De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu
Lees hier alles over de subsidiemogelijkheden

Advies over subsidies

Advies over subsidies

De ontwikkelingen gaan razendsnel in de techniek. Een leven lang ontwikkelen wordt daardoor steeds belangrijker. Dat vindt de overheid ook en dus geven zij subsidies waarmee je op opleidingskosten kunt besparen. Zo haal je nog meer rendement uit je opleidingsbudget. Maar welke subsidies zijn er voor technici en waar vraag je ze aan? Wil je graag meer informatie? Neem contact op met ons studieadvies team!

Een goede opleiding is de investering altijd waard, maar als je het slim aanpakt, kun je besparen op je studiekosten. Hieronder vind je alle informatie over subsidies en fiscale tegemoetkomingen.

Subsidies voor cursisten

Jezelf ontwikkelen is van groot belang in een kenniseconomie als Nederland - zeker gezien de snelheid waarmee innovaties elkaar opvolgen. Om relevant te blijven op de arbeidsmarkt moet een opleiding voor iedereen mogelijk zijn. Daarom stimuleren diverse instanties het volgen van een opleiding en zijn er ook voor jou als cursist financiële tegemoetkomingen beschikbaar.

Subsidiemogelijkheden voor werkgevers

Het opleiden van je medewerkers is van levensbelang voor het behalen van je bedrijfsdoelstellingen. Nu en in de toekomst. Maar het is natuurlijk wel zo prettig als je kunt besparen op opleidingskosten en zo het rendement van opleiden kunt vergroten. Kijk daarom altijd naar deze mogelijkheden:

Studieadvies

Wil jij meer informatie? Bel of e-mail ons!

  • Studiekosten aftrekbaar voor belasting

Soms mag je studiekosten van werknemers aftrekken van de winstbelasting. Dit is alleen het geval wanneer de studiekosten worden gemaakt om vakkennis op peil te houden. Kosten die voortkomen uit opleidingen om vakkennis uit te breiden zijn niet aftrekbaar voor de winstbelasting. Natuurlijk kan het soms lastig zijn om te bepalen of er sprake is van uitbreiden of op peil houden: laat daarom altijd jouw belastingconsulent kijken naar het voordeel specifiek voor jouw situatie.

  • Subsidie via brancheorganisatie

Veel Nederlandse brancheorganisaties kunnen subsidies en financiële bijdragen voor de scholing en ontwikkeling van personeel leveren. Is jouw organisatie lid van een brancheorganisatie, dan kun je terecht bij het betreffende Opleidings- en ontwikkelingsfonds (O&O fonds). Vaak regelen zij ook de aanvraag van subsidies bij het Europees Sociaal Fonds.

Enkele voorbeelden van branchespecifieke subsidies

Kleinmetaal (OOM):

  • Ontwikkelbudget, om een leercultuur te stimuleren
  • Persoonlijke Trainingstoelage, voor de kosten van een EVC-procedure, scholingskosten of ontwikkelassessment
  • OSR, voor een cursus, opleiding of training die bijdraagt aan het versterken van vakmanschap voor werkgevers
  • Regio Projectaanvragen, specifiek voor de instroom van talent en de ontwikkeling van medewerkers en kennis
  • STIP, voor begeleiding van technische én niet-technische leerling-werknemers
  • ECM m.b.t subsidieregelingen voor de meubelbranche

Maar ook brancheverenigingen A+O Metalelektro, FCB, SOL, en OVP bieden subsidies aan voor ondernemers die willen investeren in de opleiding van hun personeel.

Subsidies vanuit de (regionale) overheid

Ook vanuit de provincie, het UWV of de gemeente kunnen er subsidieregelingen zijn waar je gebruik van kunt maken. Bespreek eventueel de mogelijkheden met jouw lokale contactpersonen binnen de instanties.

Enkele interessante subsidies voor het ontwikkelen van personeel zijn:

  • Subsidie Praktijkleren

    Jaarlijks kun je als ondernemer deze subsidie aanvragen tussen 2 juni en 16 september. De subsidie is een tegemoetkoming voor de kosten die een werkgever maakt voor de begeleiding van een leerling, deelnemer of student, wanneer je een leer-werkplek aanbiedt. Meer informatie vind je op deze pagina.

  • Impuls regeling praktijkleren voor leerbedrijven

    Ook deze subsidie richt zich op bedrijven die leer-werkplekken aanbieden. De extra impuls wordt ondergebracht in een apart compartiment, zodat werkgevers in de betreffende sectoren extra subsidie ontvangen voor het aanbieden van bbl-leerplekken bovenop de subsidie waar zij op basis van de huidige regeling praktijkleren al aanspraak op kunnen maken. De tekst van deze regeling wordt begin 2021 gepubliceerd.

Voor actuele informatie van alle Nederlandse overheden kun je ook terecht op het Ondernemersplein.

 

Via de branchevereniging van je werkgever

Als jouw werkgever lid is van een branchevereniging, kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een subsidie. Voor je Ervaringscertificaat, bijvoorbeeld, of voor de doorstroom naar een andere functie. Informeer bij je werkgever bij welke branchevereniging het bedrijf is aangesloten en of zij op de hoogte zijn van eventuele subsidies. En kijk natuurlijk zelf ook op de website van jouw branchevereniging om subsidiemogelijkheden te ontdekken.

Subsidies voor (zij-)instromers

Liggen jouw wortels niet in de techniek, maar wil je wel graag in deze sector aan de slag? Goede keuze! Er is namelijk een grote behoefte aan technisch personeel en die behoefte lijkt voorlopig niet af te nemen. Werkgevers worden gestimuleerd om zij-instromers op te leiden met behulp van diverse subsidies, maar ook als zij-instromer zelf kom je in aanmerking voor financiële ondersteuning. Vragen over onze sector of over mogelijke subsidies? Neem dan contact op met onze studieadviseurs.

Meer informatie of hulp nodig?

Dit overzicht is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld, maar is zeker niet compleet. Er zijn namelijk ook nog veel lokale initiatieven waarmee je subsidie op opleidings- en ontwikkelingskosten kunt krijgen. Als je meer wilt weten, bel of mail dan gerust met het team studieadvies. zij helpen je graag verder.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.