De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu
PLC industriele automatisering cursist kijkt in camera

Cursus Industriële automatisering volgen?

Wat is industriële automatisering?

Industriële automatisering is het automatiseren van processen om de productie te optimaliseren. Diverse handelingen wordt door industriële automatisering uitgevoerd door machines die aangestuurd worden door PLC’s. Industriële automatisering is een manier om processen te versnellen, efficiënter te werken, de kwaliteit van producten te verbeteren of de productiecapaciteit te verhogen.

Er ontwikkelen zich razendsnel technieken die automatisering van processen mogelijk maken. Vooral binnen de productie-industrie is industriële automatisering actueel. Het resultaat: meer en snellere productie.

Rob Manders

Heb je nog vragen? Neem contact met mij op voor advies op maat!

 

 

Industriële automatisering in het kort

De basis van automatisering is het opmerken van een signaal om er vervolgens een automatisch actie aan te verbinden. In dit proces spelen sensoren, PLC’s, omvormers en actuatoren een belangrijke rol.

Daar waar het bij industriële automatisering vooral gewerkt wordt met digitale signalen (1/0) zie je dat bij meet-en regeltechniek analoge signalen belangrijk zijn. Het principe van waarnemen en verwerken van deze signalen gebeurt wel op een soortgelijke manier. Afhankelijk van de gewenste vervolghandeling zal er in de regelkring een specifieke actuator of corrigerende orgaan worden toegepast.

Een PLC is de computer die de signalen leest en bepaalt welke actie uitgevoerd moet worden. Deze bepaalt de sturing van het proces, daarom wordt dit ook wel besturingstechniek genoemd. Net als bij elk andere computer, doet een PLC niets tot de programmeur hem vertelt wat te doen. Het programmeren van een PLC gebeurt op verschillende manieren in gestandaardiseerde programmeertalen.

Lees meer over PLC-besturingstechniek

 

Waar vind je industriële automatisering? 

Industriële automatisering vind je eigenlijk in elke industrie terug waar bewegingen automatisch, zonder tussenkomst van de mens, worden uitgevoerd. Of het om voedingsmiddelen gaat, zoals het afvullen van een pak melk, de kas-en tuinbouw voor het tijdig plukken van de rijpe tomaten, productie van een kunststof krat, distributie van je pakketjes of de achtbaan in een pretpark, automatisering bevindt zich overal.

De vertaling van automatisering in een huis en utiliteit omgeving kan je vinden in de gebouwautomatisering. Ook hier spelen soortgelijke componenten een belangrijke rol.

 

Opleiding binnen de industriële automatisering volgen?

ROVC biedt verschillende cursussen aan die onderdeel zijn van industriële automatisering.

 

10 vragen test Industriële automatisering

Wil jij weten welke cursus bij jou past? Maak dan die 10 vragen test over Industriële automatisering!

Ga naar de 10 vragen test >

Kies de opleiding industriële automatisering die bij jou past!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van de opleiding die bij jou past? Neem dan contact op met de studieadviseur.

Rob Manders

Heb je nog vragen? Neem contact met mij op voor advies op maat!

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.