Weten wat nu een praktische benadering is voor het selecteren van de juiste pomp voor jouw systeem? Schrijf je dan in voor deze ROVC-cursus.

Niveau: Prevent ?
Duur: vanaf 4 dagen waarvan 1 practicumdag in Ede op diverse startdata en locaties
Vakgebied: Procestechniek
Beoordelingscore: 7.8 op basis van 13 beoordelingen

Inschrijven Vraag een offerte aan

In het kort

De pomp is een onmisbare schakel in alle takken van de industrie en in toepassingsgebieden als zwembaden en drinkwatervoorzieningen. Daarnaast is de pomp van levensbelang voor de waterhuishouding in Nederland. Deze cursus Pompsystemen biedt je een praktische benadering voor het selecteren van de juiste pomp voor uw pompsysteem, waarbij zowel naar de pomp als de toepassing in het systeem wordt gekeken.

Voor wie?

De cursus Pompsystemen is bedoeld voor operators, (service)monteurs, (sales)engineers, ontwerpers, enzovoorts, die in hun werk regelmatig in aanraking komen met pomptechniek, maar te weinig praktische kennis hebben om de juiste pomp te selecteren of een compleet pompsystemen samen te stellen. Je wordt opgeleid op het niveau Prevent. Als vooropleiding wordt de ROVC-cursus Basis pomptechniek of MTS-niveau met enige praktijkervaring op gebied van pompsystemen aanbevolen.

Waarom deze cursus volgen?

 • Met 1 dag practicum!
 • Alle aspecten voor het maken van een juiste pompselectie komen aan bod
 • Focus op gehele pompsysteem en niet alleen de pomp
 • MBO-deelkwalificatie

Na afronding van de cursus Pompsystemen kun je de juiste pomp en asafdichting selecteren, rekening houdend met alle relevante procesparameters (bijvoorbeeld medium, opstelling van de pomp, NPSH, materiaal, etc.). Je kent de samenhang tussen de pomp- en leidingkarakteristiek en weet welke parameters van invloed zijn op de leidingkarakteristiek. Je bent bekend met een pompregeling en pompopstelling en kent de verschillende typen asafdichtingen en de werking van asafdichtingen. Je kunt rekening houden met het begrip cavitatie en NPSH bij de pompselectie en begrijpt de onderlinge samenhang van onderdelen in een pompsysteem.

Locatie Startdatum
Ede woensdag 1 november 2017 Met startgarantie € 1.295,00 Inschrijven
Ede woensdag 11 april 2018 € 1.295,00 Inschrijven

Al onze prijzen zijn excl. BTW

Liever een andere leslocatie of startdatum? Laat het ons weten!

Liever incompany of maatwerk? Vraag een offerte aan

 • Soorten pompen, eigenschappen en inzetgebieden
 • De pomp- en leidingkarakteristiek
 • Dynamische en statische drukken in een systeem
 • NPSH van de pomp en cavitatie
 • Invloed van mediumeigenschappen (viscositeit, temperatuur, etc.)
 • Soorten asafdichtingen en hun toepassing
 • Pompmaterialen
 • Pompopstelling en pompregeling (o.a. toerenregeling, regelklep)
 • Aandrijving van pompen
 • De pomp in bedrijf (starten en stoppen, waterslag, optimaal bedrijf, storingen)

Leren doe je in de praktijk! Daarom oefen je tijdens de practicumdag die zaken met betrekking tot de pomptechniek die tijdens de theoriebijeenkomsten behandeld zijn.

Deze cursus wordt op de laatste bijeenkomst afgesloten met een eindtoets. Bij een positief eindresultaat ontvang je een bedrijfserkend certificaat. 

CerTech
Voor de organisatie van onze eindtoetsen werkt ROVC samen met CerTech. CerTech is een onafhankelijke examenorganisatie, verantwoordelijk voor de ontwikkeling, organisatie en het afnemen van examens en toetsen. In opdracht van brancheorganisaties, adviesbureaus en opleidingsinstituten worden jaarlijks ruim 10.000 kandidaten geëxamineerd. Het gaat hierbij met name om examens en toetsen gericht op techniek, veiligheid, beveiliging en organisatie & communicatie. Heb je vragen over examens? Of ben je op zoek naar een partner om examens te laten organiseren? Bel CerTech op 0318 – 698 605 of kijk op www.certech.nl

Duur Aantal bijeenkomsten All-inprijs (excl. BTW)
1 maand 4 dagen waarvan 1 practicumdag in Ede € 1.295,-
Catering & lesmateriaal

Catering & lesmateriaal

Lesmateriaal en catering, bestaande uit koffie/thee en lunch of diner, zijn altijd inbegrepen. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Praktijkoefening

Praktijkoefening

Opleiden vanuit de praktijk staat centraal. De docent komt uit het werkveld en gebruikt veel praktijkcases. Het oefenen van vaardigheden voer je uit op echte installaties in ons uitgebreide practicum of op de eigen locatie.

Keuze en kwaliteit

Keuze & kwaliteit

Kies uit meer dan 160 opleidingen, cursussen en trainingen, 45 locaties en diverse startdata of geef jouw wensen hiervoor aan. Je profiteert altijd van de vertrouwde ROVC-kwaliteit met focus op service en praktijk.


Studieadvies nodig? 0318 - 698 697