De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu
Mechatronica opleiding: een sterke basis voor de toekomst

Alles wat jij moet weten over mechatronica

Wat is mechatronica?

Mechatronica is een combinatie van technische disciplines als elektrotechniek, elektronica, mechanische aandrijftechniek en ICT.  Met name in de industrie spreek je bij bijna alle machines en robots van mechatronica. Door de inzet van een intelligente controller of regeleenheid kan een mechanische constructie goedkoop en flexibel worden ingezet. Met de komst van intelligente sensors (Internet of Things, EoT) speelt ook het vakgebied Informatica een grote rol, bijvoorbeeld op gebied van big data en security.

Een technicus mechatronica verzorgt service en onderhoud aan verschillende machines, installaties en apparaten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Volautomatische melkmachines
 • Lasrobots
 • Sorteermachines
 • Kopieermachines
 • Liften

Rob Manders

Heb je nog vragen? Neem contact met mij op voor advies op maat!

Voor wie is een mechatronica opleiding geschikt?

Een mechatronicus heeft een brede interesse in verschillende disciplines, zoals elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische informatica. Een mechatronicus heeft vaak een echte passie voor techniek en is een echte allround techneut. Daardoor vorm je een onmisbare schakel in het in stand houden en moderniseren van het machinepark. Je krijgt te maken met uitdagende systemen en technieken, bijvoorbeeld:

 • Meet-, regel- en besturingstechniek
 • Mechanische aandrijftechnieken
 • Pneumatiek
 • Robotica
 • Internet of Things
 • Voorspelbaar onderhoud

Met een mechatronica opleiding kun je je technische kennis zowel verbreden als verdiepen. Ook als je graag wilt doorgroeien in je werk als technicus, is een mechatronica opleiding heel geschikt.

Opleiding Mechatronica bij ROVC

Wil je werken met mechatronica, of je medewerkers opleiden om als allround inzetbare technicus mechatronica aan de slag te gaan? Een gedegen mechatronica cursus biedt vakkennis en de juiste bagage voor een succesvolle carrière als servicemonteur of -technicus elektrotechniek - mechatronica. Bij ROVC vind je vakopleidingen mechatronica voor servicemonteur elektrotechniek en technicus mechatronica.

Vakopleiding eerste monteur mechatronica

Tijdens deze vakopleiding krijg je een stevige basis mee op het gebied van elektrotechniek (schakeltechniek) en industriële automatisering en op het gebied van onderhoudstechniek. Je leert storingen oplossen en onderhoud verrichten en kunt gevaren en risico’s in te schatten bij elektrotechnische werkzaamheden.

Bekijk de vakopleiding

Vakopleiding technicus mechatronica

Tijdens deze vakopleiding ligt de focus op het storingzoeken in complexe of meervoudige elektrotechnische installaties, het berekenen van aandrijvingen en het doen van verbetervoorstellen. Daarnaast weet je veel over de besturingstechnische kant (PLC’s etc.).

Bekijk de vakopleiding

Beroepsopleiding met uitstroomrichting mechatronica

ROVC heeft 2 beroepsopleidingen met als uitstroomrichting mechatronica. Je kunt de opleiding Servicemonteur elektrotechniek - mechatronica volgen of Servicetechnicus elektrotechniek - mechatronica.

Servicemonteur elektrotechniek - mechatronica

Als servicemonteur elektrotechniek - mechatronica verhelp je storingen aan apparatuur en installaties die een combinatie zijn van elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Indien mogelijk, repareer je de apparatuur of worden de componenten in een servicewerkplaats gerepareerd. Daarnaast verricht je onderhoud en breng je modificaties aan.

Bekijk de beroepsopleiding 

Servicetechnicus elektrotechniek - mechatronica

Als Servicetechnicus elektrotechniek - mechatronica, verzorg je service en onderhoud aan verschillende machines, installaties en apparaten. Je plant onderhoud en voert het uit. Vervolgens wordt door jou de besturing of aandrijving ingeregeld, afgesteld en zo nodig geprogrammeerd. Als het nodig is, dan breng je verbeteringen aan. 

Bekijk de beroepsopleiding

Mechatronica is vaak onderdeel van industriële elektrotechniek. De genoemde cursussen van industriële elektrotechniek zijn daarom ook passend als je werkt (of wilt werken) met mechatronica. Kortom, een opleiding mechatronica is geschikt voor je als zoekt naar een stevige basis op het gebied van onderhouds- en elektrotechniek (schakeltechniek) en industriële automatisering.

2 cursisten zijn bezig voor Storingtechnicus elektro
PLC Besturingstechniek cursist kijkt in camera

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.