Laadpalen installeren

Toenemende vraag naar installateurs van laadpalen

Nederland stapt met hoge snelheid over van fossiele brandstoffen zoals gas- benzine en diesel naar elektriciteit. Je merkt dat bij de elektrische auto. Vanaf 2030 zijn alle personenauto’s die nieuw op de markt komen elektrisch. Om massaal elektrisch te kunnen gaan rijden, zijn er heel veel nieuwe oplaadpunten nodig. Dit doe je met een laadpaal. Deze laadpalen moeten overal beschikbaar komen om te kunnen laden, niet alleen bij je thuis.

Naast de trend van elektrificatie van personenauto’s, zullen na de stikstofuitspraak van de rechter ook andere versnelde hervormingen plaats moeten vinden. Ook grote voertuigen, zoals vrachtwagens en bouw- en landbouwmaterieel, zullen over moeten op elektriciteit. Daarom zijn niet alleen talloze laadpalen aan huis benodigd, maar is ook flinke laadcapaciteit nodig langs de weg en op veel andere openbare plaatsen. Niet alleen voor auto’s, maar ook om voor grote voertuigen.

Er is een hele grote vraag naar installateurs van laadpalen en die vraag zal alleen nog maar groter worden. Niet alleen moeten nieuwe laadpalen geïnstalleerd worden, maar deze moeten ook onderhouden, of gerepareerd worden als er storingen zijn.

Cursussen laadpalen installeren bij ROVC

De opleiding die jij nodig hebt is dus afhankelijk van jouw werkzaamheden. Als laadpaalinstallateur kun je bij ROVC losse cursussen volgen die ervoor zorgen dat jij goed voorbereid op pad gaat. Zowel voor de ervaren installateur die wat specifieke bijscholing voor laadpalen nodig heeft, tot mensen die niet uit de elektrotechniek komen en met laadpalen willen gaan werken.

Specifieke cursussen voor de laadpaalinstallateur

Voor wie al elektrotechnische kennis heeft en de laadpaalsystemen bij particulieren wilt gaan installeren, heeft ROVC de cursus Laadpaalsystemen ontwikkeld.

In vier dagen leer je de handelingen om een laadpaal te installeren en deze veilig in bedrijf te stellen. Dit betekent ook dat je een internetverbinding op kan zetten. De focus ligt daarbij op AC-laadpaalsystemen.

Ook is er in deze opleiding aandacht voor de werkzaamheden die nodig zijn bij storingzoeken. Dat begint vaak met een inspectie of de laadpaal nog wel kan functioneren zoals je verwacht. In de praktijk oefen je met de meest voorkomende laadpalen die op dit moment in de markt verkrijgbaar zijn.

AC-laadpalen (1 en 3-fase) installeren aan huis

Wil jij installateur worden van particuliere laadpalen, dan komen daar een aantal zaken bij kijken:

  • De installatie is afhankelijk van waar de laadpaal komt te staan of te hangen. Is dit in een garage? Of hang je hem aan de muur of plaats je een sokkel?
  • Het trekken van een voedingskabel van de meterkast naar de laadpaal is noodzakelijk. Hier krijg je mogelijk te maken met het controleren op de gas- water- en stroomaansluiting in en rondom het huis.
  • Is er een eenfase of driefase aansluiting?
  • Is de meterkast geschikt voor deze laadpaal? Mogelijk moet je de meterkast uitbreiden met een extra groep.
  • Je moet de laadpaal via het internet verbinding laten maken met een aantal services (routerkoppeling-WIFI-GSM).

Elektrotechnische kennis

Om deze werkzaamheden te kunnen doen, heb je elektrotechnische kennis nodig. Heb je deze kennis nog niet? Dan moet je die eerst opdoen, voordat je je kunt specialiseren in laadpaalinstallatie. Je kunt die kennis opdoen door het volgen van de vakopleiding tot erkend elektrotechnisch installateur. Wil je deze kennis alleen opdoen omdat je laadpalen wilt gaan installeren? Dan kun je ook korte cursussen volgen, zoals bijvoorbeeld de cursussen:

Er zijn dus ontzettend veel mogelijkheden: voor ervaren elektrotechnisch installateurs, voor doorstromers of zelfs zij-instromers. Onze studieadviseurs helpen je graag bij het kiezen van de cursussen die het beste bij jouw situatie passen.

Verschillende laadpalen, verschillende laadpaal-opleidingen

Grofweg zijn er 3 verschillende type laadpalen:

  1. fase AC-laadpaal (wisselstroom)
  2. fase AC-laadpaal (wisselstroom)
  3. DC-laadpaal (gelijkstroom)

De ontwikkelingen gaan dan ook heel snel. De 1- fase laadpaal is al ingehaald door de 3- fase laadpaal en inmiddels is de DC-laadpaal al aan een opmars bezig. De DC-laadpaal maakt gebruikt van gelijkstroom, waardoor de geïntegreerde lader in het voertuig niet nodig is om de wisselstroom om te zetten naar gelijkstroom. Daardoor gaat het laden met een DC-laadpaal sneller. Niet voor niets komen er steeds meer DC-laadpalen bij.

Door de eigenschappen van de verschillende type laadpalen, is het afhankelijk van de plaats waar de laadpaal moet komen voor welke laadpaal gekozen wordt.

  • De particuliere laadpaal die thuis wordt aangesloten op de meterkast, is meestal een AC-laadpaal met 1- of 3-fase.
  • De laadpalen bij bedrijven zijn ook meestal 1- of 3-fase AC-laadpalen. Deze worden aangesloten op het netwerk van het bedrijf.
  • Laadpalen die geplaatst worden op openbare terreinen in steden en dorpen zijn meestal ook AC-laadpalen. Deze worden aangesloten op het laagspanningsnet.
  • De laadpalen langs snelwegen zijn snelladers. Dit kunnen AC-laadpalen zijn, maar het zijn steeds vaker DC-laadpalen. Ook deze worden aangesloten op het laagspanningsnet.
  • De laadpalen voor zwaardere voertuigen die gebruikt worden bij transport-, overslag- en bouwbedrijven, zijn meestal DC-laders.

Laadpaal opleiding afhankelijk van installatiewerkzaamheden

Afhankelijk van welke laadpalen jij wilt installeren, heb je andere vaardigheden en certificaten nodig. Zo heb je extra certificaten nodig om laadpalen te mogen installeren op het laagspanningsdistributienetwerk, of als je DC-laders wilt gaan installeren. Dit wordt vereist vanuit de vanuit de netbeheerders en ligt vast in de wet. Voor de installatiewerkzaamheden die jij wilt gaan doen is het belangrijk om te weten welke eisen er gesteld worden. Dat kan te maken hebben met de NEN 3140, de NEN 1010 of een BEI-BLS aanwijzing vanuit het netbeheer.

Als laadpaalinstallateur heb je dus in meer of mindere mate te maken met vereiste certificaten vanuit wetgeving of vanuit de netbeheerders. Je gaat immers aan de slag aan het laagspanningsdistributienetwerk als je een publieke laadpaal installeert.

Publieke laadpalen onder spanning aansluiten?

Wil je ook publieke laadpalen onder spanning, rechtstreeks op het elektriciteitsnetwerk aansluiten? Dan heb je daar de mbo kwalificatie Vakbekwaam Persoon Laagspanning Aansluitingen voor nodig. Deze opleiding is een aanvulling op de ROVC cursus Laadpaalsystemen en volg je bij één van onze partners WR-college en Ponsioen.

Als monteur of installateur bijdragen aan de energietransitie

Wil jij laadpalen installeren, omdat je graag wilt bijdragen aan de energietransitie? ROVC biedt diverse cursussen aan op het gebied van klimaattechniek in woningen en utiliteit. Zo zijn er cursussen waarmee je je kunt verdiepen in binnenklimaattechniek of cursussen die je kunt volgen om warmtepompmonteur te worden.

Deel deze pagina

Ontdek ons aanbod