De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Duurzame daken zijn onmisbaar in de klimaatbestendige stad

Als het aan BDA ligt, is het grauwe, grijze dak snel verleden tijd

Al in 1999 gaf BDA Dak- en Gevelopleidingen de eerste cursussen op het gebied van het monteren van zonnepanelen. Twintig jaar later loopt duurzaamheid als een rode draad door hun opleidingsaanbod. Hoveniers leren in Gorinchem hoe je een groen dak aanlegt dat niet gaat lekken, Feenstra-monteurs worden er opgeleid tot gecertificeerd zonne-energiemonteur. En ook medewerkers uit de bouwbranche leren er de fijne kneepjes van het dak- en gevelvak.

Als het aan BDA ligt, is het grauwe, grijze dak snel verleden tijd. Daken lenen zich namelijk uitstekend voor allerlei duurzame functies, vertelt directeur-eigenaar Paul Verkaik. “Dat geldt vooral voor platte daken in binnensteden als Rotterdam en Amsterdam. Stadsarchitecten onderscheiden daarbij vier kleuren: groen (stadstuinen op vier hoog, urban farming, natuureducatie), blauw (daken die water kunnen opslaan en beheerst kunnen afvoeren), geel (zonne-energie) en rood (recreatief gebruik zoals een rooftopbar, basketbalveld of zwembad). In sommige steden kom je al daken tegen die al die vier functies combineren.”

Praktijkgericht opleiden

Dagelijks helpt BDA tientallen cursisten aan de juiste kennis en vaardigheden, vertelt Verkaik. “Daarbij kiezen we niet voor eindeloze colleges. Daarin horen cursisten veel, maar leren ze niks. Onze kracht schuilt juist in praktijkgericht opleiden. Onze vakdocenten zijn allemaal ondernemers die zelf actief zijn in de bouwpraktijk. Neem bijvoorbeeld Hans, die vandaag de cursus Elektrotechnisch installeren verzorgt. Hij werkt al sinds de jaren negentig als ondernemer in de zonne-energie en heeft al duizenden installaties gerealiseerd. Gisteren stond hij nog op het dak.”

Batterijsystemen

Verkaik ziet een aantal belangrijke ontwikkelingen, waaronder circulair bouwen. “Dat begint al bij het dakontwerp: door zoveel mogelijk herbruikbare componenten te gebruiken, houd je al rekening met een eventuele sloopfase.” Een andere trend die Verkaik noemt is het koppelen van duurzame functies in gebouwbeheerssystemen. Daarnaast zal het gebruik van thuisaccu’s een hoge vlucht nemen, voorspelt hij. “Net als zonnepanelen worden ook batterijsystemen steeds goedkoper. In de toekomst heeft iedereen thuis of in de tuin een batterij om restenergie op te slaan. Voordat je je weer aansluit op het net, kun je dan eerst die batterij leegtrekken. In Nederland maken mensen met lifesupportsystemen daar soms al gebruik van. Denk bijvoorbeeld aan nierpatiënten die afhankelijk zijn van thuisdialyseapparatuur. Zij hebben een buffer nodig bij een langdurige stroomstoring.” Maar eigenlijk is zo’n batterijsysteem voor alle particulieren en bedrijven de toekomst, verwacht Verkaik. “Duitsland is op dat vlak koploper. Daar wordt al 70 procent van alle zonnepaneelsystemen verkocht in combinatie met een batterij.”

Goed voor milieu én portemonnee

Energieneutraal bouwen wordt de norm en gemeenten en woningcorporaties anticiperen daarop. Werk aan de winkel dus voor BDA, weet Verkaik: “Langzaamaan groeit in Nederland het besef dat duurzaam bouwen niet alleen goed is voor het milieu, maar dat er ook geld mee te verdienen valt. Het duel tussen ecologie en economie is een duet aan het worden.”

Over BDA Dak- en Gevel- opleidingen

BDA Dak- en Gevelopleidingen biedt bouwkundig advies en organiseert praktijkgerichte trainingen. In de BDA-praktijkruimte leren cursisten onder andere alles over het ontwerp, de uitvoering, het onderhoud en het beheer van daken en gevels. Ook heeft BDA kennis van de toepassing van duurzame technieken op gebouwdelen, en zijn ze gespecialiseerd in groene daken en zonne-energiesystemen.

BDA Opleidingen is een trainingspartner van ROVC. Deze trainingen vallen onder het aanbod:

Meer weten over BDA Dak- en Gevelopleidingen? Kijk op rovc.nl/bda

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.