De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Vakopleiding of beroepsopleiding voor mijn werknemer?

  • Afgestemd op jouw opleidingswensen
  • Persoonlijke coach voor jouw medewerker
  • Leren zonder ballast

Wil je je operators meer technische taken laten uitvoeren? Het kennisniveau van de complete technische dienst verdiepen? Of zij-instromers een kans geven in je organisatie? Investeer dan in een gericht opleidingstraject. Bij ROVC kun je kiezen tussen een beroepsopleiding en een vakopleiding. Lees wat beide opties inhouden.

Vakopleiding: technisch vakmanschap

Een vakopleiding richt zich op de kern van een beroep: het technisch vakmanschap. Binnen een technisch vakgebied worden je medewerkers opgeleid tot monteur, eerste monteur, installateur, engineer of technicus. Ze leren alleen specialistische vakkennis. Precies die kennis die nodig is voor een uitstekende uitoefening van hun vak. Niks meer en niks minder.

Bekijk aanbod vakopleidingen
  

Beroepsopleiding: allrounder

Een beroepsopleiding leidt je medewerkers op tot allround beroepsbeoefenaar. Zodat ze meer en ook meer complexe taken kunnen uitvoeren binnen hun vakgebied. Naast het technisch vakmanschap leren ze (sociale) beroepsvaardigheden, zoals communiceren, adviseren en instrueren. Ook komen veiligheidsaspecten uitgebreid aan bod.

Bekijk aanbod beroepsopleidingen

  

  
Verschil tussen vak- en beroepsopleiding

Vak- en beroepsopleidingen zijn beide gericht op een specifiek vakgebied. Je medewerkers worden dus opgeleid in Gebouwautomatisering, Industriële Elektrotechniek of bijvoorbeeld Klimaattechniek. Een vakopleiding is een afgeleide van de beroepsopleiding. Je medewerkers volgen drie tot vijf cursussen en trainingen. Bij een beroepsopleiding zijn dat er al snel negen tot elf. In méér cursussen leren ze dus méér aspecten van het vakgebied. Daarnaast doen ze ook sociale (beroeps-)vaardigheden op en

  
Wanneer kies je welke opleiding?

Wil je dat een werknemer snel functioneel inzetbaar is? Of wil je zij-instromers klaarstomen voor de technische taken binnen je organisatie? Dan kies je voor een vakopleiding. Wil je een medewerker breder opleider, meer verantwoordelijkheid geven en complexe taken laten uitvoeren? Met een beroepsopleiding wordt hij allround specialist in zijn vakgebied.

Incompany of open inschrijving?

Als je één of enkele medewerkers wilt opleiden, ligt open inschrijving voor de hand. Maar soms wil je meer. Een groep medewerkers tegelijk de kans bieden om zich te ontwikkelen. Een flink aantal zij-instromers omscholen. Of een groep monteurs allrounder inzetten. Denk dan aan een incompanytraject. Bij een incompanytraject volgen je medewerkers een vak- of beroepsopleiding op maat. Wel de standaard cursussen en trainingen, maar dan afgestemd op hun eigen werkpraktijk. Wil je een speciale training laten ontwikkelen? Dat kan ook!

Contact met jouw ontwikkelcoach

Heb je vragen over een vakopleiding? Bel of mail voor persoonlijk advies. We adviseren je graag!

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.