Bekijk de vergelijking via het menu

Wat betekent domotica?

Het woord domotica is een samenvoeging van ‘domo’ en ‘tica’. Domo is latijns voor huis. Tica kan vertaald worden als ‘de techniek van’, zoals ook in elektronica, robotica, informatica en genetica. Vrij vertaald betekent domotica dus ‘de techniek van het huis’.

Wat is domotica?

Domotica is de toepassing van techniek om apparaten of alledaagse taken in huis te automatiseren. Voorbeelden van domotica zijn:

  • Het automatisch inschakelen van verlichting als het donker wordt
  • Het tegelijkertijd automatisch laten sluiten van gordijnen
  • Bij een hoge kamertemperatuur het naar beneden laten van het zonnescherm
  • Het starten van muziek met stembediening

Het veranderen van het huis in een ‘smart home’ wordt steeds toegankelijker voor iedereen. Voorbeelden zijn de ring-deurbellen, maar ook lampen die automatisch verbinding maken met internet en die je met een app kunt aansturen.

Domotica in de utiliteit

Hoewel het woord domotica betrekking heeft op automatisering in woningen, worden deze automatiseringen ook op grote schaal toegepast in utiliteit. In feite zijn de technieken en mogelijkheden hetzelfde, maar domotica in de utiliteit noemen we gebouwautomatisering.

 

Hoe werkt domotica of gebouwautomatisering

In het kort gezegd: als een vooraf gedefinieerde actie plaatsvindt, dan vindt er een reactie plaats.

Bijvoorbeeld:

  • Als er een hogere temperatuur wordt gemeten dan 24 graden, dan gaat de airco aan.
  • Als de zon schijnt, dan gaat het zonnescherm naar beneden.
  • En als het begint te regenen, dan gaat het zonnescherm weer omhoog.

Met sensoren worden de situaties gemeten. Deze data wordt bedraad- of niet-bedraad verzonden naar het domotica systeem dat is aangesloten op het netwerk. De regels die aansturen wat er moet gebeuren als een bepaalde situatie zich voordoet, zijn geprogrammeerd in dit systeem. Is een actie gewenst, bijvoorbeeld het aangaan van het licht, dan stuurt het domoticasysteem het signaal dat de verlichting aan moet.

Het installeren van een domoticasysteem vraagt dus zowel elektrotechnische kennis als kennis van netwerken en het programmeren van het systeem.

 

 

Kies de domoticacursus die bij je past

Twijfel je welke cursussen het beste aansluiten bij jouw wensen, kennisniveau en ervaring? Onze studieadviseurs helpen je graag.

Persoonlijk studieadvies

We adviseren je graag over de opleidingen die je in het dagelijks werk kunt gebruiken. Bel of e-mail ons voor een persoonlijk studieadvies!

 

 

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.