Duurzame personeelsplanning met respect voor elk individu
Het Zweedse merk Scania staat bekend om de duurzame motoren in zijn voertuigen. Elke motor kan lopen op honderd procent biodiesel of hydrotreated vegetable oil (HVO). Maar niet alleen de motoren, de hele bedrijfsvoering van Scania is duurzaam. Dus ook de ontwikkeling van medewerkers. “Scania is een geweldig bedrijf waar je écht een leven lang kunt leren,” vertelt Richard van Hoogwaarden, hoofd opleiden en trainen.
“Je kunt hier zonder diploma naar binnenlopen en als doctorandus weer weg gaan,” grapt Richard. Een grap met een kern van waarheid. Als hoofd opleiden en trainen zet Richard alle opleidingsvragen uit van Scania Production Zwolle, Scania Production Meppel en Scania Logistics Nederland. Hij heeft 3300 medewerkers onder zijn hoede en vanwege de doorstroom en groei komen daar per week nog eens twintig nieuwe mensen bij. “Die volgen een introductiecursus van anderhalve dag waarin ze onder andere de normen en waarden van Scania meekrijgen. Dat betekent: jezelf blijven ontwikkelen. Vanuit de waarde ‘respect voor het individu’ is alles mogelijk. En we betalen het ook nog eens.”
Talent ontdekken
Een leven lang leren is corporate business bij Scania. “Het houdt je fit en blij,” legt Richard uit. Zelf is hij als ex-beroepsofficier op latere leeftijd bij Scania komen werken. “Het mooie vind ik dat iedereen een kans krijgt. Jong, oud, maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een rugzakje of een migratieachtergrond. Talent zit overal. Het is de kunst om het te ontdekken. Onder de nieuwe, maar vooral ook onder de huidige medewerkers. Met het tekort aan technici is het lastig om ze van de markt af te plukken. Dus wij scouten ze én bieden ze een gratis opleiding aan.”
Modulair leren
Kenmerkend voor het opleidingsbeleid van Scania is de focus op modulair leren. “Een tijdje geleden boden we medewerkers nog een mbo-opleiding aan,” vertelt Richard. “Maar veel mensen zijn het leren niet meer gewend en moeten een gezin draaiende houden. Dan is drie of vier jaar mbo gewoon te veel. We stimuleren mensen nu om te leren per module van twee maanden, zoals bij ROVC. Dat is lekker overzichtelijk.” Een betaalde mbo-opleiding is nog steeds een optie, maar alleen na een positieve score op een intelligentie- én motivatietest. “Wat denk je?” zegt Richard. “De uitval is gedaald van dertig naar nul procent.”
Extra kansen
Scania pakt nog veel meer ontwikkelkansen aan. Denk aan de beroepsopleidende leerweg, gastcolleges op vmbo’s, een cursus Nederlands voor anderstaligen en bijlessen wiskunde voor engineers. “Wij zien veel voordeel in een hybride leeromgeving,” voegt Richard toe. “We gaan samenwerkingsverbanden aan met bedrijven en hogescholen, bijvoorbeeld voor het ontwerpen van digitale leermiddelen.” Digitalisering is een belangrijk onderwerp voor Richard. “Die ontwikkelingen gaat altijd door. Net als de competenties die je nodig hebt voor het functioneren bij Scania.” Wat hij maar zeggen wil: blijf je leven lang leren.
Over Scania
Scania is een Zweeds voertuigenmerk dat bestaat sinds 1891. De onderneming is begonnen met fietsen, maar produceert nu wereldwijd trucks, bussen en motoren voor scheepvaart en industrie. De productie vindt plaats in ruim honderd landen in Europa, Zuid-Amerika en Azië. In Nederland zijn drie productievestigingen die zich, naast de logistieke processen, richten op assemblage, lakken en spuiten van onderdelen. In Zwolle staat de grootste Scaniafabriek ter wereld. Daar worden jaarlijks 42.000 trucks gebouwd; dit zijn er 180 per dag.