Misschien hoorde je er al over: de BENG-norm vervangt het huidige meetinstrument voor de energiezuinigheid van nieuwe gebouwen: de energieprestatiecoëfficiënt (EPC). BENG is een afkorting voor ‘bijna energieneutrale gebouwen’ en geldt vanaf 1 januari 2021 voor alle nieuwbouw (zowel woning- als utiliteitsbouw).
Vanaf deze datum moet elke bouwvergunning aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) voldoen. Voor overheidsgebouwen gelden de BENG-eisen trouwens al sinds 1 januari 2019. Het is dus goed mogelijk dat je er nu al in de praktijk mee te maken hebt.
Jeroen Janssen, accountmanager voor de installatiebranche, beantwoordt een aantal vragen. Want, hoe kies je gericht een opleiding voor de nieuwe BENG-norm en wat is het verschil tussen de EPC en BENG nou eigenlijk precies?
Wat is het verschil tussen de EPC en BENG?
“Sinds 1995 is de EPC de maatstaf voor de energieprestatie van gebouwen. De afgelopen 25 jaar scherpte men de maximale EPC-waarde wel steeds verder aan. Met andere woorden, nieuwe woningen moeten steeds energiezuiniger zijn.
In de BENG-norm moet elke nieuwe woning voor het grootste deel in de eigen energieopwekking voorzien. Dat komt overeen met een EPC van 0 en is in lijn met het Energieakkoord voor duurzame groei en de EPDB (Europese Energy Performance of Buildings Directive). BENG geldt voor nieuwbouw, de Europese EPBD-wetgeving ook voor bestaande bouw. Bekijk hiervoor onze trainingen voor EPBD-keuringsdeskundige.”
Maar wat is volgens jou nu hét grote verschil tussen de EPC en BENG? “In tegenstelling tot de EPC, kent de BENG-norm 3 individuele te behalen eisen. In de EPC was het namelijk nog mogelijk om bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen een slechtere isolatie te compenseren.”
De 3 BENG-indicatoren
De BENG-indicatoren zorgen er dus voor dat er op verschillende vlakken duidelijke minimale eisen zijn?
“Ja, De BENG-indicatoren zijn:
- De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
- Het maximale primair fossiel energiegebruik in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar
- Het minimale aandeel hernieuwbare energie in procenten
Het is de uitdaging om de energiebehoefte zo laag mogelijk te houden. Dus, een goede gebouwschil, in combinatie met energie vanuit hernieuwbare bronnen (bijvoorbeeld zon, lucht of water).”
Groter verschil tussen installateur en bouwer?
Jeroen vervolgt: “Bij BENG vervaagt het verschil tussen de installateur en de bouwer. De bouwer is verantwoordelijk voor de bouwschil, terwijl de installateur verantwoordelijk is voor de installaties die in het pand zitten. Zowel de bouwer als de installateur moeten bij BENG aan harde eisen voldoen. Je begrijpt dat de samenwerking tussen bouwer en installateur daarom nog belangrijker wordt”
“Maar niet alleen dat, ook overleg en projectmanagement is dan heel belangrijk. Je moet echt weten waar je mee bezig bent, goed samenwerken en garanties durven afgeven. Uiteindelijk controleert een inspecteur namelijk of de installaties aan de BENG-eisen voldoet. Omdat de BENG-norm meer van de organisatiestructuur vraagt en een goede communicatie tussen bouwer en installateur heel belangrijk is, heb je ook veel aan een cursus projectleider.”
BENG-indicatoren in de cursussen en trainingen van ROVC
Klinkt als een behoorlijke uitdaging voor iedereen die met de BENG-norm te maken krijgt. Hoe speel je daar slim op in? “In veel cursussen en trainingen van ROVC leer je over specifieke technieken, systemen en de theorie om in de praktijk aan de BENG-indicatoren te voldoen. Wil je bijvoorbeeld meer leren over klimaatsystemen, kijk dan naar de verschillende klimaattechniekopleidingen, of onze specifieke cursus warmtepompinstallaties. Ook voor warmte- en koudezonering, zonnestroomsystemen, verlichting en gebouwautomatisering vind je cursussen in ons aanbod.”
Klimaatbeheersingsopleiding
Zijn er opleidingen waarin de BENG-norm echt specifiek behandeld wordt? “Ja, in de opleiding Klimaattechniek Algemeen (KLI-A) leer je wat de BENG-norm betekent voor jou als monteur. In de cursus leer je onder andere veel over de basisseisen die gestelden worden aan klimaatsystemen. Je leert over behaaglijkheid en welke invloed dat heeft op de koude-warmte behoefte van een gebouw. In de airco- en warmtepompcursussen leer je specifiek over een bepaald type installatie. Deze cursus is er echt een waar we de BENG-norm specifiek behandelen. Je leert wat de BENG-norm betekent voor jou als monteur."
Engineering en ontwerpcursussen
Daarnaast hebben we ook diverse engineersopleidingen en ontwerpcursussen, bijvoorbeeld de opleiding Klimaatbeheersingsinstallaties ontwerpen (KLI-C). Met deze cursus verdiep je je verder in de opbouw en ontwerp van klimaatbeheersingsinstallaties. Hierdoor kun je binnen de klimaattechniek een ontwerp- of verbeteradvies geven.Zoek je een cursus over gebouwautomatisering en de regel- en beveiligingsstrategieën die daarbij komen kijken? Je vindt het in de cursus Ontwerpen regel-, besturings- en beveiligingsstrategie klimaatregelinstallatie (MRK-C).
Met ROVC klaar voor de BENG-norm
Kortom, heb of krijg je in je dagelijks werk met de BENG-norm te maken? Ben je technisch leidinggevende, een opleidingscoördinator of HR-medewerker en op zoek naar een cursus of opleiding om klaar te zijn voor de BENG-norm en de bijbehorende indicatoren?