De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Tekort aan technici te lijf: tips

Het is tijd voor actie om het tekort aan technici aan te pakken.

De hele arbeidsmarkt kampt met tekorten, maar het gemis aan technici steekt daar met kop en schouders bovenuit. We kunnen blijven herhalen dat er een tekort is en dat deze steeds nijpender wordt, maar dat heeft geen zin.

Het is tijd voor actie. We moeten initiatieven opzetten die de vraag naar werknemers verminderen en de handen uit de mouwen steken om de techniek weer aantrekkelijk te maken. Uit de ROVC TechBarometer blijkt dat maar liefst 80 procent van de technische organisaties verwacht dat ze de komende vijf jaar nog met een tekort kampen. Het grootste tekort wordt verwacht in de industriële elektrotechniek en in de industriële automatisering. Toch hoeft de toekomst er niet troosteloos uit te zien. In deze blog geef ik drie tips aan bedrijven om het tekort aan technici zelf op te lossen. Maar eerst ga ik in op hoe bedrijven dit tekort nu al te lijf gaan.

Initiatieven voor de lange termijn

Het Wijchense installatiebedrijf Modderkolk opende enkele jaren geleden al een eigen interne school voor het opleiden van technici. In tegenstelling tot andere bedrijven heeft deze technische organisatie geen tekort aan werknemers. Daarnaast zijn de deelnemers erg tevreden met de praktijkervaring die ze tijdens de opleiding opdoen, meldt RTL Z. Een ander voorbeeld is TechnoDiscovery in Ede. Met dit initiatief zorgen Technocentrum de Vallei, het middelbaar en hogerberoepsonderwijs en het voortgezet onderwijs dat kinderen al op jonge leeftijd enthousiast worden over de techniek en moderne wetenschap. De visie hierachter is dat techniek beleefd moet worden en niet enkel bekeken. Kinderen mogen aan de slag met materialen die technische organisaties ook gebruiken, zoals lopende banden en motorblokken. De affiniteit met technische beroepen moet hierdoor toenemen, wat in de toekomst een grotere aanwas van werknemers zal bewerkstelligen. Een mooi initiatief voor de lange termijn, maar dit lost het tekort niet in de komende vijf jaar op. Toch is er nu ook al genoeg mogelijk om de vijver te vergroten waar alle technische bedrijven uit vissen.

Tip 1: Neem gemotiveerde zij-instromers aan en leid ze intern op

Deze tip past bij het initiatief van Modderkolk. Veel bedrijven staren zich momenteel blind op de kwalificaties die een werknemer nodig heeft. Een sollicitant moet een studie in de juiste richting hebben gevolgd en ervaring is ook een vereiste. Maar waarom zouden we ons niet meer richten op motivatie? Heeft een sollicitant (nog) niet de juiste papieren of is hij wat ouder? Dit is geen probleem als diegene maar de juiste mentaliteit en enthousiasme voor het vak heeft. De kwalificaties kunnen allemaal geleerd worden, de juiste mindset niet. Een opleidingsprogramma kun je intern opzetten of je kunt kijken wat opleiders al aanbieden. Er zijn genoeg verkorte programma’s die studenten binnen een paar weken klaarstomen voor een nieuw vakgebied.

Tip 2: Kies voor een maatwerkopleiding

Zoals bij de vorige tip al genoemd, kun je opleiden ook uitbesteden aan een externe partij. Het is echter zonde om werknemers naar een langdurig scholingstraject te sturen met veel onnodige lesstof. Bespaar tijd, geld en gefrustreerde medewerkers door voor een maatwerkprogramma te kiezen. In de maatwerkopleidingen wordt er gericht getraind op een bepaald beroep, waardoor technici alle ins en outs in voor die functie leren. Maatwerkopleidingen zijn specialistisch en toegespitst op een unieke situatie. Cursisten zijn gemotiveerd om het echt goed te doen en steken meteen relevante praktijkvaardigheden op. Een win-win situatie.

Tip 3: Kies voor opleiden zonder ballast

Voordat je een werknemer naar een opleiding stuurt, is het belangrijk om in kaart te brengen wat ze moeten leren. Wat kan en wat weet hij al? Met deze kennis kan de juiste opleiding gekozen worden. De geschiedenis van technieken kan interessant zijn, maar is niet altijd relevant voor een cursist. Investeer het geld in kennis die echt nodig is voor het vakgebied. De formules kunnen altijd opgezocht worden, mochten deze toch eens in de praktijk gebruikt worden.

De sleutel tot het oplossen van het tekort ligt op dit moment in het aantrekken van zij-instromers met de juiste motivatie. De kennis kan gemakkelijk bijgeleerd worden. Studie-achtergrond, leeftijd of geslacht zijn hierbij niet van belang. Investeer in goede scholing en in maatwerkopleidingen. Dit is voor de werknemer relevanter en scheelt uiteindelijk in de portemonnee van het bedrijf. Neem ook een voorbeeld aan Modderkolk. Ga als technische organisatie zelf het tekort te lijf en stop met het zoeken naar het schaap met vijf poten.

Auteur: John Huizing, Directeur bij ROVC

Het rapport: de ROVC TechBarometer 2019

De ROVC TechBarometer geeft inzicht in de relevante trends voor de techniek. Het rapport is gratis aan te vragen via de volgende button. 

Techbarometer

 

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.