De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu
Welke opleiding past bij jou?

Vak- of beroepsopleiding

Wil je verder of meer leren voor je vak of beroep? Wil je je om- of bijscholen? Of ben jij een zij-instromer in de techniek? Oriënteer je dan op een vak- of beroepsopleiding bij ROVC! 

Naast losse cursussen en trainingen biedt ROVC ook vak- en beroepsopleidingen aan. Deze bestaan uit verschillende cursussen en trainingen die gericht zijn op een specifiek vak of beroep. Op deze pagina leggen we je uit wat het verschil is tussen deze opleidingen.

     

Wat is een vakopleiding?

Een vakopleiding bestaat uit een combinatie van verschillende cursussen en trainingen en is gericht op de kern van een beroep: het technisch vakmanschap. Voorbeeld is bijvoorbeeld de vakopleiding Airco- en warmtepompmonteur, die specifiek gericht is op de technische kennis en vaardigheden die gevraagd worden in dit vak (naast aircotechniek en warmtepomptechniek bijvoorbeeld ook elektrotechniek en veiligheid).

Als je een vakopleiding hebt afgerond, ben je direct functioneel inzetbaar voor een bedrijf en/of als ZZP’er. Je kunt dus aan de slag in de praktijk. Daarnaast kun je vanuit een vakopleiding versneld doorstromen naar een beroepsopleiding, bijvoorbeeld Servicemonteur klimaattechniek. 

Bekijk aanbod vakopleidingen

 

Wat is een beroepsopleiding?

Een beroepsopleiding bestaat ook uit een combinatie van verschillende cursussen en trainingen, maar heeft een bredere oriëntatie op de beroepscontext. Dat wil zeggen dat naast het technisch vakmanschap ook nadruk wordt gelegd op de andere belangrijke vaardigheden in het beroep, zoals effectief communiceren en adviseren. Vaak komen in een beroepsopleiding ook iets meer veiligheidsaspecten aan bod. Een beroepsopleiding leidt je op tot een allround beroepsbeoefenaar. Als je een beroepsopleiding hebt afgerond ben je functioneel inzetbaar voor een bedrijf of als zzp-er. Je kunt dus aan de slag in de praktijk.

Bekijk aanbod beroepsopleidingen

Wanneer kiezen voor een vakopleiding?

Kom je uit een andere sector, maar heb je wel affiniteit met of enige kennis van techniek? Dan ben je een zogenaamde zij-instromer. Of heb je een andere opleidingsachtergrond en wil je je omscholen tot een functioneel inzetbaar persoon in een kansrijk beroep? Volg dan (eerst) een vakopleiding. Je kunt dan ervaren of het vak je ligt en je kunt daarna doorstromen naar een beroepsopleiding.

Of werk je bijvoorbeeld voor een detacheringsbureau en wil je je opwerken tot specialist? Dan is een vakopleiding ook geschikt voor jou. Het is een voordeel om aan een vakopleiding of beroepsopleiding te beginnen als je in het verleden al één of twee ROVC-cursussen hebt afgerond, want daarvoor kun je vrijstellingen aanvragen. Het kan zijn dat je dan nog maar enkele cursussen hoeft te doen om een bedrijfserkend vakopleidingsdiploma te bemachtigen!

Wanneer kiezen voor een beroepsopleiding?

Zoek je meer uitdaging in jouw beroep, of wil je meer allround worden, bijvoorbeeld als operator, engineer of technicus, of als service- of onderhoudsmonteur? Of wil je jezelf verbreden of verdiepen, of doorgroeien naar een andere functie? Of zou je het liefst een erkend mbo-diploma willen bemachtigen, zonder weer 3 of 4 jaar naar school te moeten? Met een bedrijfserkend beroepsopleidingsdiploma kun je jouw doelen bereiken. De beroepsopleiding van ROVC is geschikt voor technici die willen werken en leren. Er zijn geen specifieke toelatingseisen. Een beroepsopleiding is dus een zeer toegankelijke manier om je verder te ontwikkelen binnen de techniek! Bovendien kies jij je eigen tempo.

Een ROVC-beroepsopleiding is inhoudelijk gezien vergelijkbaar met een bbl-opleiding, maar dan zonder de onnodige ballast! Dus vooral gericht op techniek, op veiligheid, en op de benodigde beroepsvaardigheden. Dus géén Nederlands, géén Engels, en géén schoolse benadering en allerlei gedoe en verplichtingen zoals urennormen en verslagen maken…Het gaat immers om datgene dat écht van belang is voor de uitoefening van het beroep!

Een bedrijfserkend diploma of certificaat

Voor zowel een vak- als beroepsopleiding geldt dat je na elk succesvol doorlopen onderdeel (cursus of training) een diploma of certificaat ontvangt. Na het behalen van alle cursussen en trainingen binnen een vak- of beroepsopleiding heb je het bedrijfserkende vakdiploma of beroepsopleidingsdiploma in handen.

Wil jij graag opleidingsadvies?

Heb je nog aanvullende vragen over de vak- of beroepsopleidingen? Welk type opleiding het beste bij jou past bijvoorbeeld? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

 

   

ROVC bezit het NRTO-keurmerk

De NRTO is de overkoepelende brancheorganisatie voor alle particuliere trainings- en opleidingsbureaus. De leden van NRTO houden zich aan een gedragscode. Het NRTO-keurmerk is in de opleidingsmarkt een teken van kwaliteit en professionaliteit.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.