Nieuws

9 september 2021

Slimmer en efficiënter werken: 3 tips voor technische bedrijven

Ruim een jaar na het uitbreken van de coronacrisis zien we langzaam wat licht aan het einde van de tunnel. Dat geldt ook zeker voor de technische sector, waar de vooruitzichten voor 2021 goed zijn.


Aantal techniekvacatures blijft enorm

Had de coronacrisis gevolgen voor het al jaren hoge aantal vacatures in de technische branche? Dat niet. Van de technische bedrijven die wij ondervroegen voor onze ROVC TechBarometer, gaf driekwart aan dat het aantal openstaande vacatures niet is veranderd door de coronacrisis. Van de ondervraagde bedrijven heeft 26 procent gemiddeld drie tot vijf technische vacatures per jaar; 17 procent heeft er zelfs zes of meer. Bij 32 procent van de openstaande technische vacatures duurt het bovendien minimaal een halfjaar tot een jaar voor de vacature is ingevuld; bij 11 procent van de vacatures duurt dat zelfs meer dan een jaar.

Als technisch bedrijf zul je dus iets anders moeten verzinnen om je vacatures op een goede manier in te vullen. Zo zetten steeds meer bedrijven in op functionele inzetbaarheid. Oftewel: wat moet een medewerker kunnen om zijn dagelijkse werkzaamheden uit te voeren? En: is het wel voor elke handeling nodig om volledig gecertificeerd te zijn? Ook digitalisering en kant-en-klare productie bieden kansen om het werk slimmer en efficiënter in te richten.

Om technische bedrijven op weg te helpen, geef ik drie tips voor werkgevers in de techniekbranche die iets willen doen aan het hoge aantal vacatures.


Tip 1: Hak werkprocessen in stukjes

Functionele inzetbaarheid gaat uit van het principe dat niet iedereen alles hoeft te kunnen. Het eerste advies zou daarom zijn: breng je werkprocessen eens in kaart en ga na in hoeverre je ze kunt opknippen in basishandelingen én meer gespecialiseerde onderdelen. De onderdelen waarvoor een certificering nodig is, zou je kunnen laten uitvoeren door een gespecialiseerde medewerker. En de delen van het werkproces die vooral bestaan uit basishandelingen, zou je kunnen laten uitvoeren door een medewerker die zich alleen de betreffende handeling(en) eigen heeft gemaakt.


Tip 2: Zoek de juiste kandidaat

Heb je goed zicht op de verschillende onderdelen van je werkproces en in hoeverre deze handelingen certificering vereisen? Zoek dan de juiste mensen bij het juiste werk. Zoals we al zagen, moet je voor sommige handelingen gecertificeerd zijn. Voor het toevoegen van koudemiddel in een airco bijvoorbeeld. Logisch ook: vaak gaat het om specialistische handelingen die – als ze niet goed worden uitgevoerd – voor problemen kunnen zorgen. Voor deze onderdelen zoek je kandidaten die beschikken over de juiste papieren.

Maar alle handelingen daarvóór, zoals het monteren en in de beugels hangen van de airco, zijn basishandelingen waarvoor geen certificering nodig is en die je mensen doorgaans makkelijk en snel kunt aanleren. Voor deze basishandelingen kun je vissen in een veel grotere vijver. Daardoor vind je wellicht sneller een geschikte kandidaat, bijvoorbeeld een zij-instromer.


Tip 3: Zet in op automatisering en kant-en-klare productie

Automatisering en digitalisering in de techniek? Veel mensen denken al snel aan geavanceerde robots en andere innovatieve digitale toepassingen. Maar ook op andere manieren kunnen laagdrempelige automatiseringsoplossingen ervoor zorgen dat processen efficiënter worden en dat medewerkers hun werk slimmer en beter kunnen doen. Denk maar aan een slim ingerichte digitale (cloud)werkplek. Als medewerkers minder tijd kwijt zijn aan projectadministratie en het invullen en versturen van formulieren en documenten, houden ze meer tijd over voor het ‘echte’ werk. Zeker in combinatie met functionele inzetbaarheid kan dat behoorlijk wat extra capaciteit opleveren.

Hetzelfde geldt voor kant-en-klare productie. Steeds vaker kiezen bouw- en installatiebedrijven ervoor om bij nieuwbouwprojecten te werken met zogenoemde skids. Dat zijn bijvoorbeeld warmtepompen of andere installaties die compleet worden aangeleverd op een frame, inclusief alle regel- en meettechniek. Zo’n skid kan vervolgens eenvoudig in één keer worden gemonteerd. Daardoor is er veel minder specialistisch installatiewerk nodig op de plek zélf.  


Snel de werkvloer op

Al met al biedt functionele inzetbaarheid, in combinatie met automatisering en – waar mogelijk – kant-en-klare productie, allerlei mogelijkheden om het werkproces laagdrempeliger en efficiënter te maken. Met doelgerichte scholing kun je er vervolgens voor zorgen dat medewerkers snel in staat zijn om specifieke basishandelingen uit te voeren, zoals het monteren van een airco-unit, en dat ze snel de werkvloer op kunnen. Dat biedt dan weer mogelijkheden voor werving onder een bredere doelgroep dan de klassieke vakman of -vrouw. Bijvoorbeeld voor zij-instromers vanuit sectoren die hard geraakt werden door corona, waaronder de horeca, evenementensector en reisbranche.

Passie, vakmanschap en motivatie: op het snijvlak van die drie zaken ontstaan er voor de technische branche tal van kansen om slimmer en efficiënter te werken en om – ondanks het hoge aantal vacatures – vooruit te kijken.

Deel deze pagina