Nieuws

9 september 2019

"WKO: wat technici niet kennen, repareren ze niet"

In de drang om te verduurzamen neemt warmte en koudeopslag (WKO) in Nederland een vlucht. Het klinkt complex, waardoor veel technici denken dat het niet voor hen is weggelegd. Ten onrechte, want WKO-installaties kunnen voor een deel uitstekend onderhouden worden door monteurs die nu aan CV-installaties werken. De huidige papieren en gereedschapskoffers volstaan. Het enige wat ze nodig hebben, is wat extra kennis.


Veel nieuwbouwwoningen worden opgeleverd met duurzame verwarmingssystemen, zoals WKO. Ook bij bestaande bouw zie je het steeds vaker als vervanging van verouderde inefficiënte systemen. Dat is goed nieuws voor de planeet, maar het aantal CV-ketels om aan te sleutelen neemt wel af. Verdwijnt jouw broodwinning dan? Zeker niet, want de nieuwe installaties moeten ook onderhouden worden. Een mooie business!


Geen BRL-60021 benodigd


Bij de aanleg van WKO-installaties worden er buizen diep in de grond geboord, daarvoor is specifieke vakkennis benodigd en een extra certificaat. Maar aan de bovengrondse installatie kunnen diverse werkzaamheden verricht worden door technici die nu aan cv-installaties sleutelen. Tenminste, als ze voldoende verstand hebben over hoe een WKO-installatie precies functioneert en van welk delen ze vooral af moeten blijven.


Uniek kijkje in WKO-installatie


ROVC geeft technici een uniek kijkje in de werking van een WKO-installatie. Het nieuwe praktijkcentrum dat we op dit moment in Ede bouwen, voorzien we namelijk van zeven verschillende energie- en klimaatinstallaties, waaronder WKO, die we compleet in BIM ontworpen hebben. Bovendien voegen we daar – op deze manier als eerste partij in Nederland – GBS-informatie aan toe, zoals temperatuur, verbruik en luchtvochtigheid. Dat levert werkelijk unieke inzichten in de technische werking van een WKO-installatie. Die kennis en inzichten wil ROVC graag delen met technici, zodat meer Nederlandse monteurs straks met warmte- en koudeopslag overweg kunnen.


Oefenen met echte data


Omdat alle data digitaal in BIM beschikbaar zijn, levert dit een perfecte leeropstelling. Vanaf elke locatie in Nederland kunnen we de data benaderen en storingen nabootsen, inclusief de werkelijke effecten in het leefklimaat van het gebouw. Dat is bij uitstek geschikt voor trainingen. Zo gebruiken we de data niet alleen om technici kennis bij te brengen, maar kunnen ze gelijk ervaring opdoen met storingen en oplossingen rondom een WKO- systeem. Zodat ze vol zelfvertrouwen hun eerste klus tegemoet gaan.

Deel deze pagina