De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Technische aanleg is niet zo belangrijk, je moet vooral willen leren

Martine Paalman-Markvoort maakte in 2018 een grote carrièreswitch: Ze zegde haar baan in de thuiszorg op en werd onderhoudsmonteur CV bij Van Dam in Rijssen. Wij spraken haar over haar beweegredenen voor deze carrièreswitch, de opleidingen die ze daarvoor volgde en haar visie op de toekomst.

“Door alle bezuinigingen kreeg ik in de thuiszorg steeds meer gezinnen op een dag. De werkdruk nam toe en ik had het gevoel dat ik alles maar ‘af moest raffelen’. Daardoor begon het te kriebelen. Ik wilde wat anders en weer een opleiding volgen! Ik twijfelde nog of ik verder wilde leren in de zorg of dat ik het echt over een andere boeg zou gooien. Tot ik een vacature bij Van Dam in Rijssen zag: Zij hadden een interessante vacature.. Een 20-urige werkweek, zelf je werktijden bepalen en de mogelijkheid om omgeschoold te worden. Dat gaf de doorslag. Ik solliciteerde en werd in eerste instantie afgewezen, omdat ze de vacature intern ingevuld hadden. Een poosje later belden ze me alsnog. Of ik op gesprek wilde komen,” begint Martine haar verhaal.

Ervaring opdoen en leren

Ze vervolgt: “Ik begon in juli en de eerste maanden liep ik mee met verschillende collega’s. Zo deed ik ervaring op. Ik kreeg meteen de kans om dingen te ontdekken en te leren. Direct na de zomervakantie begon ik aan de opleiding ‘Monteur service en onderhoud installaties en systemen’. Dat is een mbo-opleiding en deze, of een vergelijkbare opleiding, is vanaf 2020 verplicht om aan installaties met gassen te mogen sleutelen. Normaal duurt deze opleiding twee jaar, maar ik heb hem in één jaar afgerond.” Martine vond het behoorlijk pittig, vooral in combinatie met werken en twee kinderen thuis. “Maar omdat ik al een beetje basiskennis had opgedaan bij mijn collega’s, kwam ik niet helemaal als leek op de opleiding aan.” Ze slaagde met vlag en wimpel voor haar mbo-diploma en kreeg nog voor haar examens van Van Dam de mogelijkheid om de trainingen Warmtepompen bij ROVC te volgen. Ze lacht: “De eerste training Warmtepompen zou beginnen op de dag van mijn laatste examen voor het mbo. Dat werd me toch echt te gortig. Dus toen besloot ik eerst mijn opleiding af te ronden en daarna pas met de warmtepompen aan de slag te gaan. Ik begon met ‘Warmtepompinstallaties - toepassing en werking’ en heb daarna ook nog ‘Warmtepompinstallaties - onderhoud en storingen oplossen’ gevolgd.”

De toekomst van de onderhoudsmonteur

Als onderhoudsmonteur CV is er voor Martine genoeg werk. Er is een tekort aan technici en doordat veel bedrijven hun medewerkers de kans geven zich verder te ontwikkelen, verdwijnen er veel ervaren vakkrachten van de werkvloer. “Dus dat tekort blijft nog wel even,” zegt Martine. “Vooral omdat het lijkt alsof jonge mensen tegenwoordig liever niet meer met hun handen werken. Terwijl het een mooi beroep is en je ontzettend leuke contacten hebt met de mensen bij wie je over de vloer komt. Dat moet natuurlijk ook wel bij je passen. Je moet vooral sociaal zijn. Technische aanleg is, denk ik, niet eens zo heel belangrijk. Zolang je maar bereid bent om te leren en accepteert dat iedereen het op zijn of haar manier doet.”
Als we haar vragen naar de toekomst van haar vak, aarzelt ze even. “Er gebeurt veel in het werkveld. Zo wordt er druk geëxperimenteerd met andere energiebronnen, zoals biogassen. In nieuwbouw vind je ook al steeds vaker warmtepompen. De energietransitie is nu echt ingezet… en dat moet ook wel! Toch denk ik dat het nog een hele klus wordt om alle woningen ‘van het gas af’ te krijgen. Daarnaast merk je ook, dat mensen steeds bewuster worden. Niet alleen over hun energieverbruik, maar ook over bijvoorbeeld de risico’s van koolmonoxide. Dat levert altijd interessante gesprekken op!”

Jezelf blijven ontwikkelen

Martine geeft aan, dat ze uiteindelijk wel weer graag een opleiding wil volgen. “De ROVC-beroepsopleiding Servicemonteur klimaattechniek is voor mij waarschijnlijk de volgende stap. Niet per se om een andere functie uit te gaan oefenen, maar meer om de dingen die ik als onderhoudsmonteur doe, beter te begrijpen. Daar is het nu nog te vroeg voor. Ik denk dat het verstandiger is om eerst meer ervaring op te doen. Zorgen dat ik dit écht goed onder de knie heb voor ik weer aan iets nieuws begin. In de tussentijd volg ik korte, praktische trainingen bij leveranciers!”

Wil jij je ook laten omscholen?

Wil jij je, net als Martine, ook laten omscholen tot onderhoudsmonteur cv? Dan is een van onderstaande trainingen of de beroepsopleiding iets voor jou!

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.