Wil je met ieder bussysteem kunnen werken? Deze ROVC-cursus is dé inleiding voor busspecifieke opleidingen als PROFIBUS, Canbus, Mod-bus.

Niveau: Maintain ?
Duur: vanaf 1 dag waarvan 1 practicummiddag in ons practicum op diverse startdata en locaties
Vakgebied: Industriële Automatisering

Inschrijven Vraag een offerte aan

In het kort

Veldbussen zijn niet meer weg te denken uit een geautomatiseerd proces. De benodigde basiskennis die je nodig hebt om met ieder bussysteem te kunnen werken doe je op in deze cursus. De volgende onderwerpen komen tijdens deze cursus aan de orde: voor- en nadelen van een bussysteem leren begrijpen - ook in relatie tot conventionele technieken, vertrouwd raken met de toepassing in de digitale automatisering, inzicht in werking van bussystemen en datatransport, inzicht in de diverse netwerktopologieën.

Voor wie?

De cursus Netwerken - Inleiding in bussystemen is bedoeld voor besturingstechnici en medewerkers van een Technische Dienst die te maken krijgen met veldbussystemen. Je wordt opgeleid op het niveau Maintain. Enige kennis van de digitale techniek is wel vereist. Deze inleiding is vooral bedoeld als voorbereiding op busspecifieke opleidingen als AS-Interface, CAN-bus en Modbus.

Waarom deze cursus volgen?

 • Dé vooropleiding voor de cursussen AS-Interface, CAN-bus en Modbus
 • In 1 dag volledig op de hoogte van bussystemen
 • Ook geschikt voor verkopers
 • De cursus wordt ondersteund met een demo-opstelling

Na afronding van de cursus Netwerken - Inleiding in bussystemen begrijp je de voor- en nadelen van een bussysteem, ook in relatie tot conventionele technieken. Je bent vertrouwd met de toepassing in de digitale automatisering en hebt inzicht in de werking van bussystemen en datatransport en in de diverse netwerktopologieën.

Locatie Startdatum
Ede vrijdag 8 september 2017 Met startgarantie € 370,00 Inschrijven
Rotterdam dinsdag 3 oktober 2017 Met startgarantie € 370,00 Inschrijven
Rotterdam dinsdag 16 januari 2018 € 370,00 Inschrijven

Al onze prijzen zijn excl. BTW

Liever een andere leslocatie of startdatum? Laat het ons weten!

Liever incompany of maatwerk? Vraag een offerte aan

 • Conventionele systemen versus bussystemen
 • Analoge en digitale communicatie en het OSI-model
 • Binair- en hexadecimaal getallenstelsel, bits, bytes, transmissiesnelheden
 • Diverse netwerktopologieën
 • Basisprincipes adresseringstechnieken
 • Foutdetectie en foutcorrectie
 • Storingen op de lijn herkennen

Leren doe je in de praktijk! Daarom worden er ter ondersteuning van de lesstof diverse praktijkdemo’s uitgevoerd die jouw inzicht in de theorie versterken.

Deze training wordt op de laatste bijeenkomst afgesloten met een eindtoets. Bij een positief eindresultaat ontvang je een bedrijfserkend certificaat.

CerTech 
Voor de organisatie van onze eindtoetsen werkt ROVC samen met CerTech. CerTech is een onafhankelijke examenorganisatie, verantwoordelijk voor de ontwikkeling, organisatie en het afnemen van examens en toetsen. In opdracht van brancheorganisaties, adviesbureaus en opleidingsinstituten worden jaarlijks ruim 10.000 kandidaten geëxamineerd. Het gaat hierbij met name om examens en toetsen gericht op techniek, veiligheid, beveiliging en organisatie & communicatie. Heb je vragen over examens? Of ben je op zoek naar een partner om examens te laten organiseren? Bel CerTech op 0318 – 698 605 of kijk op www.certech.nl

Duur Aantal bijeenkomsten All-inprijs (excl. BTW)
1 dag 1 dag waarvan 1 practicummiddag € 370,-
Catering & lesmateriaal

Catering & lesmateriaal

Lesmateriaal en catering, bestaande uit koffie/thee en lunch of diner, zijn altijd inbegrepen. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Praktijkoefening

Praktijkoefening

Opleiden vanuit de praktijk staat centraal. De docent komt uit het werkveld en gebruikt veel praktijkcases. Het oefenen van vaardigheden voer je uit op echte installaties in ons uitgebreide practicum of op de eigen locatie.

Keuze en kwaliteit

Keuze & kwaliteit

Kies uit meer dan 160 opleidingen, cursussen en trainingen, 45 locaties en diverse startdata of geef jouw wensen hiervoor aan. Je profiteert altijd van de vertrouwde ROVC-kwaliteit met focus op service en praktijk.


Studieadvies nodig? 0318 - 698 697