Deze training wordt uitgevoerd door:

Meer weten over intrinsieke veiligheid? Schrijf je in voor deze training. Theoretisch, maar met een praktische benadering. 

Niveau: ?
Duur: vanaf 1 dag
Vakgebied: Veiligheid, Gezondheid & Milieu

Inschrijven Vraag een offerte aan

In het kort

Deze training is geschikt als vervolg op bestaande ATEX opleidingen. In de reguliere ATEX cursus wordt intrinsieke veiligheid kort behandeld. Deze training gaat dieper in op dit onderwerp. De cursist krijgt onder andere inzicht in intrinsiek veilige kringen, de selectie van materiaal en de toepassingen in de praktijk. De training wordt afgesloten met een praktijkcase. In overleg kan een bedrijfspecifieke case worden behandeld om het raakvlak met de eigen praktijk te vergroten.

Na de training heb je meer inzicht in intrinsiek veilige kringen. Ook begrijp je certificaten en kan je deze juist interpreteren, weet je meer over de selectie van het juiste materieel en ken je de verificatie van intrinsieke veiligheid (loop berekening) en kan je deze toepassen in de praktijk. Een vervolg op deze training is de expert training intrinsieke veiligheid.

Voor wie?

Deze cursus is geschikt voor iedereen die met intrinsieke veiligheid in aanraking komt. Denk hierbij aan ontwerpers, engineers, operators, leidinggevenden, onderhoudstechnici en sales engineers. Om deel te nemen aan de training moet je over voldoende basiskennis beschikken over explosieveiligheid. Ook heb je een elektronica of elektro opleiding gehad. Praktische ervaring met intrinsieke veiligheid is een pré.

Over X-TraCo

X-TraCo is gespecialiseerd in cursussen die de intrinsieke veiligheid behandelen. Gedurende 30 jaar is deze kennis opgebouwd en verwerkt in de aangeboden trainingen. De inhoud kan worden aangepast op de eigen praktijk.

Bekijk het totale aanbod

Het ontwerpen van intrinsiek veilige installaties zodat in de engineeringsfase de juiste componenten worden gekozen die voldoen aan de veiligheidseisen en een functioneel geheel zullen vormen. Mismatch in de engineeringsfase leidt in de praktijk vaak tot niet werkende en zelfs gevaarlijke combinaties. Met als gevolg tijdverlies, aankoop van ongeschikt materiaal met daaruit voortvloeiend een onjuiste investering. De installateur weet na deze cursus hoe een correcte installatie geïnstalleerd wordt die voldoet aan de eisen die aan intrinsiek veilige systemen worden gesteld. De (storings)monteur weet met welke middelen en hoe een storing effectief en snel kan worden opgelost.

Locatie Startdatum
Ede dinsdag 3 oktober 2017 € 595,00 Inschrijven

Al onze prijzen zijn excl. BTW

Liever een andere leslocatie of startdatum? Laat het ons weten!

Liever incompany of maatwerk? Vraag een offerte aan

Basisprincipe intrinsieke veiligheid 

 • Theorie intrinsieke veiligheid
 • Terminologie
 • Werken met de ontstekingscurven
 • Zenerbarriers
 • Galvanische scheidingen
 • Bijbehorend elektrisch materieel
 • Eenvoudige apparatuur

Verificatie intrinsieke veiligheid

 • Basismethode
 • Geconcentreerde en verdeelde capaciteiten en inductiviteiten
 • Toepassen 50% regeling

Barrierkeuze

 • Galvanische scheidingen en zenerbarriers voor de signalen DI, DO, AI, AO, HART, TI, F&G, weegsystemen
 • Basisschakelingen met de praktische benadering van elke signaalvorm zoals toegepast in explosiegevaarlijke gebieden 

Markeringen 

 • Opbouw IEC en ATEX markeringen 

Certificaten 

 • Certificaten en databladen begrijpen en toepassen en juist interpreteren

Aarding

 • Aarding intrinsiek veilige installaties 

Praktijk 

 • Bedradingstechnieken
 • Hybride oplossingen in combinatie met de beschermingswijzen Ex-e, Ex-d en Ex-n
 • Onderhoud

Onderdeel van de training is een praktijkgerichte opdracht. De opdracht wordt tijdens de training geëvalueerd. 

Indien de kandidaat door middel van de praktijkopdrachten heeft aangetoond over voldoende inzicht in intrinsiek veilige kringen te beschikken ontvangt hij een verklaring van deelname. In de verklaring worden de verworven competenties vermeld.

Duur Aantal bijeenkomsten All-inprijs (excl. BTW)
1 dag 1 dag € 595,-
Catering & lesmateriaal

Catering & lesmateriaal

Lesmateriaal en catering, bestaande uit koffie/thee en lunch of diner, zijn altijd inbegrepen. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Praktijkoefening

Praktijkoefening

Opleiden vanuit de praktijk staat centraal. De docent komt uit het werkveld en gebruikt veel praktijkcases. Het oefenen van vaardigheden voer je uit op echte installaties in ons uitgebreide practicum of op de eigen locatie.

Keuze en kwaliteit

Keuze & kwaliteit

Kies uit meer dan 160 opleidingen, cursussen en trainingen, 45 locaties en diverse startdata of geef jouw wensen hiervoor aan. Je profiteert altijd van de vertrouwde ROVC-kwaliteit met focus op service en praktijk.


Studieadvies nodig? 0318 - 698 697