Bekijk de vergelijking via het menu
Je werkt veilig, dankzij een NEN 3140-training!

NEN 3140 - een training VOP of toch VP?

Werk jij of werken medewerkers van jouw bedrijf aan elektrische installaties? Dan is de kans groot dat de NEN 3140-norm toegepast wordt om veilig te werken aan elektrische laagspanningsinstallaties. Maar hoe weet je zeker dat jij of jouw medewerkers voldoende zijn opgeleid om in hun dagelijkse praktijk veilig aan de slag te gaan? Door het volgen van een praktische training NEN 3140 VP of VOP bij ROVC!

Wat is een VOP?

De afkorting VOP staat voor Voldoende Onderricht Persoon. Als één van jouw medewerkers is opgeleid tot NEN 3140 VOP dan mag hij zonder elektrotechnische opleiding toch eenvoudige werkzaamheden aan laagspanningsinstallaties uitvoeren. Na een training kent de medewerker de gevaren bij eenvoudige elektrotechnische werkzaamheden. En is hij in staat om zelfstandig eenvoudige elektrotechnische handelingen op een veilige manier uit te voeren. Deze praktische training duurt één dag, waarvan de middag uit praktijk bestaat. Na het afronden van de training NEN 3140 VOP ontvangt de cursist een bedrijfserkend certificaat. Voor het volgen van de training NEN 3140 VOP is geen specifieke vooropleiding vereist.

Wat is een VP?

Moeten jouw medewerkers zelfstandig en veilig kunnen werken aan bijvoorbeeld schakelkasten, groepenkasten of machines die onder spanning staan? Dan is de training NEN 3140 VP geschikt. De afkorting VP staat namelijk voor Vakbekwaam Persoon. Na deze training kan de medewerker niet alleen zelfstandig veilig werken aan elektrotechnische installaties en de risico's op een adequate manier inschatten, hij kan ook derden op een veilige manier aan deze installaties laten werken. Deze training duurt twee dagen, waarvan één dag volledig aan de praktijk gewijd is. Na het afronden van de training NEN 3140 VP ontvangt de deelnemer aan deze training een bedrijfserkend certificaat. De cursist moet minimaal over een mbo-2 (elektro)technische vooropleiding beschikken of vergelijkbare kennis er ervaring. Bijvoorbeeld doordat ze de cursus Elektrisch schakelen of Elektrische huis- en utiliteitsinstallaties hebben gevolgd.

Lilian Schepers

Commercieel Medewerker Binnendienst

Ik adviseer je graag over NEN 3140 binnen jouw organisatie. Bel of mail mij voor een persoonlijk advies!

Wat is het verschil tussen nen 3140 vop en vp?

Een Voldoende Onderricht Persoon (VOP) is voor werknemers die geen elektrotechnische vooropleiding hebben, maar wel te maken krijgen met elektrotechnische Werkzaamheden met een beperkt risico. De NEN 3140 VOP-er mag alleen werkzaamheden aan elektrotechnische installaties uitvoeren na aanwijzing of benoeming van de Installatie- en/of werkverantwooordelijke (IV/WV). Werkzaamheden die een VOP-er dan zelfstandig mag uitvoeren zijn bijvoorbeeld:

  • Zekeringen vervangen
  • Lampen of armaturen vervangen
  • Resetten van beveiligingen
  • Accu's aansluiten
  • Elektrisch handgereedschap inspecteren
  • Stopcontacten en schakelaars vervangen

Zijn de werkzaamheden complexer van aard of dragen zij meer risico met zich mee? Dan moeten de werkzaamheden uitgevoerd worden door een Vakbekwaam Persoon (VP). Een NEN 3140 VP-er heeft een elektrotechnische opleiding gedaan. Daarnaast heeft hij ervaring met het werken aan laagspanningsinstallaties. Vanwege deze extra kennis mag hij meer werkzaamheden oppakken dan een VOP-er. Een VP-er Is op basis van zijn kennis en ervaring in staat zelfstandig de risico’s in te schatten en voorzorgsmaatregelen te treffen om veilig te kunnen werken. Uiteraard mag dit alleen na aanwijzing of benoeming van de Installatie- en/of werkverantwoordelijke.

Wanneer mag je werken als al VOP-er en VP-er

Zowel VOP-er als VP-er mogen zelfstandig de taken uitvoeren waarvoor ze benoemd/aangewezen zijn. Het is namelijk niet praktisch als een VOP-er midden in de nacht een directeur of de IV/WV moet gaan bellen om een uitgevallen beveiliging te resetten. De medewerker mag dit alleen doen als hij hiervoor aangewezen is. Een VOP-er en VP- er krijgen vaak een opdracht. Bij een VOP-er kan dit het vervangen van alle TL-verlichting zijn en bij een VP-er het oplossen van een storing aan een machine. Wat een VP-er dan tegenkomt is vooraf niet bekend. Maar hij is in staat om afhankelijk van wat hij tegenkomt de juiste stappen te nemen om veilig te werken, of aan de bel te trekken bij de IV/WV.

Herinstructie NEN 3140 VOP en VP

Zijn jouw medewerkers opgeleid tot NEN 3140 VP of VOP? Dan is het belangrijk dat kennis over NEN 3140 up-to-date is én blijft. Alleen zo weet je zeker dat je over voldoende actuele kennis beschikt om het werk veilig uit te kunnen voeren. Wanneer jouw medewerkers precies toe zijn aan een opfriscursus is afhankelijk van verschillende factoren. Daarbij kun je denken aan ervaring, de werkomgeving, maar ook de werkzaamheden die de medewerker uitvoert. Over het algemeen adviseren wij iedere twee tot drie jaar een herinstructie NEN 3140 te doen. Dat geldt zowel voor de VP-er als voor de VOP-er, maar ook voor de Installatie- en/of werkverantwoordelijke.

 

NEN 3140 VOP en VP-cursussen bij ROVC

ROVC biedt de volgende NEN 3140-trainingen aan om jouw organisatie te helpen aantoonbaar verantwoord en veilig te werken. Bij een positief eindresultaat ontvangt de medewerker een bedrijfserkend certificaat. We zetten al onze NEN 3140 -trainingen even voor je op een rij:

   

Meer over NEN 3140

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.