De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu
praktijk cursus hydrauliek

High pressure technology vraagt om actuele kennis

Resato is een belangrijke speler in de wereld van de high pressure technology. Het bedrijf bouwt installaties die werken met extreem hoge druk. Dat wil zeggen vanaf 1.000 bar. Dit specialisme vraagt om een continue investering in kennis. Twaalf medewerkers – van Assemblage en Service – hopen eind dit jaar hun certificaat ‘Storingsmonteur besturingstechniek’ op zak te hebben.

Ton Driessen, Director Operations & Finance bij Resato

Ton Driessen (Director Operations & Finance) is van huis uit bedrijfseconoom en maakte carrière bij IBM. Zo'n anderhalf jaar geleden nam hij, samen met twee compagnons, Resato over. Ton gelooft in zijn bedrijf: “Resato heeft een enorme potentie. In vijf jaar willen we verdubbelen en daarom investeren we fors in technologie. Op onze R&D afdeling werken dan ook zeven mensen, zo’n 15% van ons personeelsbestand. Zij zoeken voortdurend naar nieuwe toepassingen.” De R&D activiteiten hebben er ook toe geleid dat Resato – samen met Stork, Unilever en Wageningen University – werkt aan een nieuwe technologie om met hoge druk voedsel te steriliseren. Ton: “Micro-organismen sterven als je ze blootstelt aan 7.000 bar. In feite steriliseer je dan. Maar zonder de smaak, de geur en de textuur van het voedsel aan te tasten. Een mooie ontwikkeling, waarmee we nu Europees marktleider zijn.”

De magie van high pressure

Veel bedrijven somberen over het feit dat zij nauwelijks nog goede technici kunnen vinden, maar Resato heeft daar geen probleem mee. Ton Driessen weet dat mensen graag bij Resato werken. “Wie hier binnenloopt, heeft meteen in de gaten dat dit een technisch uitdagend bedrijf is. High pressure heeft iets magisch – je ziet het niet, alleen op de meters. Maar als je de installatie op druk brengt, hoor je alles kraken, dan moet het materiaal zich nog zetten. Bovendien is onze bedrijfscultuur heel helder: iedereen heeft liefde voor de techniek en we werken nauw samen op basis van een open communicatie. Wat veel mensen ook aanspreekt, is het feit dat we voortdurend investeren in de kennis van onze mensen. Bij Resato krijg je volop kansen om je verder te ontwikkelen.”

Betere uitwisselbaarheid

Driessen zegt dat het hem er veel aan gelegen is dat de mensen van Assemblage en Service beter met elkaar gaan samenwerken. “We willen een uniforme werkwijze, waardoor de bouwers en de onderhoudsmonteurs elkaar beter gaan begrijpen. Daarom hebben we ROVC gevraagd het kennisniveau naar een hoger plan te tillen. Een spin-off van het trainingstraject zal zijn dat de uitwisselbaarheid van onze mensen sterk zal verbeteren. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat Resato beter kan voldoen aan de wensen van de klant. Dat staat centraal bij alles wat we doen.” We vragen Driessen waarom hij voor ROVC gekozen heeft. Hij zegt dat er eerst een ‘bescheiden marktverkenning’ is geweest, maar dat Resato al snel bij ROVC uitkwam: “Onze Assemblage manager stapte het MT binnen met documentatie van ROVC. Hij was enthousiast over het trainingsaanbod en de modulaire opbouw ervan. Vervolgens hebben we ROVC uitgenodigd voor een gesprek. Dat resulteerde in korte tijd in een trainingsprogramma op maat. Toen er ook nog een schappelijk prijskaartje aan bleek te hangen, was de zaak snel beklonken.”

Resato

Resato is actief in twee segmenten. Het produceert waterstraalsnijders en waterstraalsnijpompen, voor metaalverwerkende bedrijven en producenten van glas, papier en kunststoffen. Wereldwijd is Resato hiermee een bescheiden speler, maar in Nederland heeft het nauwelijks concurrentie. Dat ligt anders met de hogedruk-technologie, waarmee Resato moet wedijveren met vele aanbieders op alle continenten. Resato levert hogedruk componenten (zoals pompen, afsluiters en fittingen) en complete systemen, voor onder meer de oliewinning en het testen van slangen.

Ontwikkelen van mens en organisatie

Op dit moment volgen twaalf medewerkers de opleiding Storingsmonteur besturingstechniek. De derde les – van de in totaal zeventien sessies – is zojuist achter de rug. Zijn er al reacties? Driessen: “Mijn mensen zijn blij met de docent. Hij is snel, ervaren, hands-on en weet ook die enkele achterblijver erbij te betrekken. Zo’n goede feedback verbaast me niet, het management voerde immers al een prima ‘click-gesprek’ met de docent.” Driessen ziet in ROVC overigens veel meer dan alleen een opleidingsinstituut: “Ze zijn een prima gesprekspartner als het gaat over het ontwikkelen van mens en organisatie. En er werken bij ROVC capabele mensen die flexibel zijn en snel kunnen schakelen.”

Meer software-besturing

Wat verwacht Resato van het trainingstraject? “Dankzij een betere interactie tussen Assemblage en Service onderling en tussen deze afzonderlijke afdelingen met R&D, zullen we beter kunnen ontwerpen en bouwen”, zegt Driessen. “Onze onderhoudsmonteurs zullen ook in staat zijn sneller storingen te verhelpen én commerciële kansen eerder te herkennen. Zij zijn het visitekaartje van ons bedrijf. Die belangrijke rol zal scherper op het netvlies van onze monteurs komen.” Driessen ziet een duidelijke trend in zijn vakgebied: apparatuur wordt steeds meer afhankelijk van software: “Binnen de mechatronica wordt de ‘tronica’ steeds belangrijker. We moeten ook daarop inspelen met gekwalificeerde mensen. Daarom hebben we ons opleidingsbudget onlangs nog verhoogd met 50%. Ik acht het zeer waarschijnlijk dat ROVC ook in de toekomst een rol blijft spelen in onze organisatie.”

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.