Bekijk de vergelijking via het menu

Volg een cursus of opleiding binnen de HVAC!

Een cursus of opleiding HVAC bij ROVC

Een goede luchtkwaliteit in huis of op kantoor vormt de basis voor een prettige woon- en werkomgeving. Maar hiervoor heb je wel goede regelapparatuur nodig die periodiek wordt gecontroleerd en onderhouden. Als HVAC-specialist is dit jouw afdeling. Maar wat houdt dit vakgebied precies in? En welke cursussen en opleidingen zijn er voor mensen die zich (verder) willen bekwamen in HVAC-techniek?

Wat is de betekenis van HVAC?

HVAC is een uit het Engels afkomstige afkorting die de drie belangrijke deelgebieden van huiscomfort combineert:

  • heating (verwarming)
  • ventilation (ventilatie)
  • airconditioning (koeling)

Het begrip wordt ook geregeld gebruikt voor de luchtbehandeling in kantoorgebouwen.

Uitfasering F-gassen

De HVAC-techniek staat voor een behoorlijke uitdaging. In het kader van de uitfasering van F-gassen moet het gebruik van HFK’s in 2030 met bijna 80% zijn verminderd. Enkele veelvuldig gebruikte koudemiddelen, waaronder R404A en R507, worden zelfs versneld uitgefaseerd. Dit betekent dat de branche meer en meer gebruik moet gaan maken van natuurlijke koudemiddelen (ammoniak, propaan, butaan) of synthetische alternatieven met een laag Global Warming Potential (GWP).

HVAC-cursussen bij ROVC

Wil jij je kennis van HVAC-techniek vergroten? Dan kun je bij ROVC terecht voor diverse HVAC-cursussen en -opleidingen.

Erwin Janssen

Wil je meer weten over een cursus of training? Neem contact met mij op voor een persoonlijk studieadvies. Ik help je graag!

Mijn verhaal

  

Cursus Thermografie - basis

Verricht jij technische werkzaamheden aan elektrotechnische, elektromechanische en HVAC-applicaties? Dan is deze training bedoeld voor jou. Na het afronden van de cursus Thermografie - basis begrijp je de basisprincipes van thermografie, kun je een warmtebeeldcamera bedienen en haal je de juiste informatie uit een warmtebeeld. Bekijk de training voor meer inhoudelijke informatie, locaties en startdata. 

Bekijk cursus

Cursus Luchtbehandelingsinstallaties

Wil jij alle aspecten van luchtbehandeling leren kennen? De werking, constructie, installatie, onderhoud? Na het afronden van de cursus Luchtbehandelingsinstallaties is het vervangen, repareren en in gebruik nemen van luchtbehandelingssystemen en componenten voor jou bekend terrein. Je kunt storingen zoeken en verhelpen, planmatig onderhoud uitvoeren en inspecties doen. 

Bekijk cursus

Cursus Gebouwbeheersystemen – basis gebruik

Werk jij als portier, conciërge of gebouwbeheerder en kom je in je werk regelmatig in aanraking met gebouwbeheersystemen? Dan is dit de HVAC-cursus voor jou. Na het volgen van de training kun je eenvoudige beheerstaken uitvoeren aan installaties en systemen die zijn aangesloten op een GBS-systeem. Je kunt daarnaast informatie opzoeken, eenvoudige bedieningstaken uitvoeren en storingsmeldingen afhandelen.

Bekijk cursus

Training Gebouwbeheersystemen - optimalisatie klimaatregelingen 

Ben je servicetechnicus gebouwinstallaties, meet- en/of regeltechnicus of medewerker TD gebouwen? Dan sluit de training Gebouwbeheerstystemen - optimalisatie klimaatregelingen goed aan op jouw werkgebied. Na het afronden van deze training kun je regelingen van klimaatinstallaties in een gebouw beoordelen volgens het ontwerp en deze optimaliseren. 

Bekijk training

Cursus Klimaatbeheersingsinstallaties ontwerpen

Met de cursus Klimaatbeheersingsinstallaties ontwerpen verdiep je je verder in de opbouw en het ontwerp van klimaatbeheersingsinstallaties. Hierdoor kun je binnen de klimaattechniek een ontwerp- of verbeteradvies geven. Je leert een keuze te maken in opwekkings- en afgiftesystemen. Ook leer je componenten en installaties te dimensioneren op basis van uitgangspunten zoals comfort, energiegebruik en geluid.

Bekijk cursus

Hoe veel weet jij over Gebouwbeheersystemen?

Benieuwd naar jouw kennis? Doe de 10 vragentest!

Maak de 10 vragen test

Cursus Airco- en VRF-installaties

Leren om airco- en VRF-systemen te onderhouden, storingen te verhelpen en op een juiste wijze in gebruik te stellen? Dat is deze cursus bedoeld voor jou! Na het voltooien van de ze cursus kun je airco- en VRF-installaties repareren, vervangen en in gebruik nemen. Ook het opsporen en verhelpen van storingen, uitvoeren van planmatig onderhoud en doen van inspecties is voortaan geen probleem meer voor jou!

Bekijk cursus

Cursus Airco- en VRF-installaties en F-gassen 1 – versneld 

Wil je binnen een kort tijdsbestek onderhoud leren plegen aan airco- en VRF-installaties én je STEK-certificaat behalen? Volg dan de ROVC-cursus Airco- en VRF-installaties en F-gassen - versneld! Na het afronden van de cursus Airco- en VRF-installaties en F-gassen 1 - versneld kun je niet alleen airco- en VRF-systemen repareren, vervangen en in gebruik nemen, maar ook storingen opsporen en verhelpen.

Bekijk cursus

Cursus Aircotechniek - basis

Ben je een startende monteur zonder kennis van de aircotechniek? Wil je dit vakgebied beter leren kennen en ontdekken hoe je aircosystemen onderhoudt en inspecteert? Dan is Aircotechniek - basis de training voor jou! Onder begeleiding van ervaren vakdocenten leer je componenten van diverse aircosystemen herkennen en bekijk je de werking van die verschillende onderdelen. Na het afronden van de training ben je in staat om eerstelijnsonderhoud uit te voeren en eerstelijnsstoringen aan airco’s te verhelpen.

Bekijk cursus

Vakopleiding Airco- en warmtepompmonteur

Wil jij je specialiseren als airco- en warmtepompmonteur, onderhoud uitvoeren en storingen kunnen oplossen? Dan is deze vakopleiding echt iets voor jou! De Vakopleiding airco- en warmtepompmonteur bestaat uit verschillende cursussen en trainingen die jou middels praktijk- en theorielessen de juiste bagage meegeven om als vakman aan de slag te gaan.

Bekijk vakopleiding

Waarom een cursus HVAC bij ROVC?

ROVC is al decennialang de beste technische opleider van Nederland en bestaat uit een grote groep betrokken medewerkers en docenten. We werken uitsluitend met topdocenten die weten hoe het er ‘in het echt’ aan toegaat. De combinatie van theorie en praktijk prepareert jou voor de wereld van de HVAC-techniek!

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.