Bekijk de vergelijking via het menu

Gedeputeerde Provincie Gelderland Peter Kerris opent Vakcentrum Binnenklimaattechniek

Initiatief van ROVC en Binnenklimaat Nederland

Op donderdag 15 september 2022 werd de opening van het nieuwe Vakcentrum Binnenklimaattechniek in het ROVC TechCenter in Ede realiteit. Technisch opleider ROVC en branchevereniging Binnenklimaat Nederland sloegen de handen, samen met diverse partners waaronder Rosenberg, Orange Climate, SystemAir, Vink Systemen, Kerssens Luchtbehandeling, Belimo, LPD Techniek en Maintec, in één. Het vakcentrum is een innovatief praktijkcentrum op het gebied van luchtbehandeling en -distributie. Installateurs, fabrikanten, partners, professionals uit het onderwijs en overheidsmedewerkers kwamen afgelopen donderdag bijeen voor het officiële openingsmoment.

Een feestelijke opening
Dagvoorzitter Joop Vos opende de middag met een welkomstwoord. Hierna volgde er een presentatie over het belang van een gezond binnenklimaat gegeven door Dorien Terpstra, vicevoorzitter van Binnenklimaat Nederland en Directeur Zehnder Group Nederland en België. Ze benadrukte dat een goed ingeregeld klimaatsysteem tegenwoordig een must is. Om dit te realiseren, is het volgens Terpstra noodzakelijk dat dit vakwerk wordt uitgevoerd door goed geschoolde specialisten. Ze noemt het Vakcentrum dé plek waar monteurs en zij-instromers door middel van praktijkgericht onderwijs leren over alle aspecten die van belang zijn voor het realiseren van een gezond binnenklimaat.

Hierna vond er een paneldiscussie plaats waar actuele onderwerpen werden besproken. Dit panel bestond uit Anton Vlooswijk (Specialist Ontwerp bij Croonwolter&dros), Dorien Terpstra (Vicevoorzitter Binnenklimaat Nederland Directeur Zehnder Group Nederland & België), Peter Kerris (Gedeputeerde Provincie Gelderland) en Nico van Leeuwen (Business Developer bij ROVC).

Zij gingen onder andere met elkaar in gesprek over hoe je nieuw talent kan aantrekken in de technische branche. Een zeer belangrijk onderwerp met de toenemende vraag naar een gezonder binnenklimaat, de energietransitie en het tekort aan technici in het achterhoofd. Daarnaast werd er stil gestaan bij het behalen van verplichte certificeringen en werd er gesproken over actuele ontwikkelingen op het gebied van klimaattechniek. De constante innovatie op het gebied van binnenklimaat vraagt namelijk om steeds meer kennis en vaardigheden van installateurs en gebouwbeheerders.

Aansluitend vond de ondertekening en daarmee het officiële openingsmoment plaats, gevolgd door diverse praktijkdemonstraties in het vakcentrum onder leiding van onder andere Nico van Leeuwen, Richard Pape en Rudi Tenkink. Zij lieten de aanwezigen door middel van demonstraties kennismaken met de vakgebieden luchtbehandeling, luchtdistributie, ventilatietechniek, B(uilding) I(nformation) M(odelling), airco- en VRF, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en gebouwbeheersystemen.

Gezamenlijke toekomstplannen
In het nieuwe Vakcentrum Binnenklimaattechniek staat het opleiden van monteurs op het gebied van klimaattechniek centraal. De doelstelling is om in het eerste jaar 200 cursisten op te leiden. In het tweede jaar moeten dit er 650 zijn en vanaf het derde jaar is het doel om jaarlijks 1.300 cursisten op te leiden, waarvan 300 zij-instromers. Tijdens de opleiding wordt theoretische kennis, in samenwerking met het bedrijfsleven, direct gekoppeld aan werkzaamheden uit de praktijk. Zo leren de cursisten werken met systemen en componenten die beschikbaar worden gesteld door een aantal lidbedrijven van Binnenklimaat Nederland.

Nico van Leeuwen, Business Developer bij ROVC: “We zijn enorm trots op het Vakcentrum Binnenklimaat dat we gerealiseerd hebben en kijken ernaar uit om hier aankomende en ervaren klimaattechnici op te leiden. Voor onze opleiding hanteren wij ’de drie p’s’: plezier, praktijk en perspectief. Dit is onze kracht! We vinden het belangrijk dat nieuwkomers in de techniek ontdekken hoe leuk techniek is. Hierbij staat plezier voorop. Daarnaast focussen we ons op praktijkgericht onderwijs zodat iemand snel aan de slag kan. Tot slot kijken we naar het perspectief van de deelnemer. Wat zijn de ambities en talenten en waar voel je je het meeste in thuis. De komende periode gaan we ons samen met Binnenklimaat Nederland focussen op het overdragen van alle relevante kennis over klimaattechniek, luchtbehandeling, elektrotechniek, gebouwbeheersystemen en waterzijdige regelingen op de cursisten.”

Dorien Terpstra, vicevoorzitter van Binnenklimaat Nederland en Directeur Zehnder Group Nederland & België: “We zien een enorme toename in de fundamentele vraag naar binnenklimaatoplossingen. Dit benadrukt dat de wereld van de monteur continu aan verandering onderhevig is. Met de opening van het Vakcentrum Binnenklimaattechniek spelen we hierop in. In dit vakcentrum bieden we een totaalaanbod van praktijktrainingen aan op het gebied van klimaattechniek. Zo zetten we samen met ROVC een stap in de richting van een gezond binnenklimaat voor iedereen. Hier zijn we enorm trots op.”

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.