De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu
Cursus Warmtepompinstallaties

Kan een cv-installateur een warmtepomp installeren?

Groningen trilt op zijn grondveste. De aardbevingen beheersen het leven van onze Noorderlingen. De overheid heeft daarom een knoop doorgehakt: in 2050 moeten we gasvrij wonen.

Verschillende organisaties zijn van mening dat we vanaf 2021 oude cv-ketels verplicht moeten vervangen door warmtepompen of andere duurzame alternatieven. Maar hebben Nederlandse installateurs de juiste kennis en kunde in huis om dit te realiseren? In deze blog geef ik antwoord op vier belangrijke vragen rondom dit thema.

1. De cv-ketel moet worden vervangen: wat adviseer ik de klant?

Een cv-ketel voor een warmtepomp vervangen lijkt niet zo moeilijk. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen beide installaties. Zo levert een cv-ketel hogetemperatuurwarmte en een warmtepomp lagetemperatuurwarmte. Om het juiste advies te kunnen geven zijn er een aantal belangrijke punten waar rekening mee gehouden moeten worden. Denk aan het soort afgiftesysteem (zoals radiatoren of vloerverwarming), de oppervlakte van het huis en de manier van isolatie en ventilatie. De beleving van warmte door de gebruiker zal veranderen. Het is daarom cruciaal om dat als installateur te kunnen uitleggen en toelichten aan de klant.

Vaak wordt gedacht dat de aanwezigheid van louter radiatoren een probleem is bij het installeren van een warmtepompsysteem. Dat is echter niet meer zo. Hybride warmtepompen kunnen zelfs met bestaande radiatoren al uit de voeten. Ook zijn er veel alternatieven om radiatoren te vervangen, zonder direct naar vloerverwarming te hoeven grijpen. Dat is immers in een aantal gevallen een erg grote ingreep.

2. Een warmtepomp installeren, hoe pak ik dat aan?

Een cv-installateur heeft bijna alle vaardigheden in huis om een warmtepomp te installeren. Eén van de belangrijkste uitdagingen bij warmtepompen is het waterzijdig inregelen van het afgiftesysteem. Bij een CV-ketel kiest de vakman vaak voor onconventionele maatregelen, zoals het harder laten draaien van de circulatiepomp. Dit is niet mogelijk bij een warmtepomp. Daar komt de kunst van evenredig inregelen van je afgiftesysteem om de hoek kijken. Bij het in bedrijfstellen van het warmtepompsysteem is een F-gassen certificaat verplicht. Dit deel van de installatie is echter ook uit te besteden.

3. Welke opleidingen heb ik nodig om een warmtepomp te kunnen installeren?

Een installateur met de juiste opleiding kan een klant goed adviseren over een duurzame oplossing. Voor nu en in de toekomst. Nog niet iedere installateur heeft voldoende kennis en kunde in huis om een goed advies te geven. Het is een kleine investering om de juiste bijscholing te realiseren die deze nieuwe technologie vereist. Er zijn veel langere cursussen en opleidingen op de markt. Maar is dat altijd wel noodzakelijk? We moeten niet vergeten dat monteurs al vakmensen zijn. Zij hoeven niet te leren hoe je buizen aanlegt en koppelingen maakt. Wel vraagt een warmtepomp een andere mindset en benadering dan een cv-ketel. Een warmtepomp werkt immers niet met gasverwarming. Het is een koelmiddel dat voor de opwarming of afkoeling zorgt. Een korte cursus van twee dagen geeft al de benodigde mindset die nodig is.
Pak als ondernemer het voordeel van modulair opleiden. Hierdoor blijft de monteur goed inzetbaar voor het bedrijf, maar leert hij wel stapsgewijs wat hij nodig heeft in zijn dagelijkse werk. Dankzij een breed gedragen initiatief zijn praktijkgerichte trainingen overal in Nederland te volgen. Er is altijd wel een training in de buurt. Dus geen onnodige reistijd!

Er zijn nog geen branche-certificeringen, tenzij een monteur zich specialiseert in grondgebonden systemen of F-gassen. Bij grondgebonden systemen moet een bedrijf en installateur voldoen aan de BRL-6000-21. Deze certificering vraagt een flinke investering. Dit komt in de praktijk vaak alleen voor bij gespecialiseerde bedrijven.

4. Wat doet de overheid om het vervangen van cv-ketels te stimuleren?

De overheid stimuleert het installeren van warmtepompen en andere alternatieven voor de cv-ketel. Vanuit duurzaamheidsperspectief biedt de regering subsidie om een warmtepomp aan te schaffen. Voor opleidingen en cursussen voor medewerkers kan een bedrijf aanspraak maken op subsidies uit het opleidingsfonds van OTIB. Iedere ondernemer in de installatiebranche kan hier gebruik van maken.

Kortom, we gaan naar gasvrij wonen en kunnen niet meer om de warmtepompen heen. Sterker nog, de technologische ontwikkelingen gaan steeds meer richting duurzame oplossingen, zoals het hergebruiken van warmte. Dit gebeurt veelal op basis van een koelkringloop. Het is dus hoog tijd dat we de knop omzetten en iets te leren over dit fenomeen.

Nico van Leeuwen, Business Developer bij ROVC

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.