De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Meer meiden in de techniek!

ROVC Technische Opleidingen, Opleidingscentrum GO, Wij Techniek en Binnenklimaat Nederland gaan voor meer vrouwen in de techniek

Personeelstekorten in de koude- en klimaattechniek en in techniek in de breedste zin van het woord zijn aan de orde van de dag. We willen allemaal graag meer mensen, waaronder instroom vanuit scholen en zij-instromers kennis laten maken met de techniek. En er is een grote doelgroep waar nog veel kansen liggen.

Het aantal vrouwen in de techniek bedraagt slechts 14% van het totaal aantal werknemers. Wij vroegen ons af hoe we meer jonge vrouwen op onze opleidingen en in onze bedrijven krijgen. En wat moeten we doen om ze te behouden en verder op te leiden? We besloten om het aan de doelgroep zelf te vragen.

NVKL organiseerde daarom samen met ROVC Technische Opleidingen, Opleidingscentrum GO°, Wij Techniek en Binnenklimaat Nederland op 3 mei jl. een ‘Meiden in techniek dag’.

We nodigden twaalf jonge vrouwen tussen de 14-26 uit om met ons mee te denken. Dit leidde tot een diverse groep met een middelbare scholieren, mbo’ers, hbo’ers en werkenden. Twee van de aanwezigen volgen momenteel al een technische opleiding (mbo mechatronica, hbo technische natuurkunde).

De dames werden ontvangen bij het ROVC in Ede en zijn op deze dag onder leiding van Lotte (ROVC) en Michelle (NVKL) in gesprek gegaan over leren en werken in de techniek. Wij vroegen hen naar hun ideeën over techniek en welke rol techniek speelt in de maatschappij. Daarnaast waren we benieuwd  hoe zij tegen techniek aankijken én uiteraard wat wij moeten doen om meer vrouwen te interesseren voor techniek.

Tijd voor de praktijk!

In de middag  maakten ze in twee groepen op praktische wijze kennis met techniek. Ze kwamen in aanmerking met schakelaars en relais in de elektrotechniek, een klein stukje programmeren binnen besturingstechniek en een rondleiding door het ROVC TechCenter waar  luchtbehandeling, verwarmen en koelen in de praktijk werd toegelicht.

Opleidingscentrum GO° gaf een presentatie over koude- en warmtepomptechniek. Om de groep eens aan de tand te voelen, werden zij uiteindelijk ‘overhoord’ met een korte quiz. Deze werd vervolgd door kennis te maken met diverse kansberoepen in de techniek. Zo werd er verder gedacht over hun toekomst en de  carrièremogelijkheden die techniek te bieden heeft.  

We kunnen stellen dat het een bijzonder geslaagde dag is. Het is erg belangrijk om meer vrouwen kennis te laten maken met techniek. Wij als ROVC zullen ons uiterste best doen als het gaat om het opleiden van vrouwen in de techniek!

Heb jij ook interesse in een opleiding of een baan in de techniek? Neem dan eens contact op met een van onze studieadviseurs. Zij staan voor je klaar om je te helpen bij het zoeken van de juiste opleiding voor jou!

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.