Bekijk de vergelijking via het menu
Cursist Elektrisch schakelen kijkt in camera

Opleiding installatietechniek

Ben je op zoek naar een opleiding in de installatietechniek, dan zijn er veel verschillende opleidingen en cursussen die je kunt volgen. Lees meer over installatietechniek en de opleidingsmogelijkheden.

Naar de opleidingen 

Wat is installatietechniek?

De installatietechniek zorgt ervoor dat technische installaties functioneren. Afhankelijk van jouw functie in de installatietechniek, kun je de installaties ontwerpen, aanleggen, repareren, onderhouden of beheren. Welke installaties dat zijn, hangt af van het vakgebied binnen de installatietechniek waarin je werkt en wat jouw werkomgeving is.

Installaties waar je aan kunt werken zijn bijvoorbeeld:

 • zonnepanelen
 • warmtepompen
 • verwarmingsinstallaties
 • luchtbehandelingsinstallaties
 • installaties voor ventilatie
 • airco- en koelinstallaties
 • gasinstallaties
 • sanitaire installaties

Daarnaast kun je je ook richten op elektrotechnische installaties, zoals:

 • de aanleg van elektra: bekabeling, meterkast
 • verlichting
 • datanetwerken en communicatiesystemen
 • domotica
 • beveiligingssystemen

De installatietechniek heeft veel raakvlakken met de elektrotechniek. De meeste installaties zijn namelijk elektrisch aangedreven. Vandaar dat je als installateur meestal veel kennis nodig hebt van elektrotechniek en dat de elektrotechniek en installatietechniek zoveel raakvlakken hebben.

 

 

Erwin Janssen

Wil je meer weten over een cursus of training? Neem contact met mij op voor een persoonlijk studieadvies. Ik help je graag!

Mijn verhaal

 

 

 

Toekomst installatietechniek

De installatietechniek is volop in ontwikkeling. Er is veel werk in de installatietechniek en dat zal de komende jaren alleen nog maar meer worden. Bovendien is er door innovaties steeds meer kennis nodig bij installateurs.

De volgende trends zorgen voor nieuwe uitdagingen en kansen voor installatietechnici:

Duurzaamheid en milieu

Er komen steeds nieuwe installaties bij die minder slecht zijn voor het milieu dan het alternatief, of die door klimaatverandering steeds populairder worden.
Zo gaan we massaal van het gas af, worden warmtepompen geplaatst, leggen we daken vol met zonnepanelen en is het hebben van airco in huis steeds gebruikelijker.

Digitalisering en automatisering

De trend van slimme digitalisering is nog steeds niet op haar retour. Domotica, slimme deurbellen en beveiligingssystemen zijn voorbeelden.
Deze trends zorgen voor nieuwe uitdagingen en kansen voor installatietechnici, waarbij opleiding heel belangrijk is.

 

 

Opleidingen in de installatietechniek

ROVC heeft het grootste aanbod technische opleidingen van Nederland. Welke opleiding bij jou past is afhankelijk van het type installaties waarmee je werkt en hoeveel ervaring jij al hebt in de installatietechniek. Ben je op zoek naar een basiscursus of zoek je scholing om je verder te bekwamen in een bepaalde tak van de installatietechniek?

De opleidingen van ROVC zijn gericht op de installateurs, onderhoud- en servicemonteurs binnen de installatietechniek, die werken op mbo-niveau.

Een groot deel van de technische opleidingen van ROVC zijn korte cursussen. Volwassenonderwijs voor wie heel doelgericht een opleiding wil volgen. Veel opleidingen zijn dan ook als avondopleiding te volgen.

Onderstaand leggen we je meer uit over de verschillende cursussen binnen de installatietechniek.

 

 

 

Cursussen installatietechniek

Cursus Werkvoorbereider installatietechniek

Ben jij werkvoorbereider in de installatietechniek, volg dan deze cursus waarin je meer leert over de werkvoorbereiding van woningen en utiliteitspanden. Van inventarisatie van de klantvraag, begroting en calculatie tot en met planning van het project. Je leert hoe jij ervoor zorgt dat het eindresultaat voldoet aan de eerder opgestelde ontwerpspecificaties.

Cursus werkvoorbereider installatietechniek

Algemene beginnerscursussen in de elektrotechnische installatietechniek

Start je in installatietechniek en wil je werken aan elektrische installaties, dan adviseren we je de volgende cursussen te volgen:

Elektrotechniek voor huis en utiliteit – basis

Deze cursus geeft jou de ideale start als je gaat werken met installaties voor woningen en gebouwen en schakel- en verdeelinrichtingen. In 4 dagen leer je de basis van elektrotechniek zoals deze wordt toegepast in de huis- en utiliteitsbranche.

We beginnen met de werking van elektriciteit, schakelaars, zekeringen en beveiligingen. Na twee dagen, waaronder 2x een halve dag practicum, heb je kennis van de werking van elektrotechniek en kun je eenvoudige elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren. Zoals het vervangen van lichtschakelaars, armaturen en contactdozen. Vervolgens ga je twee dagen, onder begeleiding van een docent, aan de slag met het maken van een complete installatie om datgene wat je geleerd hebt direct toe te passen in het practicum.

Deze cursus geeft jou als toekomstig installateur de goede basiskennis van elektrotechniek. 

Cursus Elektrotechniek voor huis en utiliteit - basis

Elektrotechnisch tekeninglezen

Tijdens deze cursus leer je installatietekeningen en elektrotechnische schema’s lezen. Je leert alle elektrotechniek symbolen, wat ze betekenen en hoe ze werken. Na deze tweedaagse training weet je hoe je elektrotechnische tekeningen doorvertaalt naar de praktijk en hoe je hier aanpassingen in doorvoert.

Cursus Elektrotechnisch tekeninglezen

 

NEN 3140 Voldoende onderricht persoon (VOP)

Als je werkt aan elektrotechnische installaties, dan werk je met elektra. Dat is niet zonder risico’s. In 1 dag leer je in de cursus NEN 3140 VOP om te gaan met de gevaren van elektrotechniek. Na deze cursus weet jij hoe je veilig werkt aan elektrotechnische installaties.

Cursus NEN 3140 VOP

 

Algemene verdiepingscursussen installatietechniek

Heb je al ervaring binnen de installatietechniek en wil je jouw kennis verdiepen, dan sluiten de volgende cursussen aan:

Elektrische Huis- en Utiliteitsinstallaties

Deze 7-daagse cursus is ideaal voor wie ervaring heeft met elektrotechniek in huis- en utiliteitinstallaties en bijvoorbeeld werkt als monteur. Je leert onder andere meer over verdeelinrichting, de type aarding, beveiliging en de praktische toepassing van NEN 1010. Zodat je gebouwgebonden installaties aan kunt leggen, storingen kunt vinden en  oplossen. Daarnaast kun je verantwoord uitbreidingen doen op bestaande installaties en deze in gebruik nemen. Kortom, deze cursus maakt van jou een echte professional binnen de elektrotechnische installatietechniek.

Cursus Elektrische huis- en utiliteitsinstallaties

 

NEN 1010

NEN 1010 omschrijft veiligheidsrichtlijnen voor laagspanningsinstallaties die worden gebruikt door de elektrotechnische installatiebranche. In deze 6-daagse cursus weet jij precies hoe je de norm in de praktijk toepast en hoe je ervoor zorgt dat elektrische installaties voldoen aan de laatste editie van NEN 1010.

Cursus NEN 1010

 

NEN 3140 Vakbekwaam Persoon (VP)

Na het volgen van de tweedaagse cursus NEN 3140 Vakbekwaam Persoon, weet jij hoe je veilig werkt aan schakel- en groepenkasten en installaties die onder spanning staan. Ook kun je anderen begeleiden in het veilig werken aan elektrotechnische installaties.

Cursus NEN 3140 Vakbekwaam Persoon

 

Cursussen voor toepassingen binnen de installatietechniek

Wil je meer leren over het werken met bepaalde installaties? We verwijzen je graag naar cursussen die daar specifiek op gericht zijn.

 

Aircotechniek

Bekijk de cursussen gericht op het onderhouden, repareren en installeren van aircosystemen.

Meer over aircotechniek

 

Domotica

Leer meer over automatiseringen van verschillende systemen in met name woningen.

Meer over domotica

 

 

Gebouwautomatisering

De tegenhanger van domotica: automatisering in  gebouwen, zoals kantoren. Als installateur leg je GBS-systemen aan of onderhoud je ze.

Meer over gebouwautomatisering

Luchtbehandelingsystemen

Wil me meer leren over luchtbehandeling- en luchtdistributiesystemen, die zorgen voor een gezond binnenklimaat, lees hier dan meer over de verschillende cursussen.

Meer over luchtbehandelingsystemen

 

Ventilatietechniek

Hoe werken ventilatiesystemen, hoe leg je ze aan en hoe je los je storingen in ventilatiesystemen op? Bekijk de cursussen.

 

Meer over ventilatietechniek

 

Warmtepompen

Wil jij meer leren over warmtepompen en hoe je als installateur te werk gaat met warmtepompen? Lees dan meer over de verschillende warmtepomptrainingen en opleidingen.

Meer over warmtepompen

Zonnepanelen

Wil jij je als installateur verder verdiepen in zonnepanelen? Lees meer over de cursussen zonnepanelen.

Meer over zonnepanelen

 

Welke richting ga jij op?

Welke cursus of cursussen het beste bij jou passen, is afhankelijk van de werkzaamheden die je wilt gaan doen en de ervaring die je al hebt binnen de installatietechniek. Twijfel je tussen de verschillende cursussen, neem dan even contact op met een van de studieadviseurs. We helpen je graag de juiste cursus kiezen.

 

Studieadvies

Wil jij meer informatie? Bel of e-mail ons!

Waarom een cursus installatietechniek volgen bij ROVC

  • ROVC heeft het grootste aanbod cursussen in de installatietechiek in Nederland
  • Cursussen in veel verschillende vakgebieden binnen de installatietechniek
  • Veel cursussen kun je ook volgen als avondopleiding
  • Praktijkgerichte cursussen, in iedere cursus ga je met een practicum aan de slag
  • Cursussen zijn gericht op volwassenen die werken of willen werken in de elektrotechniek
  • Veel cursussen worden ook incompany gegeven

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.