Motrac Industries heeft ruim 65 jaar ervaring in hydraulische engineering. Van oudsher stonden zij vooral bekend als distributeur van Linde Hydraulics in Nederland, België, Duitsland en Polen. Nu ontwikkelen, engineeren, bouwen en verlenen ze service aan complete hydraulische en elektrische aandrijfsystemen. Deze systemen vind je over de hele wereld in onder andere de landbouw, de industrie, maritieme sector en grondverzet.
Voor dit ‘Binnenkijken bij-artikel’ interviewden we Hans Nijkamp, Hydraulic System Engineer bij Motrac Industries. Hans legt ons uit wat ze bij Motrac doen en hoe ze denken over opleiden.
De wereld verandert
Er vinden verschuivingen plaats in het werkveld van Motrac. Hans vertelt over de ontwikkelingen en de gevolgen daarvan: “Vroeger was een positie als distributeur redelijk hard. Mede door het internet wordt die exclusiviteit steeds minder. Je kunt de componenten via meerdere wegen kopen en er zijn meer alternatieven te verkrijgen. De doorslaggevende factor is meestal de prijs. Om hierop in te spelen bieden wij onze klanten iets extra’s: een bredere dienstverlening. Naast de verkoop van losse componenten gaan we ook in gesprek met de klant. We adviseren, zorgen dat er een plug-and-play aandrijving, installatie of machine geleverd wordt en we verlenen service en onderhoud.
Onze basis uit het verleden is hydraulische aandrijftechniek. Vanuit de markt werd de vraag naar elektrische aandrijfsystemen en besturingstechniek steeds groter. Wij zijn op die vraag ingesprongen en blijven ons werkveld verbreden om een zo compleet mogelijke oplossing te bieden. Daarom nemen we naast de elektrische aandrijving ook steeds vaker het constructieve deel voor onze rekening. Dan gaat het over de complete machine- en werktuigbouw. Die veranderingen zorgen er ook voor dat er bredere kennis van onze medewerkers gevraagd wordt en het aantal medewerkers op korte termijn uitgebreid zal worden.”
Voorop lopen met kennis
Op de vraag hoe Motrac Industries ervoor zorgt dat medewerkers over de juiste kennis beschikken, antwoordt Hans: “Onze medewerkers beschikken over de basiskennis die ze nodig hebben voor hun functie binnen Motrac. Om deze basiskennis verder uit te breiden, maken we gebruik van de opleidingen van ROVC. Regelmatig volgen medewerkers de cursus Hydraulische systeemtechniek of elektrisch gerelateerde cursussen zoals NEN 3140 in Ede. Daarnaast delen we onze kennis intern zo veel mogelijk en nodigen we leveranciers uit om nieuwe producten en mogelijkheden te bespreken”.
ROVC herrijst uit de as
Na de verwoestende brand in het pand van ROVC in 2018, vroeg ROVC verschillende partijen om hulp om de practicuminstallaties weer op te bouwen. Motrac Industries was één van de partijen die hierbij betrokken was. Hans licht hun aandeel toe: “we hoefden niet lang na te denken toen wij de hulpvraag van ROVC kregen. De vraag van ROVC was in eerste instantie enkel voor de levering van losse componenten om hun practicum opnieuw vorm te geven. Maar uiteindelijk hebben wij samen met hen een complete hydraulische testinstallatie gebouwd die ze nu in hun practicum inzetten. Wij hebben het systeem ontwikkeld en opgebouwd in onze werkplaats in Baak. ROVC nam de elektrische besturing van het systeem voor hun rekening. Het afgelopen half jaar hebben we nauw samengewerkt. Het was een mooi en interessant project voor ons en erg leuk om dit project samen met ROVC te doen!”
De leukste baan bij Motrac Industries
“Als Hydraulic System Engineer heb ik regelmatig de rol van project engineer. Dat wil zeggen dat ik complete projecten uitvoer voor onze klanten. Vaak zijn dat langlopende projecten die ik uitwerk en begeleid, vanaf de klantvraag tot aan de levering en eventuele inbedrijfstelling. Het leukste daaraan is dat ik zowel technisch als projectmatig bezig ben.
In het eerste deel van het traject maak ik het technisch ontwerp. Dit bespreek ik met de klant en daarna maak ik de calculatie en doe ik de aanbieding. Tijdens de opdracht zie ik toe op de projectplanning, detailengineering en ben ik het aanspreekpunt tussen de klant en onze interne afdelingen. Dat zorgt voor afwisseling in mijn werk, ook omdat onze klanten in uiteenlopende branches actief zijn en iedere klant een andere oplossing zoekt. Die afwisseling zorgt ervoor dat dit de functie is die het best bij me past en ik het leukst vindt.”
Wat brengt de toekomst?
Als afsluiting vroegen wij Hans naar zijn visie op de techniek in de toekomst. Na even nadenken reageert hij: “In de toekomst zal het voor ons, als leverancier van aandrijfsystemen, steeds belangrijker worden om oplossingen te leveren in plaats van componenten. Om tot de best passende oplossingen te komen is het daarom voor ons belangrijk om zicht te hebben op de veranderende vraag in de markt, door bijvoorbeeld milieu-eisen en nieuwe productontwikkelingen op de voet te volgen. Onze meerwaarde moet volgens mij liggen in het samenbrengen van deze nieuwe kennis en reeds verworven ervaring. Dan kunnen wij aandrijfsystemen ontwerpen die onze klanten écht vooruit helpen.”