Ventilatietechniek in woningen
Het belang van ventilatiesystemen in woningen
Je staat er misschien niet bij stil, maar de luchtkwaliteit in woningen laat vaak te wensen over. Terwijl een gezond binnenklimaat belangrijk is: we besteden immers zo'n 85% van de tijd binnenshuis.
De grootste oorzaak van slecht binnenklimaat in woningen is isolatie en slecht onderhoud. Als gevolg van de energietransitie isoleren we huizen steeds beter. En dat zorgt, met name in oudere woningen, voor problemen. Want tijdens de isolatie van deze woningen besteden we te weinig aandacht aan ventileren.
Harde eisen voor ventilatie
Binnen het Bouwbesluit speelt ventilatie een grote rol. Voor nieuwbouw bestaan er harde eisen voor zowel het besparen van energie als het ventileren van woningen voor een gezond binnenklimaat. Aangezien de ontwikkelingen op dit vlak niet stil staan, liggen er grote kansen voor bouwers, installateurs en onderhoudsbedrijven. Maar ook voor woningbouwverenigingen, gebouweigenaren, gemeenten en de technische dienst van complexen wordt het steeds belangrijker enige kennis van ventileren te hebben. Dit is duidelijk geworden tijdens de Covid-19 crisis. Dankzij de beroepsopleidingen, cursussen en trainingen binnen de Leerlijn Ventilatietechniek,die werd opgezet in samenwerking met IW Nederland, word jij binnen de kortste keren een expert in ventilatie. Met actuele en relevante kennis, die je direct in de praktijk kunt inzetten.
Verschillende manieren om woningen te ventileren
Er zijn verschillende manieren om woningen te ventileren. Welke ventilatiemethode gebruikt wordt, hangt af van het bouwjaar van de woning en het type woning. Vroeger werd er voornamelijk gewerkt met natuurlijke ventilatie door kieren, naden en ramen. Huizen van nu zijn voorzien van een uitgebalanceerd ventilatiesysteem: warme, vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd naar buiten, terwijl de warmte van deze lucht wordt hergebruikt.
Ook bij gestapelde bouw, zoals flats en appartementen, tref je verschillende ventilatiesystemen aan. Om een goed binnenklimaat te garanderen, is het van groot belang te weten welke ventilatiesystemen er zijn, welke voor- en nadelen deze hebben én aan welke onderhouds- en installatie-eisen deze moeten voldoen.
De trainingen ventilatietechniek van ROVC behandelen daarom de zeven verschillende ventilatiesystemen zoals deze zijn gedefinieerd in de NEN 1087: de nieuwe, Europees erkende norm voor ventilatie in gebouwen.
Welke training ventilatietechniek past bij jou?
Welke training, cursus of opleiding ventilatie het beste bij jouw dagelijkse werk past, is afhankelijk van je functie en kennisniveau. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze, zetten we de verschillende trainingen ventilatietechniek graag voor je op een rij. Alle trainingen zijn ontwikkeld in samenwerking met brancheorganisatie Binnenklimaat Nederland.
Ventilatiesystemen - storingzoeken
Heb je al de nodige kennis en ervaring met ventilatiesystemen in woonhuizen, maar wil je ook leren hoe je storingen kunt vinden en oplossen? Tijdens deze training Ventilatiesystemen - storingzoeken ga je hiermee aan de slag! Om deze training vlot en probleemloos te kunnen volgen, is het belangrijk dat je al kennis en vaardigheden hebt op het gebied van installeren en onderhoud.
Ventilatiesystemen - toepassing en werking
Ben je werkzaam in de installatietechniek als beheerder of ben je op een andere manier betrokken bij de bouw, het beheer of het onderhouden van woningen? Dan is deze training iets voor jou! Tijdens deze training leer je alles over de toepassing en werking van ventilatiesystemen en ga je deze systemen in de praktijk ervaren.
Ventilatiesystemen - installeren
Heb je de nodige kennis over ventilatiesystemen, maar wil je ook leren hoe je veelvoorkomende ventilatiesystemen moet installeren en inbedrijfstellen? Tijdens deze training leer je hoe én dat leer je volledig in de praktijk. Wel is het fijn als je al basiskennis hebt op het gebied van ventilatietechniek, zodat je deze training probleemloos kunt volgen.
Ventilatiesystemen - onderhoud
Heb je de nodige kennis over ventilatiesystemen, maar wil je ook onderhoudswerkzaamheden kunnen uitvoeren? Na afloop van deze praktijkgerichte training kun je een groot deel van het onderhoud aan ventilatiesystemen zelf uitvoeren. Om deze training goed te kunnen volgen is het wel belangrijk dat je al basiskennis hebt op het gebied van ventilatietechniek.