De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Veilig werken met propaan

Warmtepompen en airco’s worden steeds duurzamer. Dus faseren we milieuonvriendelijke koudemiddelen zoals F-gassen uit en verwelkomen we de natuurlijke koudemiddelen. Eén daarvan is propaan. Dit koudemiddel is een stuk milieuvriendelijker. Wij bereiden technici voor op alle specifieke veiligheidsrisico’s in onze nieuwe training Veiligheidscertificaat brandbare koudemiddelen B3. Het is dé veilige route naar het examen van PNBA of STEK en het felbegeerde branchecertificaat.

Onze route naar veiligheid
De aankomende jaren worden er veel monoblock warmtepompen en split aircosystemen met propaan verkocht. Deze voldoen aan hoge kwaliteitsnormen: het verwarmen of koelen van woningen gebeurt goed en veilig. Wel zijn er specifieke risico’s voor het installeren en onderhouden van deze installaties. Deze installaties werken ze op propaan: een brandbaar koudemiddel waarmee we voorzichtig moeten omgaan. ROVC vindt niets belangrijker dan een veilige werkomgeving. Daarom ondersteunen wij monteurs die met propaan gaan werken in onze training Veiligheidscertificaat brandbare koudemiddelen B3. De training bereidt technici voor op het branche-erkende certificaat dat nodig is om te mogen werken met propaan. Daarmee toon je aan als organisatie dat je veilig werken belangrijk vindt.

Aantoonbaar vakbekwaam
Monoblock-warmtepompen en split-aircosystemen zijn er voor binnen en buiten. In een buitenunit zit maximaal 3 kilogram koudemiddel en in een binnenunit nog veel minder: tot 1 kilogram. Hoe werk je nu aantoonbaar veilig aan deze installaties? Daar is één belangrijke praktijkrichtlijn voor: de NPR-7600. Deze richtlijn geldt alleen niet voor installaties met een koudemiddel onder de 1 kilogram. Nog niet, want de verwachting is dat daar verandering in komt zodra de nieuwe Europese F-gassenverordening in de BRL-100 en 200 in Nederland wordt geïmplementeerd. Bovendien hebben technici die kunnen werken met propaan een grote voorsprong op het gebied van veiligheid. En daar doen we het voor.

Van examen naar certificaat
Er zijn twee manieren om dit certificaat te behalen: met een examen van PNBA of STEK. Bij ROVC mag je na de training Veiligheidscertificaat brandbare koudemiddelen B3 zelf kiezen bij welk bureau je examen doet. In beide gevallen voldoet het certificaat aan alle normen op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid. Na afronding zijn technici in staat om veilig airco- en warmtepompinstallaties te installeren en te onderhouden. Het certificaat is zeven jaar geldig.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.