De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Bevlogen docent aan het woord: Stephan Jansen

"De cursisten zijn altijd gemotiveerd en hebben alles op een rijtje"

Bij ROVC werken docenten die ‘met hun voeten in de klei’ staan. Veel van onze docenten combineren een baan binnen het vakgebied met het geven van lessen op onze cursuslocaties door heel het land. Als docent bij ROVC is het belangrijk dat je niet alleen kennis hebt van de theorie, maar ook van de praktijk.

Want zoals docent Stephan Jansen het zelf mooi zegt: "Tijdens de cursussen en trainingen van ROVC zijn theorie en praktijk altijd goed in evenwicht, waardoor cursisten de opgedane kennis direct de volgende dag op hun werk kunnen gebruiken."

Gemotiveerde studenten

Stephan begon 5 jaar geleden als docent voor ROVC. Hij volgde zelf meerdere technische cursussen. De combinatie tussen theorie en praktijk sprak hem toen al aan. Hij kreeg eerder al eens de vraag of lesgeven iets voor hem was, maar hij zag het niet zo zitten om op een reguliere school aan de slag te gaan. Stephan zegt daarover: "Op een reguliere school moet je studenten echt motiveren. Bij ROVC ligt dat anders. De cursisten zijn uit zichzelf al gemotiveerd. Ook is lesgeven in de avonduren goed te combineren met mijn fulltime baan. De enkele keer dat ik een praktijkdag begeleid, neem ik een dagje vrij."

Praktijkkennis van elektrotechniek delen

Bij ROVC geeft Stephan ongeveer 50 avonden per jaar les. Hij verzorgt een viertal cursussen gericht op Elektrotechniek. Dat is niet gek, wanneer je zijn achtergrond kent. Stephan vertelt daarover: "Ik begon mijn loopbaan als bankwerker/lasser bij een constructiebedrijf. Vanuit daar rolde ik de elektrotechniek in. Inmiddels ben ik werkzaam als projectleider bij een elektrotechnisch bedrijf. Ik heb nog wel met elektrotechniek te maken, maar ben er niet meer dagelijks mee bezig. Maar het is zo’n mooi vak, dat het blijft kriebelen. Daarom is het zo mooi dat ik dat als docent uit kan dragen en mijn ervaring mag delen."

Veel profijt van eigen werkervaring

Van zijn werkervaring heeft Stephan tijdens het lesgeven veel profijt: "Je weet waar je cursisten het over hebben. Je hebt er makkelijk een beeld bij. Zo maak je ook sneller verbinding met je cursisten. De ervaring die je meeneemt uit de praktijk, maken je lessen toch net wat smeuïger dan wanneer je alleen de theorie behandelt. De werkzaamheden die je eerder zelf deed gebruik je nu als leidraad. Ook weet je precies waar de valkuilen liggen, terwijl die in de theorie wellicht niet eens te vinden zijn".

Lesgeven geeft veel energie

Lesgeven aan technici vindt Stephan ontzettend leuk: "De cursisten zijn altijd gemotiveerd en hebben alles op een rijtje. Ze willen graag dingen leren, waardoor het niet moeilijk is om ze bij de les te houden. Het leukste is als ze met elkaar discussies voeren; die interactie onderling is mooi om te zien. Het gaat altijd over de praktijk en hun werk. Wanneer ik na een les naar huis rijd, ga ik in mijn hoofd altijd weer even door de les heen. Ondanks dat het dan al laat is, krijg ik daar toch veel energie van. Ik weet dat de studenten iets meenemen wat ze de volgende dag al in de praktijk brengen. Vaak koppelen ze dat later ook aan mij terug. Dat is de feedback waar je het voor doet."

Het is alle vrije tijd waard

Ondanks dat het voorbereiden van de lessen en het lesgeven zelf hem best veel tijd kost, zeker in combinatie met een fulltime baan en jong gezin, doet Stephan het toch met veel plezier: "Soms ben ik zo enthousiast over een onderwerp dat ik moeiteloos tot het einde van een les zit te vertellen. Tijdsmanagement is wat dat betreft niet mijn sterkste kant. Dat geldt ook voor het voorbereiden van de lessen. Daar kan ik uit enthousiasme ook veel tijd in stoppen. Maar het is het allemaal waard. Zeker als ik zie dat cursisten na een basiscursus nog vervolgcursussen gaan volgen. Dat is iets wat ik altijd probeer te stimuleren. Het is mooi om te zien dat als mensen eenmaal een cursus bij ROVC volgen en zien hoeveel ze eraan hebben, ze ook de motivatie hebben om verder te leren."

Ook een training of cursus bij ROVC volgen?

Wil jij je ook laten trainen door bevlogen docenten als Stephan? Neem dan contact op met onze studieadviseurs van ROVC. Je kunt ze telefonisch bereiken via 0318 – 698 697 of stuur een mail naar studieadvies@rovc.nl

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.