De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu
Leer meer over PLC's

PLC-besturingstechniek en het programmeren van PLC’s

PLC betekenis

PLC staat voor ‘programmable logic controller’, ofwel ‘programmeerbare logische besturing’. Een PLC is een computer die is geprogrammeerd om specifieke taken uit te voeren en de prestaties van machines en processen te monitoren en te beheersen. Het PLC-systeem vormt het brein, waarin de PLC-programmeur programmeert wat een machine moet doen.

PLC's worden vaak gebruikt in de productie-industrie, zoals de automobielindustrie, de chemische industrie, de voedselverwerkende industrie en de energie-industrie.

Hoe werkt een PLC?

Een PLC is ontworpen om digitale en analoge input te ontvangen, deze te verwerken volgens de geprogrammeerde logica, en vervolgens digitale en analoge output te genereren. Deze output stuurt de acties aan van de apparatuur.

Het proces begint met het verzamelen van de inputsignalen, die afkomstig kunnen zijn van sensoren, schakelaars of andere apparatuur. De PLC verwerkt deze signalen en past de logica toe om te bepalen welke acties moeten worden ondernomen.

Dat doet de PLC door het uitvoeren van een programma dat is geschreven in een programmeertaal die specifiek is ontworpen voor PLC's, zoals ladder logic of function block diagram. Dit programma definieert de inputsignalen van de PLC, de logica waarmee deze signalen worden verwerkt en de outputsignalen die door de PLC worden gegenereerd. Deze outputsignalen worden doorgegeven aan de apparatuur die moet worden aangestuurd, zoals motoren, pompen of kleppen.

Flexibiliteit en efficiëntie

Een belangrijk kenmerk van een PLC is de mogelijkheid om het programma te wijzigen zonder dat de hardware of de bedrading hoeft te worden aangepast. Dit maakt het gemakkelijker om wijzigingen aan te brengen in de besturing van een productielijn of machine, wat resulteert in meer flexibiliteit en efficiëntie in het productieproces.

Processen monitoren

PLC's zijn vaak voorzien van diagnostische en bewakingsfuncties. Daarmee kunnen de operators de prestaties van de apparatuur controleren en eventuele problemen snel opsporen en verhelpen. Dit maakt PLC's tot een belangrijke component in de automatisering van industriële processen.

Erwin Janssen

Wil je meer weten over een cursus of training? Neem contact met mij op voor een persoonlijk studieadvies. Ik help je graag!

Mijn verhaal

Test jouw kennis over Besturingstechniek

Hoe veel weet jij van PLC-systemen?

Wat is PLC-programmeren?

Het programmeren van de PLC gebeurt met specifieke softwareprogramma's die de besturing van industriële processen en apparatuur mogelijk maken.

Het programmeren van een PLC vereist kennis van een programmeertaal die speciaal is ontworpen voor PLC’s én kennis van de technische aspecten van de te besturen apparatuur en processen.

PLC-programmeertalen

Een PLC-programmeur kan gebruik maken van verschillende programmeertalen, bijvoorbeeld:

  • Ladder Diagram (LD)
  • Functional Block Diagram (FBD)
  • Instruction List (IL)
  • Sequential Function Chart (SFC)
  • Structured Text (ST)

Om een PLC-programma te schrijven, moet de programmeur eerst de gewenste functies van de apparatuur en processen identificeren. De stappen die moeten uitgevoerd om deze functies te bereiken, worden eerst uitgewerkt in en een logisch diagram. Vervolgens worden deze stappen geprogrammeerd. Het programma wordt vervolgens naar de PLC gestuurd, zodat deze taken volgens de programmering kan aansturen.

Cursist PLC systemen kijkt in camera
PLC systemen cursiste kijkt in camera

Verschillende soorten PLC programma’s

Het schrijven van de PLC-programmatuur gebeurt in een softwareprogramma voor PLC’s. Er zijn veel verschillende softwareprogramma’s die met de gestandaardiseerde programmeertalen kunnen werken.

Enkele voorbeelden:

  • LOGO – dit is het basisprogramma van Siemens, ook bijvoorbeeld storingsmonteurs kunnen al snel uit de voeten met Siemens LOGO
  • Step 7 – dit Siemens programma is geavanceerder dan LOGO en bevat meer opties
  • TIA Portal – het meest geavanceerde programma van Siemens, ideaal om de machine niet alleen taken te geven, maar dit programma is ook ideaal voor het programmeren van veiligheidsregels en diagnostiek.

Op zoek naar een PLC-opleiding?

Ben je op zoek naar een cursus PLC programmeren of wil je meer kennis opdoen om storingen met PLC's te kunnen oplossen? ROVC heeft verschillende opleidingen op het gebied van PLC-besturingstechniek. Bekijk hieronder het aanbod:

Welke PLC-cursus past bij jou?

Kiezen welke PLC-cursus het beste bij jou aansluit kan lastig zijn. Wij helpen je er graag mee. Neem contact op met onze studieadviseurs. Zij helpen jou graag te bepalen welke opleidingen het beste aansluiten bij jouw kennis, ervaring, werksituatie en ambities.

Erwin Janssen

Wil je meer weten over een cursus of training? Neem contact met mij op voor een persoonlijk studieadvies. Ik help je graag!

Mijn verhaal

 

 

Waarom een PLC-cursus bij ROVC?

Bij ROVC richten we ons op werkenden die een technische opleiding willen volgen. Onze docenten weten wat er speelt binnen het bedrijfsleven en in de dagelijkse technische praktijk. Het direct kunnen toepassen van jouw opgedane kennis en vaardighedenstaat voorop in onze cursussen. Tijdens onze cursussen PLC-programmeren werk je daarom met up-to-date hard- en software die je tegenkomt in de industrie.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.