Operators starten de productieprocessen, houden die draaiende en bewaken de kwaliteit en kwantiteit van de productie. Daar is steeds meer technische kennis en kunde voor nodig, omdat zowel het productieproces als de techniek voortdurend moderniseren. Dit is een van de grootste uitdaging voor productiebedrijven. Hoe zorg je er nu voor dat operators zo goed mogelijk meebewegen met de techniek?
Slimme technieken maken werk op afstand mogelijk, zoals automatische monitoring en diagnoses stellen via internet. In de nabije toekomst zal het niet ongebruikelijk zijn dat een technisch operator bij een complex probleem samenwerkt met een specialist bij de machinebouwer. De operator laat de specialist via smartphonebeelden op afstand live meekijken. Afhankelijk van de complexiteit van de storing lost de operator het probleem zelf op, met de eventuele hulp op afstand. Is het een complexe storing dan kan de specialist of ene TD’er alsnog worden ingeschakeld. Zijn werkvoorbereiding is dan al wel voor 80 procent gedaan.
De monteur in de productie
Veel bedrijven bewegen al mee met deze ontwikkelingen. Zij leiden hun medewerkers op tot technisch operators die onder toezicht het eerstelijnsonderhoud uitvoeren en eerstelijnsstoringen verhelpen. Bij vooraanstaande productiebedrijven in Nederland gaat het nog een stap verder; de operators vormen daar de voorhoede om maximaal rendement uit de productie te halen. De operatorfunctie verschuift daardoor naar een nieuw competentieprofiel; operator 2.0. In sommige bedrijven ook wel de ‘monteur in de productie’ genoemd. Een enorme ontwikkeluitdaging.
Ander opleidingsniveau
Naar verwachting wordt de benodigde technische kennis in de toekomst alleen maar groter en volstaat een opleiding op mbo-2-niveau niet meer. De complexe bediening van machines vraagt om breed opgeleide technisch operators. Een technische opleiding op mbo-3-niveau zal hiervoor de norm worden. Deze technisch operator weet tweedelijns storingen te verhelpen en te voorkomen. Hij heeft analytisch inzicht en abstractievermogen. Zijn operatortaken veranderen van reactief naar proactief en van correctief naar preventief.
Start met opleiden
Het gaat bij de opleiding tot technisch operator niet alleen om de theoretische kennis, maar juist over inzicht en vaardigheden. Oefenen van technische handelingen in de praktijk is cruciaal. Operators in opleiding kunnen dan direct de geleerde vaardigheden toepassen op de eigen lijn. Actief aan de slag gaan, dát is wat hen motiveert.
Operator 2.0
De toekomst vraagt om een nieuw type medewerker: de operator 2.0. Deze operator kan naast de eenvoudige taken, ook het tweedelijns onderhoud op zich nemen. De gemiddelde proces- of verpakkingsoperator loopt helaas achter op deze ontwikkelingen. Waar we naartoe moeten is personeel aan de productielijn dat mee kan komen met de techniek. Eventueel met hulp op afstand van een specialist. Aan jou de vraag: zijn jouw operators al klaar voor de toekomst?
Lees meer over Operator 2.0 in het whitepaper De toekomst van het operatorschap. Of bekijk onze opleidingen voor operators.