een lopende band, de een om onderdelen aan een product toe te voegen en de ander om te controleren op gebreken. Nu gaat dit voor een groot deel geautomatiseerd. In de fabriek van SEW rijden Automated Guided Vehicles (AGV’s). Iedere AGV is ‘owner’ van een product. Hij kent de eigenschappen die het eindproduct moet bezitten en bepaalt zo zijn weg door de fabriek. De AGV rijdt naar de verschillende eilanden waar een bepaalde handeling wordt volbracht, zoals het toevoegen van een onderdeel. Heeft de medewerker zijn handeling voltooid, dan drukt hij op de knop om de AGV naar het volgende eiland te zien vertrekken.”

Eenvoudig defecten en slijtage lokaliseren

Naast verschillende workshops zijn er ook demonstraties, bijvoorbeeld van warmtebeeldcamera’s en stroboscopen. Hiermee maak je snel en veilig defecten en problemen aan installaties inzichtelijk en voorspel je daarnaast de levensduur van bepaalde componenten. Met een warmtebeeldcamera is het gemakkelijk om slijtage van onderdelen en elektronische problemen te lokaliseren.

Ervaringen in het geheugen gegrift

Een techniek als Virtual Reality mag op een dag als deze ook zeker niet ontbreken. De laatste ontwikkelingen in de installatietechniek worden tijdens een VR-tour in kaart gebracht. OTIB nam ons mee achter de schermen van Lowlands en liet de techniek achter het festival zien. Van stroom, water en een afwateringssysteem tot aan wifi. Koen Laan, werkzaam bij Pilz, belichtte de mogelijkheden in de werkpraktijk van Virtual Reality. Want wat biedt VR wél, wat een boek, trainer of computer niet kan bieden? Het antwoord is kort en krachtig: de ervaring. Het menselijk brein onthoudt 10 procent van wat het leest, 20 procent van wat het hoort en 70 procent van wat het ervaart. VR als trainingstoepassing gebruiken is dus niet alleen een leuke en nieuwe manier van leren, maar ook een efficiënte.

Kortom, innovatie in de techniek brengt veel mogelijkheden met zich mee. Voor organisaties is het dan ook van belang om nieuwe technieken eigen te maken en te adopteren. Organisaties moeten kijken naar wat voor hén relevant is en zich daarop richten, want alleen op die manier blijven ze bij de tijd.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.