Nieuws

9 december 2019

Succesvol zij-instromers opleiden in de industrie

Je hebt er ongetwijfeld mee te maken; de gevolgen van de krappe arbeidsmarkt. Vergrijzing treedt toe en jonge aanwas in de industrie is schaars. Het is daarom een steeds grotere uitdaging om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen, werkdruk te verminderen en flexibiliteit in planningen te behouden. Geen nieuw verhaal, maar wel knaplastig als je er dagelijks tegenaan loopt.


Niet-technici snel functioneel inzetbaar maken

Alfred Schut, business developer bij ROVC: “Als de goed opgeleide vakmensen met ervaring niet voorhanden zijn dan moeten we een andere groep mensen vinden en opleiden. De drempel voor niet technici om te solliciteren op een technische functie is groot. En werkgevers denken dat opleiden te lang duurt. Mijn pleidooi richting bedrijven is om de lat te verlagen, functie-eisen bij te stellen en in te zetten op het opleiden van enthousiaste zij-instromers.” Zo blijken organisaties, na wat aanmoediging, prima in staat om gemotiveerde mensen te vinden. ROVC helpt hen om ze op te leiden. “We bereiken daarmee met onze klanten mooie resultaten!”.


Opleiden zonder ballast

Hoe dat werkt? Zij-instromers starten direct met één of meerdere basiscursussen en zijn daarna, onder begeleiding, functioneel inzetbaar. Zo’n basiscursus is kortlopend, heeft zoveel theorie als nodig en zoveel praktijk als mogelijk. Dat kan in de ROVC Techcenters of direct op de werkvloer en gebeurt altijd door docenten uit de praktijk.

Alfred: “We kunnen ook een stap verder gaan door per functie goed te kijken wat iemand minimaal moet kennen en kunnen. Zo hebben we in no-time een opleidingsplan op papier staan. Je hebt dan in kaart wat medewerkers minimaal moeten kunnen en naar welk niveau ze kunnen doorgroeien.”.

Zo bied je een helder loopbaanperspectief. Zeker bij zij-instromers is dat belangrijk. Anders dan bij starters op de arbeidsmarkt bevinden zij zich vaak al in een volgende levensfase. Een duidelijk loopbaan pad kan extra motiverend werken waardoor ze ook eerder geneigd zijn zich langer aan de organisatie te binden.

Alfred: “Het leukste om te zien is als zij-instromers erachter komen dat ze de industriële techniek leuk vinden en al snel zelf aan de slag kunnen als bijvoorbeeld operator of basismonteur en zo een waardevolle bijdrage leveren aan het bedrijf. Dat smaakt vaak naar meer en werkt ook aanstekelijk voor de werkgever om meer zij-instromers te werven. Het directe gevolg voor de zij-instromers die een jaar geleden zijn begonnen is dat ze kunnen doorgroeien. Een win-win situatie dus!”.


Zij-instromers opleiden werkt bij Endress+Hauser

Dat het werkt zien we bij Endress+Hauser. Een innovatief bedrijf in de meet- en regeltechniek wat met behulp van ROVC een eerste groep van vijf zij-instromers opleidt tot servicetechnici. Opleidingscoördinator Rinus van Kasteren van Endress+Hauser: “Door krapte op de arbeidsmarkt moesten we wel kijken naar een andere manier van personeel werven. We stelden met hulp van ROVC een tweejarig Talent Program op voor mensen die affiniteit met techniek hebben maar niet de benodigde diploma’s en ervaring.” Opleiden in de praktijk vraagt om goede begeleiding. Daarom worden de zij-instromers bij Endress+Hauser gekoppeld een collega, hun vaste buddy, waarmee ze direct buiten in het veld aan het werk gaan. Ook starten ze direct met theorie- en praktijklessen bij Endress+Hauser in Naarden en in de Techcenters van ROVC. Een slimme combinatie van werken en leren in de praktijk die écht werkt.


En nu voor jouw organisatie!

Werkt zij-instromers opleiden ook voor jouw organisatie? Bij ROVC denken we van wel! Neem contact op. We denken graag met je mee. Wil je weten welke opleidingen we binnen de industrie aanbieden? Bekijk ons cursusaanbod voor de industrie.



Deel deze pagina