Docent Rudi Tenkink aan het woord
Rudi is docent op het gebied van luchtbehandelingstechniek, gebouwbeheersystemen en warmtepompen.
Rudi Tenkink (35) is een van de jongste docenten bij ROVC. Toch geeft hij al ongeveer 6 jaar les op het gebied van luchtbehandelingstechniek, gebouwbeheersystemen en warmtepompen. Daarnaast is hij betrokken bij het ontwikkelen van lesmateriaal, zoals de nieuwe trainingen op het gebied van ventilatietechniek. ”Met de ontwikkeling daarvan zijn we vorig jaar begonnen, want in de branche was er veel behoefte aan. Zo’n opleiding bestond nog niet. Het initiatief kwam van de brancheorganisatie Binnenklimaat Nederland”, aldus Rudi.
Kennis overbrengen
Naast zijn mbo-opleiding volgde Rudi meerdere cursussen bij ROVC. Rudi zegt daarover: ”Op een gegeven moment wilde ik de overgang maken van leren naar werken. In de praktijk merkte ik dat de technische kennis in Nederland wel een boost kan gebruiken. Ik besloot een steentje bij te dragen en mijn kennis over te brengen. Als cursist had ik al ervaring met ROVC. Ik vond het een fijne organisatie. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en te vragen of ze behoefte hadden aan docenten. Binnen een paar weken kon ik aan de slag. Als docent en ontwikkelaar heb ik het erg naar mijn zin. Je krijgt bij ROVC veel vrijheid.”
Voorbeelden uit de praktijk
Sinds anderhalf jaar heeft Rudi een eigen bedrijf: Tenkink Techniek. Hij regelt verwarmings- en luchtbehandelingsinstallaties in en optimaliseert deze. “Het wooncomfort gaat omhoog en het energieverbruik omlaag. Voor lastige klussen waar een andere installateur niet uitkomt vragen ze mij”, zegt hij trots. De combinatie van zijn werk met zijn klanten en het lesgeven vindt hij geweldig. Rudi legt uit: ”Ik kan mooie voorbeelden uit de praktijk geven. Daar worden cursisten enthousiast van. Ik maak bijvoorbeeld foto’s van praktijksituaties en neem die mee naar de les. Op die manier laat ik de cursisten meekijken. Dat is een mooie aanvulling op de theorie. Daarnaast vraag ik cursisten om problemen die ze tijdens hun werk tegenkomen voor te leggen. Daar leert iedereen van. Het geeft voldoening als ze het onderling kunnen oplossen.“
Rudi licht de opbouw van een lesdag toe: “De dagen zijn zo ingericht dat we in de ochtend de theorie behandelen, als iedereen nog fit is en focus heeft. In de middag zit je een beetje vol van de informatie. Dan is het fijn om praktisch aan de slag te gaan met het toepassen van de theorie. Dan blijft het ook beter hangen.”
Aan het denken zetten
Rudi is enthousiast over het lesgeven: ”Ik doe dat met veel plezier. Ik voel me niet echt een ‘docent’, maar meer een collega die kennis overdraagt. Ik vind het mooi om te zien als cursisten anders naar hun installaties gaan kijken, op een kritische manier. En gaan nadenken: ‘hoe kan het beter?’ Vaak gebeurt het werk op de automatische piloot, maar daar wordt niemand beter van.“
Rudi gaat verder: ”Ik vergelijk het vaak met een lekke band. Je kunt die steeds plakken, maar je moet ook kijken waarom hij altijd lek is. Voor mij is een goede monteur iemand die zijn werk goed controleert.“ Ook het kijkje in de keuken bij andere bedrijven vindt Rudi waardevol, omdat het concurrentiegevoel dan weg is. Rudi licht toe: “‘Het gaat echt om het opdoen van kennis, om leren en hogerop komen.”
Goede ontvangst
Er zijn vier trainingen op het gebied van ventilatietechniek, namelijk installeren, onderhoud, storingzoeken en toepassing & werking. De ontwikkeling van alle vier de trainingen vond plaats in samenwerking met IW Nederland en Binnenklimaat Nederland. De eerste training Ventilatiesystemen: toepassing en werking zit er inmiddels op. ”Dat is altijd wel een beetje spannend. Komt het zo uit zoals het plan was? Is de stof die je in je hoofd had voor de eerste dag voldoende? Dat zat gelukkig goed. De cursisten begrepen de opdrachten”, laat Rudi weten.
”De cursisten waren heel verschillend”, gaat Rudi verder. ‘Er was een jongen uit de autobranche die zich wilde omscholen, maar er deden ook cursisten mee met twintig jaar werkervaring bij een ventilatiebedrijf. Ook zij vonden het interessant en deden nieuwe kennis op.’
Goed voor de gezondheid
Rudi is van mening dat ventilatietechniek alleen maar belangrijker wordt en niet alleen vanwege de aandacht die het coronavirus erop vestigt. “Ik ben al blij als mensen gaan ventileren. Het is zo belangrijk voor een goed binnenklimaat en dus voor de gezondheid. Je gaat er bijvoorbeeld beter van slapen en het is beter voor je luchtwegen. Helaas is bij ‘het grote publiek’ nog veel onbekend over ventileren. Als je iets gaat bakken, komt er veel fijnstof vrij. Niet iedereen weet dit en daardoor zetten veel mensen de afzuigkap pas aan als ze iets gaan ruiken. Dan ben je al te laat,” licht Rudi toe.
Het belang van ventilatietechniek lijkt wel al goed door te dringen. Zo zit de training Ventilatiesystemen - toepassing en werking in februari/maart van volgend jaar al helemaal vol. ”Dat is mooi om te zien”, sluit Rudi af. Hij kijkt er zoals altijd naar uit om de training te geven.