De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Trends in de techniek in 2022

Business Developer Nico van Leeuwen is binnen ROVC de man die zijn blik vooruit heeft staan. Hij komt tot nieuwe inzichten door te participeren in brancheverenigingen, vakgroepen en community’s en door te praten met onze klanten, de overheid en fabrikanten. Wat zijn in 2022 de belangrijkste trends in de techniek en wat betekent dit voor het opleiden van mensen?

Bouw- en installatiewereld op de schop
In 2022 komt de energietransitie pas écht op gang, al is dat aan het begin nog schoorvoetend. Natuurlijk, we realiseren ons dat we het klimaat serieus moeten nemen. De denkmachine van fabrikanten, start-ups en onderzoekers buigt zich over innovatieve oplossingen. En werkgevers zijn al druk bezig om een aantal van die oplossingen te implementeren, zoals de hybride warmtepomp.

Maar bedenk wel … dit zijn tussenoplossingen. De echte oplossingen moeten nog verzonnen worden. En dan gaan de bouw- en installatiewereld compleet veranderen, en daarmee onze verantwoordelijkheden, onze werkwijze en de verhouding tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. De werkprocessen van nu kunnen we langzaam vergeten. Vanaf 2022 gaat het spel op de wagen. Als ROVC zullen we hier binnen diverse cursussen ook aandacht aan gaan besteden.

Drukke tijden op personeelszaken
ROVC maakt zich al jaren hard voor effectief opleidingsbeleid vanuit motivatie. Ontwikkeling gaat niet vanzelf, dat moet je organiseren. In 2022 zien wij hierin een cruciale taak voor de HR-afdeling. Want hoe zet je technisch personeel goed in als de ontwikkelingen in de bouw- en installatiewereld zich blijven opvolgen? Dat is nogal een uitdaging voor HR-medewerkers, die nu al veel werk hebben.

Het is zaak dat de HR-afdeling grip heeft op alle ontwikkelingen. We kampen nog steeds met het tekort aan technici en het blijft belangrijk om werkgeluk te implementeren en medewerkers te binden. Daarbij zijn er nieuwe onzekerheden. Wat doen we met smart building? Is waterstof nu wel of niet de toekomst? Welke certificeringen hebben onze mensen nodig? Wat schrijft de wet voor?

De absolute aanrader van 2022 is dan ook: zorg voor 2-0 voorsprong op de HR-afdeling. Laat HR-medewerkers korte trainingen volgen op het gebied van aanstormende technische ontwikkelingen. Niet in technische taal, maar in HR-taal. En met veel praktijk. Het zal hét verschil maken als mensen in de basis begrijpen waar techniek over gaat, kunnen meepraten en creatief kunnen meedenken.

Smart building centraal in energietransitie
Smart building is onmiskenbaar het middelpunt van de energietransitie. Vakbladen staan er vol mee, er zijn opleidingen op hbo- en mbo-niveau en de wildste ideeën komen langs. Waar het om draait in het slimme gebouw? Samenhang van energie- en klimaatsystemen, hightech ICT-systemen en moderne meet- en regeltechniek. Alles om een zo duurzaam mogelijk gebouw te ontwikkelen.

Ook ROVC anticipeert op smart building. In juni openen wij ons Vakcentrum Binnenklimaattechniek en voor de doeners hebben we nieuwe leerlijnen rondom gebouwautomatisering en meet- en regeltechniek. De belangrijkste technische kennis is daarmee toegankelijk voor elke elektrotechnicus of werktuigbouwkundige. Zo kunnen ook zij de markt veroveren tussen alle hbo’ers en wo’ers.

Dan is er nog ons nieuwe TechCenter in Ede. Een sterk staaltje smart building dat zeven energie- en klimaatconcepten verenigt. Althans, dat wilden we graag. In onze hoofden waren we verder vooruit dan mogelijk bleek op installatie- en meetgebied. Nu gaan we het TechCenter omtoveren tot een Living Lab voor platform- en applicatieontwikkelaars. Focus op ontwikkeling dus, heel ROVC-eigen!

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.