De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Opleiding of cursus elektrotechniek

ROVC heeft veel verschillende opleidingen en cursussen in de elektrotechniek. Daarmee is ROVC dé technisch opleider als je een opleiding elektrotechniek zoekt. Welke verschillende opleidingen zijn er en welke opleiding past het beste bij jou?

Naar industriële elektrotechniek Naar installatietechniek

 

Wat is elektrotechniek?

Je bent op zoek naar een cursus of opleiding elektrotechniek. Maar wat is elektrotechniek eigenlijk?

Elektrotechniek omvat alle techniek met elektriciteit. Elektriciteit werkt door de beweging van elektronen in een stroomkring. Elektronen zijn deeltjes die via een geleider stromen van een minpool naar een pluspool. Deze polen worden beïnvloed door magnetisme. Pas als de elektronen kunnen stromen in een stroomkring, leveren de deeltjes elektriciteit op. Door de stroomkring te verbreken, stoppen de elektronen met stromen langs de geleiders en valt de elektriciteit weg. Dit is de basis van elektrisch schakelen. Elektranetwerken voor verlichting werken op deze manier.

Elektriciteit kan op veel verschillende manieren toegepast worden. De toepassing van elektriciteit wordt ook wel elektrotechniek genoemd. Je komt elektrotechniek dan ook overal tegen. Bijvoorbeeld in de industrie bij de aandrijving en besturing van machines, maar ook in de gebouwgebondeninstallaties van kantoren. En natuurlijk bij jou thuis.

Elektrotechnische beroepen

Binnen de elektrotechniek zijn er veel verschillende beroepen en functiebenamingen. Veelvoorkomende beroepen binnen de elektrotechniek zijn:

 • Elektrotechnicus
 • Elektricien of elektrotechnisch installateur
 • Elektromonteur
 • Technisch operator
 • Servicemonteur, storingsmonteur of servicetechnicus
 • Totaalinstallateur

 

Elektrotechniek in de industrie en in gebouwen

Doordat de toepassing van elektrotechniek zo breed is, onderscheiden we twee vormen van elektrotechniek:

 • Industriële elektrotechniek: elektrische aandrijftechniek en besturingen (machines)
 • Installatietechniek: gebouwgebonden elektrische installaties

Waar ligt jouw interesse?

Industriële elektrotechniek Installatietechniek

 

 

 

 

Erwin Janssen

Wil je meer weten over een cursus of training? Neem contact met mij op voor een persoonlijk studieadvies. Ik help je graag!

Mijn verhaal

   

Test jouw kennis over elektrotechniek!

Benieuwd naar jouw kennis over elektrotechniek? Maak dan de 10 vragen test! 

Maak de 10 vragen test

 

 

Industriële Elektrotechniek

Ben je werkzaam in de industrie, dan kom je elektrotechniek tegen in de aandrijving en besturing van bijvoorbeeld transportbanden, persen, productiemachines, verpakkingsmachines of allerlei maatwerk machines in een productieproces.

Elektromonteur in de industrie

Werk je als elektromonteur of technicus elektrotechnische installaties in de industrie, dan werk je aan industriële installaties, zoals de hierboven genoemde voorbeelden. Daarbij kun je als elektromonteur te maken krijgen met het plaatsen, vervangen of onderhouden van industriële elektrische componenten. Zoals schakelaars, signalerings- en bedieningsapparatuur, meet- en regelapparatuur en motoren. Als elektromonteur in de industrie ben je verantwoordelijk voor de technische componenten van elektrotechnische installaties.

Elektromonteur opleiding - elektrotechniek in de industrie

Werk jij met elektrotechniek in de industrie of wil jij graag meer leren over de industriële kant van elektrotechniek? ROVC heeft een breed scala aan elektrotechnische opleidingen. Onze opleidingen zijn praktijkgerichte cursussen voor volwassenen die worden gegeven op verschillende niveaus. Zowel voor de ervaren als de beginnende elektrotechnicus zijn er passende opleidingen.

2 personen volgen de cursus Storingstechnicus elektro

 

 

Opleidingen elektrotechniek voor de industrie

ROVC heeft een heel groot aanbod opleidingen in de elektrotechniek. Voor beginnende elektrotechnici, tot verdiepingscursussen voor ervaren technici. Hieronder lichten we een aantal populaire opleidingen toe. Vergeet bij het zoeken naar een opleiding in de elektrotechniek, niet ook te kijken naar het volledige opleidingsaanbod.

 

 

 

 

Basiskennis opdoen en snel aan het werk in de industriële elektrotechniek

Weet jij nog weinig van elektrotechniek, maar overweeg je een stap te maken richting de industriële elektrotechniek? Dan maak je een baanzekere keuze. Er is veel vraag naar vakmensen in de elektrotechniek. En die vraag zal naar verwachting nog verder toenemen door automatiseringen en de ontwikkeling van nieuwe technieken.

Wil jij met weinig tot geen ervaring en kennis van elektrotechniek aan de slag in de industriële elektrotechniek? Dan bevelen we de volgende cursussen aan:

Elektrotechniek Basis

In deze cursus leer je in 4 dagen meer over hoe elektriciteit werkt en hoe je het kunt toepassen. Deze training kun je prima volgen als je nog geen technische achtergrond hebt. Het is de ideale basis voor als je de stap wilt maken naar de industriële elektrotechniek. Ook als je nog twijfelt tussen de industriële elektrotechniek of elektrotechniek in de installatietechniek, dan is deze brede training een goede basis.

Cursus Elektrotechniek Basis

 

NEN 3140 Voldoende Onderricht Persoon (VOP)

Het werken aan laagspanning neemt gevaren met zich mee. In een cursus NEN 3140 Voldoende Onderricht persoon leer je in één dag de gevaren van elektrotechnische werkzaamheden kennen en hoe jij op een veilige manier eenvoudige werkzaamheden met laagspanning kunt uitvoeren.

Cursus NEN 3140 VOP

Kennis van industriële elektrotechniek verdiepen

Heb jij al ervaring in de elektrotechniek en wil je deze graag verdiepen? Dan zijn de volgende cursussen aanraders:

Elektrisch Schakelen

In de cursus Elektrisch Schakelen leer je in 8 dagen meer over de opbouw en werking van elektrische motorbesturing. Zo leer je onder andere hoe de elektrische motoren werken, hoe je schakelingen maakt, welke meetinstrumenten je kunt gebruiken en hoe je het storingzoeken aan elektrische besturingen aanpakt.

Cursus Elektrisch schakelen

NEN 3140 Vakbekwaam Persoon (VP)

De cursus NEN 3140 VP is nodig als jij zonder begeleiding van bijvoorbeeld een Installatieverantwoordelijke of Werkverantwoordelijke aan elektrotechnische installaties wilt werken. Als VP’er leer je bijvoorbeeld het af- en aankoppelen van motoren en het meten en vervangen van zekeringen en mespatronen. Heb je de 2-daagse cursus NEN 3140 Vakbekwaam Persoon afgerond, dan weet jij hoe je veilig werkt aan laagspanningsinstalllaties en mag je zelfstandig werken aan installaties.

Cursus NEN 3140 VP

Storingstechnicus elektro

In de cursus Storingstechnicus elektro leer je in 8 dagen hoe je complexe storingen in elektrotechnische installaties gestructureerd oplost. Bevindt de storing zich bij de elektromotor, een PLC, een frequentieregelaar, een softstarter of bij een relais? Geen probleem! Na deze cursus weet jij precies hoe je dit soort storingen opspoort en oplost.

Cursus Stortingstechnicus elektro

Elektrotechniek in de installatietechniek

De installatietechniek is ook een vorm van elektrotechniek, net als industriële elektrotechniek. Je werkt ook met elektrotechnische installaties, maar deze zijn meer gericht op woon- en werkomgevingen.

Wat is installatietechniek

In de installatietechniek worden verschillende technische componenten samengevoegd tot een werkend geheel. Daarbij kun je denken aan de volgende installaties: laagspanning, verlichting, beveiliging, infratechnische installaties en domotica. Maar ook klimaatinstallaties en warmte- en koude installaties vallen onder de installatietechniek.


Elektricien of installateur in de installatietechniek

Als elektricien of elektro-installateur werk je met elektrotechniek aan gebouwgebonden installaties. Jij zorgt ervoor dat de installaties voorzien worden van elektriciteit en dat deze werken. Je kunt de infrastructuur aanleggen, waaronder het trekken van de elektriciteitskabels, het monteren van schakelaars en het aansluiten op de meterkast. Ook storingen los je op.

Als je de infrastructuur aanlegt, word je ook wel elektricien genoemd. Werk je met installaties en apparaten die je aansluit op het netwerk, dan word je meestal installateur genoemd.

Er is veel vraag naar opgeleide installateurs. Niet alleen omdat elektrotechniek die motor van de samenleving is, maar ook voor de energietransitie zijn veel installateurs nodig. Jij bent de persoon achter onder andere de verwarming, verlichting, koeling, zonnepanelen, warmtewisselaars, warmtepompen, aircosystemen, ventilatiesystemen.

 

 

Opleidingen elektrotechniek in de installatietechniek

Ben je op zoek naar een opleiding in de elektrotechniek om meer te leren als elektricien of installateur? ROVC biedt veel verschillende cursussen op het gebied van elektrotechniek. Zowel voor de ervaren installateur, als voor wie nog geen ervaring heeft in de installatiebranche.

We helpen je graag met het maken van de juiste opleidingskeuze. Hieronder vind je de meest populaire cursussen op het gebied van installatietechniek.

Let op: het aanbod van ROVC aan opleidingen in de installatietechniek is veel ruimer. Vergeet bij het zoeken naar een opleiding in de installatietechniek, niet ook te kijken naar het volledige opleidingsaanbod.

 

 

Als installateur of elektricien aan de slag in de installatietechniek

Wil jij aan de slag in de installatietechniek, of ben jij pas begonnen? Vind je het leuk om met elektriciteit te werken of wil je graag bijdragen aan de verduurzaming? ROVC leidt elektrotechnici snel en efficiënt op met korte praktijkgerichte cursussen.

Elektrotechniek voor Huis en utiliteit – basis

Deze cursus geeft jou de ideale start als je gaat werken met installaties voor woningen en gebouwen en schakel- en verdeelinrichtingen. In 2 dagen leer je de basis van elektrotechniek zoals deze wordt toegepast in de huis- en utiliteitsbranche. We beginnen met de werking van elektriciteit, schakelaars, zekeringen en beveiligingen. Na twee dagen, waaronder 2x een halve dag practicum, heb jij alle kennis van de werking van elektrotechniek en kun je eenvoudige elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren. Zoals het vervangen van lichtschakelaars, armaturen en contactdozen.

Deze cursus geeft jou als toekomstig installateur de goede basiskennis van elektrotechniek. Veel cursisten combineren deze cursus met de cursus ‘Basisvaardheden Elektrische installaties’.

Cursus Elektrotechniek voor huis- en utiliteit basis

Basisvaardigheden Elektrische installaties

Wil je elektrische installaties leren aanleggen? Ze leren bedraden en afmonteren? Dan geeft deze cursus jou de juiste basis. Je gaat in 2 dagen aan de slag met buizen, kabels, draden, groepenkasten, verdeelrichtingen… Je bedraadt , maakt lasverbindingen, en monteert in- en opbouwinstallaties. Deze cursus brengt jou de basisvaardigheden bij die je nodig hebt als beginnend installateur.

Cursus Basisvaardigheden elektrische installaties

Elektrotechnisch tekeninglezen

Tijdens deze cursus leer je installatietekeningen en elektrotechnische schema’s lezen. Je leert alle elektrotechniek symbolen, wat ze betekenen en hoe ze werken. Na deze tweedaagse training weet je hoe je elektrotechnische tekeningen doorvertaalt naar de praktijk en hoe je hier aanpassingen in doorvoert.

Cursus Elektrotechnisch tekeninglezen

 

NEN 3140 Voldoende onderricht persoon (VOP)

Als je werkt aan elektrotechnische installaties, dan werk je met elektra. Dat is niet zonder risico’s. In 1 dag leer je in de cursus NEN 3140 VOP om te gaan met de gevaren van elektrotechniek. Na deze cursus weet jij hoe je veilig werkt aan elektrotechnische installaties.

Cursus NEN 3140 VOP

 

Kennis van installatietechniek verdiepen

Werk jij in de installatietechniek en wil jij jouw kennis van elektrotechniek verdiepen? Bij ROVC vind je diverse verdiepingscursussen. Met de volgende cursussen kun jij jouw kennis verder verdiepen:

Elektrische Huis- en Utiliteitsinstallaties

Deze 7-daagse cursus is ideaal voor wie ervaring heeft met elektrotechniek in huis- en utiliteitinstallaties en bijvoorbeeld werkt als monteur. Je leert onder andere meer over verdeelinrichting, de type aarding, beveiliging en de praktische toepassing van NEN 1010. Zodat je gebouwgebonden installaties aan kunt leggen, storingen kunt vinden en  oplossen. Daarnaast kun je verantwoord uitbreidingen doen op bestaande installaties en deze in gebruik nemen. Kortom, deze cursus maakt van jou een echte professional binnen de elektrotechnische installatietechniek.

Cursus Elektrische huis- en utiliteitsinstallaties

 

NEN 1010

NEN 1010 omschrijft veiligheidsrichtlijnen voor laagspanningsinstallaties die worden gebruikt door de elektrotechnische installatiebranche. In deze 6-daagse cursus weet jij precies hoe je de norm in de praktijk toepast en hoe je ervoor zorgt dat elektrische installaties voldoen aan de laatste editie van NEN 1010.

Cursus NEN 1010

 

NEN 3140 Vakbekwaam Persoon (VP)

Na het volgen van de tweedaagse cursus NEN 3140 Vakbekwaam Persoon, weet jij hoe je veilig werkt aan schakel- en groepenkasten en installaties die onder spanning staan. Ook kun je anderen begeleiden in het veilig werken aan elektrotechnische installaties.

Cursus NEN 3140 Vakbekwaam Persoon

 

Opfriscursussen voor iedereen die werkzaam is in de elektrotechniek

Naast de basiscursus elektrotechniek en de cursus elektrisch schakelen zijn ook de opfriscursussen erg populair. Zo biedt ROVC opfrisdagen elektrisch schakelen en NEN-herinstructies. Ook de opleidingen en cursussen met betrekking tot het verhelpen van elektrotechnische storingen zijn populair onder de meer ervaren elektrotechnici.

 

Studieadvies

Wil jij meer informatie? Bel of e-mail ons!

 

 

Waarom een cursus elektrotechniek volgen bij ROVC

  • ROVC heeft het grootste aanbod elektrotechnische cursussen in Nederland
  • Cursussen voor zowel de installatietechniek als industriële elektrotechniek
  • Veel cursussen kun je ook volgen als avondopleiding
  • Praktijkgerichte cursussen, in iedere cursus ga je met een practicum aan de slag
  • Cursussen zijn gericht op volwassenen die werken of willen werken in de elektrotechniek
  • Veel cursussen worden ook incompany gegeven

Bekijk alle cursussen in de elektrotechniek

ROVC gebruikt cookies op haar website. Door het plaatsen van deze cookies kunnen we onder andere het bezoekersgedrag analyseren. Met deze data maken we de site gebruiksvriendelijker. Ook kunnen we de cookies gebruiken voor social media en zorgen we dat je relevante advertenties en informatie te zien krijgt wanneer je gebruik maakt van de ROVC-website.

Meer informatie over de cookies en privacy vind je in ons privacy statement en cookiestatement. Als je gebruik blijft maken van deze website, ga je akkoord met de cookies en het verwerken van op deze wijze verkregen persoonsgegevens.

Terug naar vorige

Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.