De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu
Alles wat je moet weten over de gasketelwet

Gasketelwet

Op 1 oktober 2020 is de Gasketelwet in werking getreden. Vanuit de Gasketelwet is het voor alle monteurs die werken aan gasverbrandingsinstallaties verplicht om het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide te behalen. Ook bedrijven zijn verplicht om zich CO-VRIJ te certificeren om werkzaamheden te mogen uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties.

Heb jij de vanuit de Gasketelwet opgelegde certificering nodig? Je behaalt hem via ROVC. Ga direct naar de cursus Vakmanschap CO of lees hieronder meer over de Gasketelwet.

 

Test jouw kennis over Koolmonoxide

Hoe veel weet jij over het werken aan gasverbrandingsinstallaties?

Maak de 10 vragen test!

Examentraining Vakmanschap CO

Om te voldoen aan de nieuwe Gasketelwet moeten alle monteurs die werken aan gasverbrandingsinstallaties tot 100kW een CO-persoonscertificering halen. De handige eendaagse examentraining helpt daarbij. Lees er hier meer over en schrijf je vandaag nog in!

 

Bekijk training

Workshop bedrijfscertificering CO

Op het moment dat alle monteurs de persoonscertificering hebben behaald, dien je als organisatie een bedrijfscertificering te behalen. Onze partner Solar Opleidingen helpt kleine bedrijven tijdens een vier uur durende workshop een start te maken met invullen van de kwaliteitshandboeken. 

Bekijk workshop

Wat houdt de Gasketelwet in?

Gasketelwet moet aantal slachtoffers koolmonoxidevergiftiging verlagen

Jaarlijks overlijden in Nederland 5 tot 10 mensen aan koolmonoxidevergiftiging en raken er nog eens 200 mensen gewond. De meest voorkomende oorzaken voor het vrijkomen van koolmonoxide is een verkeerd geïnstalleerde, kapotte of slecht werkende cv-ketel, geiser of kachel. Zelfs meer dan de helft van alle koolmonoxidevergiftigingen wordt veroorzaakt door cv-ketels.

Ook slecht onderhoud aan afvoerbuizen, afvoerkanalen en schoorsteenkanalen zijn regelmatig de oorzaak van koolmonoxidevergiftiging.
Voor het terugdringen van het aantal slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging ligt er dus een taak bij installateurs. Naast natuurlijk voorlichting over het gevaar van koolmonoxide door de overheid.

Gasketelwet per 1 april 2023

De Gasketelwet vindt haar oorsprong al in 2015. Op 18 november 2015 publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport over het werken aan gasverbrandingsinstallaties en de gevolgen daarvan. Het ging met name om de gevaren van koolmonoxide. Het geschatte aantal monteurs dat jaarlijks gewond raakte of overleed door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide bleek veel hoger dan verwacht. Daarom werd besloten dat er een wettelijk kader moest komen om het aantal slachtoffers terug te dringen: de nieuwe Gasketelwet. De wet stelt dat iedereen die aan gasverbrandingsinstallaties werkt het Certificaat Vakmanschap CO moet hebben.


Gasketelwet eerder uitgesteld, uiteindelijk ingevoerd in 2023

De Gasketelwet is ingevoerd per 1 oktober 2020. De verplichte certificering zou, na een aantal keren uitstel, per 1 januari 2023 van kracht worden. Maar dit werd opnieuw uitgesteld om ieder bedrijf dat zich zou willen laten certificeren daar ook de mogelijkheid toe te geven. De verplichte certificering voor bedrijven en monteurs die werken met gasverbrandingsinstallaties is per 1 april 2023 ingevoerd.

Lees meer over de CO-certificering

Twee personen zijn bezig met cursus F-gassen II

Wat zijn de gasverbrandingsinstallaties uit de gasketelwet?

Bij de woorden gasverbrandingsinstallaties een koolmonoxide, zul je waarschijnlijk direct denken aan CV-ketels. Maar er zijn veel meer gasverbrandingsinstallaties die onder de Gasketelwet vallen. Elke installatie met een gasverbrandingsproces die benoemd wordt in de BRL-6000-25 én koolmonoxide genereert, valt onder de nieuwe wet.

Voorbeelden daarvan zijn:

  • Geisers
  • Gaskachels
  • Gasfornuizen
  • Gasboilers
  • Gasgestookte luchtverwarmers
  • Gasgestookte zwembadverwarming
  • Gasgestookte apparaten en machines, zoals generatoren, pompen en industriële installaties.

Gasketelwet rookgasafvoer

Niet alleen de verbrandingsinstallaties zelf, maar ook voorzieningen voor de toevoer van verbrandingslucht en de rookgasafvoer valt hieronder. Dus ook als er werkzaamheden worden verricht aan afvoerkanalen, is een co-certificering noodzakelijk.
Let op: als particulier mag je dus ook niet zelf het rookkanaal onderhouden.

Gasketelwet heeft effect op particulieren

De Gasketelwet heeft niet alleen gevolgen voor installateurs en bedrijven die werken met gasverbrandingsinstallaties, maar ook voor particulieren. De Gasketelwet stelt het voor particulieren verplicht om alleen werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties te laten uitvoeren door CO VRIJ-gecertificeerde bedrijven. Houden zij zich hier niet aan, dan riskeren zij een boete.
Daarnaast geeft de Gasketelwet ook aan dat er niet gewerkt mag worden aan gasverbrandingsinstallaties zonder certificering. Dat houdt in dat particulieren ook niet zelf onderhoud mogen uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties.

Gasketelwet register

Wil je controleren of een bedrijf gecertificeerd is conform de Gasketelwet? Je kunt dit controleren in het register op de website van de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB).

Gasketelwet cursus

Ga jij werken aan gasverbrandingsinstallaties? Dan moet je verlicht je co-certificering behalen. Bij ROVC kun je de Gasketelwet-cursus Vakmanschap CO volgen. De cursusdag sluit je af met het theorie-examen.

 

Ga naar de cursus

Studieadvies

Wil jij meer informatie? Bel of e-mail ons!

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.