De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Vier tips om technici te motiveren een opleiding te volgen

Hoe maak je als werkgever jouw technische werknemers enthousiast om weer te gaan studeren?

De wil om meer te leren en te ontwikkelen is in de technische sector zeker aanwezig, maar een opleiding in de schoolbanken wordt niet als aantrekkelijk gezien. Technici zijn doeners, zij leren liever in de praktijk.

Onderzoek van ROVC toont aan dat het motiveren van technisch personeel tot het volgen van een opleiding een van de grootste uitdagingen vormt voor organisaties. Hieronder volgen vier tips:

1. Benadruk toekomstbestendigheid
Voor een technicus zijn vaardigheden hun meest waardevolle bezit. De huidige werkomgeving is onderhevig aan verandering. De opkomst van robotisering heeft een grote invloed op banen. Daarom is het zaak om bij te blijven. Speel hier als werkgever op in door jouw personeel te overtuigen van het belang van relevante vaardigheden en benadruk ook de waarde van een opleiding voor hun eigen carrière.

2. Betrek de werknemer in beslissingsproces
Simpel gezegd: beslis samen met de technicus welke cursus voor hem interessant is. Uiteindelijk zal hij het meest opsteken van de cursus als hij zelf ook de toegevoegde waarde ervan inziet. Dit gevoel zal toenemen als de werknemer zelf invloed heeft gehad op de keuze. Bovendien zal hij zich meer gewaardeerd voelen binnen de organisatie en zich mondiger opstellen. Dit draagt uiteindelijk bij aan de ontwikkeling en innovatiekracht van de onderneming.

3. Zorg voor praktijkgerichtheid en toepasbaarheid
Bij het kiezen van een cursus is praktijkgerichtheid een belangrijk criterium. Voor 30 procent van de ondervraagden heeft dit hoge prioriteit. Kies daarom voor een cursus waarbij cursisten meteen hun geleerde kennis en vaardigheden kunnen toepassen in hun dagelijkse werk. Het leerrendement wordt verhoogd als cursisten een actieve rol krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door eigen voorbeelden in te brengen van zaken waar ze in hun werk tegenaan lopen in de vorm van foto’s of schema’s.

4. Flexibiliteit
Naast praktijkgerichtheid is ook flexibiliteit erg belangrijk. Hoewel het goed is voor de eigen ontwikkeling, vult geen enkele werknemer graag zijn avond met een cursus ná het werk. Als werkgever is het belangrijk dit serieus te nemen. Kies een cursus die op geschikte tijden plaatsvindt en sta toe de cursus te volgen onder werktijd. Uiteindelijk profiteer je als werkgever het meest van een gemotiveerde en goed opgeleide werknemer.
Hoog op de agenda

De ontwikkeling van technici zal ook komend jaar bij veel organisaties hoog op de agenda staan. Technisch personeel voorbereiden op de toekomst en tegelijkertijd hun kwaliteit van werk verbeteren zijn belangrijke redenen om technici een opleiding te laten volgen.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.