De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Onze drive om medewerkers verder te ontwikkelen is groot

Van der Vlist (VDV) is internationaal specialist op het gebied van speciaal- en zwaartransport. Het intern opleiden van medewerkers is van cruciaal belang voor dit veelzijdige familiebedrijf, dat veel meer levert dan ‘wielen’ alleen. ROVC verzorgt de incompany-training Hydrauliek & pneumatiek en Hydraulische systeemtechniek bij VDV. “Hoe breder onze medewerkers inzetbaar zijn, hoe flexibeler we onze klanten kunnen bedienen.”

Wilbert van Koert, Managing Director Technical Services bij Van der Vlist

In de werkplaats van Van der Vlist in Groot-Ammers staat een imposant voertuig geparkeerd. Een felgele mijndumper van 50 ton wacht op transport naar de eindbestemming Noorwegen. De kolos wordt niet alleen van A naar B gebracht door Van der Vlist, maar is hier ook ter plekke in elkaar gezet. Onderdeel voor onderdeel. VDV Technical Services biedt een flexibele aanpak van modificatie, assemblage, transport, opslag en technische inspectie van machines. Van grondverzet- en landbouwmachines tot de ‘zware jongens’ voor mijnbouw en industrie. Managing Director Technical Services Wilbert van Koert: “Wij nemen de hele keten voor onze rekening, waardoor klanten als Volvo, Caterpillar en Komatsu zich kunnen concentreren op hun kerntaken als productie en verkoop.”

Attractiewaarde

De voertuigen waarmee Van der Vlist werkt, spreken bij vrijwel iedere techneut tot de verbeelding. Niet voor niets staan ze in dinkytoy-formaat op het nachtkastje van menig medewerker. Van Koert: “Ten opzichte van ‘basisbedrijven’ doen we hier alles in de overtreffende trap, zowel op transport- als technisch gebied. We zijn dagelijks bezig met grotere vermogens en extremere voertuigen en trailers. We sleutelen aan materieel dat bol staat van de techniek. Ons werk is afwisselend en de mogelijkheden zijn talrijk. Zo hebben we technici die op luchthavens flightsimulators plaatsen, maar beschikken we ook over een eigen zeehavengebied in Moerdijk. Kortom, we hebben veel ingrediënten in huis. Medewerkers zijn hier niet snel uitgeleerd.”

Hydraulische systeemtechniek

Binnen de Van der Vlist Groep zijn ruim 500 medewerkers actief, onder wie zo’n 70 bij VDV Technical Services in Groot-Ammers. In 2006 maakte VDV voor het eerst kennis met de incompany-trainingen van ROVC. “De laatste jaren hebben we regelmatig incompany-trajecten gehad. Vorig jaar volgden 12 medewerkers nog de cursus Hydrauliek; deze winter gaat een groep medewerkers een stap verder met de verdiepende cursus Hydraulische systeemtechniek. Onze cursisten wonen 15 cursusavonden bij, hebben een practicumdag in Ede en leggen in maart examen af.”

Van der Vlist

In ruim tachtig jaar is de Van der Vlist Groep uitgegroeid tot een toonaangevende aanbieder van geïntegreerde logistieke oplossingen. Het familiebedrijf is een van Europa’s marktleiders op het gebied van zwaar- en speciaaltransport over de weg, op het spoor, het water en door de lucht. Maar het verzorgt ook opslag en technische diensten zoals inspectie, assemblage en modificatie van machines. Van der Vlist heeft meerdere vestigingen in Europa en beschikt over eigen transportmiddelen, loodsen, terreinen, werkplaatsen en een eigen haventerminal in Moerdijk.

Nichemarkt

Goed opgeleid technisch personeel wordt schaarser, ervaren ze ook in Groot-Ammers: “De aanwas vanuit technische opleidingen wordt minder. Bovendien maakt onze ligging het niet eenvoudig om scholieren vanuit Rotterdam of Utrecht aan te trekken. Verder zitten we natuurlijk in een nichemarkt. Het monteren van een mijndumper leer je in geen enkele basisopleiding. Dus moeten we putten uit automonteurs en werktuigbouwkundigen LTS/MTS, die we intern verder klaarstomen voor ons klantspecifieke werk. Het draait niet altijd om het cv, maar om de twinkeling in iemands ogen. Het gat aan kennis vullen we in door interne opleidingen.”

Positieve flow

Van Koert is vooral te spreken over de toegankelijkheid van de incompanycursussen. “Onze medewerkers kunnen de cursus in hun vertrouwde werkomgeving volgen, samen met hun eigen collega’s. Daarmee creëren we de ideale atmosfeer. We merken dat de stof buiten de les gaat leven. Medewerkers komen in een positieve flow en enthousiasmeren elkaar. Als je als eenling op cursus gaat, mis je dat effect. We zijn zelfs zover dat enkele Poolse en Hongaarse medewerkers – die hier overigens al jaren werken – zijn ingestroomd. Ook dat verloopt prima. Een belangrijk voordeel: de incompanycursussen van ROVC zijn heel ‘maakbaar’. In overleg met de docent is veel mogelijk. Hun docent verplaatst zich goed in de cursist en ons bedrijf. Hij past zijn theorie aan op de praktijk die hij hier ziet. En we merken dat het basisniveau stijgt: de rugzakken van onze medewerkers raken steeds beter gevuld.”

Visie op opleiden

Medewerkers boeien en binden door ze nieuwe kansen te geven. Dat is de filosofie van Van der Vlist. “De waarde van je werk zit ‘m niet alleen in die euro’s die je iedere maand op je rekening krijgt, maar ook: wie zijn je collega’s, wat voor werk mag je doen, welke ontwikkeling mag je doormaken, hoe solide is het bedrijf? Daar koop je geen mobieltje mee, maar die aspecten zijn wel enorm belangrijk. Veel medewerkers lopen vast tijdens een baan omdat ze geen doorgroeimogelijkheden krijgen. Wij proberen onze mensen zo breed mogelijk op te leiden, mits ze er natuurlijk zelf voor openstaan. Zo hebben we een monteur die nu in Moerdijk in een havenkraan zit. En veel van onze commerciële medewerkers, die nu met grote klanten aan tafel zitten, zijn ooit begonnen achter een planbord of op een modulair voertuig.”

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.