
Opleiding installatietechniek
Ben je op zoek naar een opleiding in de installatietechniek, dan zijn er veel verschillende opleidingen en cursussen die je kunt volgen. Lees meer over installatietechniek en de opleidingsmogelijkheden.
Wat is installatietechniek?
De installatietechniek zorgt ervoor dat technische installaties functioneren. Afhankelijk van jouw functie in de installatietechniek, kun je de installaties ontwerpen, aanleggen, repareren, onderhouden of beheren. Welke installaties dat zijn, hangt af van het vakgebied binnen de installatietechniek waarin je werkt en wat jouw werkomgeving is.
Installaties waar je aan kunt werken zijn bijvoorbeeld:
- zonnepanelen
- warmtepompen
- verwarmingsinstallaties
- luchtbehandelingsinstallaties
- installaties voor ventilatie
- airco- en koelinstallaties
- gasinstallaties
- sanitaire installaties
Daarnaast kun je je ook richten op elektrotechnische installaties, zoals:
- de aanleg van elektra: bekabeling, meterkast
- verlichting
- datanetwerken en communicatiesystemen
- domotica
- beveiligingssystemen
De installatietechniek heeft veel raakvlakken met de elektrotechniek. De meeste installaties zijn namelijk elektrisch aangedreven. Vandaar dat je als installateur meestal veel kennis nodig hebt van elektrotechniek en dat de elektrotechniek en installatietechniek zoveel raakvlakken hebben.

Erwin Janssen
Wil je meer weten over een cursus of training? Neem contact met mij op voor een persoonlijk studieadvies. Ik help je graag!
Toekomst installatietechniek
De installatietechniek is volop in ontwikkeling. Er is veel werk in de installatietechniek en dat zal de komende jaren alleen nog maar meer worden. Bovendien is er door innovaties steeds meer kennis nodig bij installateurs.
De volgende trends zorgen voor nieuwe uitdagingen en kansen voor installatietechnici:
Duurzaamheid en milieu
Er komen steeds nieuwe installaties bij die minder slecht zijn voor het milieu dan het alternatief, of die door klimaatverandering steeds populairder worden.
Zo gaan we massaal van het gas af, worden warmtepompen geplaatst, leggen we daken vol met zonnepanelen en is het hebben van airco in huis steeds gebruikelijker.
Digitalisering en automatisering
De trend van slimme digitalisering is nog steeds niet op haar retour. Domotica, slimme deurbellen en beveiligingssystemen zijn voorbeelden.
Deze trends zorgen voor nieuwe uitdagingen en kansen voor installatietechnici, waarbij opleiding heel belangrijk is.
Opleidingen in de installatietechniek
ROVC heeft het grootste aanbod technische opleidingen van Nederland. Welke opleiding bij jou past is afhankelijk van het type installaties waarmee je werkt en hoeveel ervaring jij al hebt in de installatietechniek. Ben je op zoek naar een basiscursus of zoek je scholing om je verder te bekwamen in een bepaalde tak van de installatietechniek?
De opleidingen van ROVC zijn gericht op de installateurs, onderhoud- en servicemonteurs binnen de installatietechniek, die werken op mbo-niveau.
Een groot deel van de technische opleidingen van ROVC zijn korte cursussen. Volwassenonderwijs voor wie heel doelgericht een opleiding wil volgen. Veel opleidingen zijn dan ook als avondopleiding te volgen.
Onderstaand leggen we je meer uit over de verschillende cursussen binnen de installatietechniek.
Cursus Basis installatietechniek
Deze cursus is met name gericht op water en gas. Je leert hoe je drinkwater-, gasleidingen en afvoeren aanlegt.
Cursus Basis Installatietechniek
Cursus Werkvoorbereider installatietechniek
Ben jij werkvoorbereider in de installatietechniek, volg dan deze cursus waarin je meer leert over de werkvoorbereiding van woningen en utiliteitspanden. Van inventarisatie van de klantvraag, begroting en calculatie tot en met planning van het project. Je leert hoe jij ervoor zorgt dat het eindresultaat voldoet aan de eerder opgestelde ontwerpspecificaties.
Elektrotechniek voor Huis en utiliteit – basis
Deze cursus geeft jou de ideale start als je gaat werken met installaties voor woningen en gebouwen en schakel- en verdeelinrichtingen. In 2 dagen leer je de basis van elektrotechniek zoals deze wordt toegepast in de huis- en utiliteitsbranche. We beginnen met de werking van elektriciteit, schakelaars, zekeringen en beveiligingen. Na twee dagen, waaronder 2x een halve dag practicum, heb jij alle kennis van de werking van elektrotechniek en kun je eenvoudige elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren. Zoals het vervangen van lichtschakelaars, armaturen en contactdozen.
Deze cursus geeft jou als toekomstig installateur de goede basiskennis van elektrotechniek. Veel cursisten combineren deze cursus met de cursus ‘Basisvaardheden Elektrische installaties’.
Basisvaardigheden Elektrische installaties
Wil je elektrische installaties leren aanleggen? Ze leren bedraden en afmonteren? Dan geeft deze cursus jou de juiste basis. Je gaat in 2 dagen aan de slag met buizen, kabels, draden, groepenkasten, verdeelrichtingen… Je bedraadt , maakt lasverbindingen, en monteert in- en opbouwinstallaties. Deze cursus brengt jou de basisvaardigheden bij die je nodig hebt als beginnend installateur.
Elektrotechnisch tekeninglezen
Tijdens deze cursus leer je installatietekeningen en elektrotechnische schema’s lezen. Je leert alle elektrotechniek symbolen, wat ze betekenen en hoe ze werken. Na deze tweedaagse training weet je hoe je elektrotechnische tekeningen doorvertaalt naar de praktijk en hoe je hier aanpassingen in doorvoert.
Cursus Elektrotechnisch tekeninglezen
NEN 3140 Voldoende onderricht persoon (VOP)
Als je werkt aan elektrotechnische installaties, dan werk je met elektra. Dat is niet zonder risico’s. In 1 dag leer je in de cursus NEN 3140 VOP om te gaan met de gevaren van elektrotechniek. Na deze cursus weet jij hoe je veilig werkt aan elektrotechnische installaties.
Elektrische Huis- en Utiliteitsinstallaties
Deze 7-daagse cursus is ideaal voor wie ervaring heeft met elektrotechniek in huis- en utiliteitinstallaties en bijvoorbeeld werkt als monteur. Je leert onder andere meer over verdeelinrichting, de type aarding, beveiliging en de praktische toepassing van NEN 1010. Zodat je gebouwgebonden installaties aan kunt leggen, storingen kunt vinden en oplossen. Daarnaast kun je verantwoord uitbreidingen doen op bestaande installaties en deze in gebruik nemen. Kortom, deze cursus maakt van jou een echte professional binnen de elektrotechnische installatietechniek.
Cursus Elektrische huis- en utiliteitsinstallaties
NEN 1010
NEN 1010 omschrijft veiligheidsrichtlijnen voor laagspanningsinstallaties die worden gebruikt door de elektrotechnische installatiebranche. In deze 6-daagse cursus weet jij precies hoe je de norm in de praktijk toepast en hoe je ervoor zorgt dat elektrische installaties voldoen aan de laatste editie van NEN 1010.
NEN 3140 Vakbekwaam Persoon (VP)
Na het volgen van de tweedaagse cursus NEN 3140 Vakbekwaam Persoon, weet jij hoe je veilig werkt aan schakel- en groepenkasten en installaties die onder spanning staan. Ook kun je anderen begeleiden in het veilig werken aan elektrotechnische installaties.
Cursus NEN 3140 Vakbekwaam Persoon
Verhelpen van elektrotechnische storingen
Na het volgen van de tweedaagse cursus NEN 3140 Vakbekwaam Persoon, weet jij hoe je veilig werkt aan schakel- en groepenkasten en installaties die onder spanning staan. Ook kun je anderen begeleiden in het veilig werken aan elektrotechnische installaties.
Cursus verhelpen van elektrotechnische storingen
Aircotechniek
Bekijk de cursussen gericht op het onderhouden, repareren en installeren van aircosystemen.
Luchtbehandelingsystemen
Wil me meer leren over luchtbehandeling- en luchtdistributiesystemen, die zorgen voor een gezond binnenklimaat, lees hier dan meer over de verschillende cursussen.
Meer over luchtbehandelingsystemen
Ventilatietechniek
Hoe werken ventilatiesystemen, hoe leg je ze aan en hoe je los je storingen in ventilatiesystemen op? Bekijk de cursussen.
Zonnepanelen
Wil jij je als installateur verder verdiepen in zonnepanelen? Lees meer over de cursussen zonnepanelen.
Welke richting ga jij op?
Welke cursus of cursussen het beste bij jou passen, is afhankelijk van de werkzaamheden die je wilt gaan doen en de ervaring die je al hebt binnen de installatietechniek. Twijfel je tussen de verschillende cursussen, neem dan even contact op met een van de studieadviseurs. We helpen je graag de juiste cursus kiezen.
Waarom een cursus installatietechniek volgen bij ROVC
- ROVC heeft het grootste aanbod cursussen in de installatietechiek in Nederland
- Cursussen in veel verschillende vakgebieden binnen de installatietechniek
- Veel cursussen kun je ook volgen als avondopleiding
- Praktijkgerichte cursussen, in iedere cursus ga je met een practicum aan de slag
- Cursussen zijn gericht op volwassenen die werken of willen werken in de elektrotechniek
- Veel cursussen worden ook incompany gegeven