F-gassen certificaat halen
Wil jij het F-gassen certificaat categorie 1 of 2 behalen? Lees dan alles over F-gassen, de verschillen in certificaten en het cursusaanbod van ROVC.
Wat zijn F-gassen?
F-gassen zijn gassen die je onder andere vindt in aircosystemen, koelsystemen en warmtepompsystemen. Vanwege het schadelijke karakter voor het broeikaseffect, zijn er Europese wetten opgesteld over het werken met F-gassen.
In koelsystemen wordt warmte verplaatst. Neem bijvoorbeeld een koelkast: wanneer je een pak melk in de koelkast zet wordt de warmte daaraan onttrokken. Deze warmte wordt vervolgens aan de achterkant van de koelkast afgegeven. Koelkast, koelcel, airco: allemaal werken ze volgens dit principe.
Verkoeling wordt mogelijk gemaakt door een koelkringloop, waarbij een koudemiddel wordt gebruikt dat bij lage temperaturen verdampt. Deze damp wordt onder hoge druk gebracht, waardoor de temperatuur weer stijgt. Een condensor zorgt vervolgens voor afkoeling, waarna het proces weer opnieuw begint.
Er zijn twee soorten koudemiddel: natuurlijke en synthetische koudemiddelen. Synthetische koudemiddelen – ook wel F-gassen genoemd – worden het meest gebruikt, maar zijn enorm schadelijk voor het milieu. Ze zijn mede oorzaak van het gat in de ozonlaag. Daarom worden synthetische koudemiddelen de komende jaren stapsgewijs verboden.
Tot het zover is, geldt een Europese wet die je verplicht een F-gassen certificaat te halen. Zonder dit certificaat mag je geen werkzaamheden doen aan het circuit waar de F-gassen zitten.
Twee certificaten F-gassen
Er zijn twee certificaten:
F-gassen 1: werkzaamheden aan installaties met meer dan drie kilo koudemiddel.
F-gassen 2: werkzaamheden aan installaties met minder dan drie kilo koudemiddel.
Wat verder de verschillen zijn tussen deze twee certificaten lees je verderop onder ‘Wat is het verschil tussen een categorie 1 en een categorie 2 certificaat’.
Wanneer heb je een F-gassen certificaat nodig?
Belangrijk om te weten is dat er twee verschillende certificaten zijn: het BRL 100-certificaat voor ondernemingen en het BRL 200-certificaat voor personen. Elke monteur, installateur of technicus die werkt met koelinstallaties waarbij gefluoreerde broeikasgassen of gereguleerde stoffen vrij kunnen komen, heeft het persoonlijke certificaat nodig. Denk hierbij aan het werken aan aircosystemen en warmtepompsystemen. Ook wanneer je aan koel- en vrieswagens, koelcontainers (reefers) en airco’s van auto’s of bedrijfswagens werkt moet je dit certificaat gehaald hebben. Werk je met F-gassen? Ook dan moet je over deze certificaten beschikken.
Let op: De F-gassen cursussen van ROVC richten zich op de koel- en installatiebranche.
F-gassen certificaten als zzp’er
Als zzp’er moet je minimaal over een BRL 200-certificaat beschikken. Heb je een schriftelijke overeenkomst met een BRL 100-gecertificeerd bedrijf waarin staat dat je voor hen F-gassen-handelingen uitvoert? Dan hoef je zelf geen BRL 100-certificaat te hebben. Toch raden wij altijd aan om dit certificaat zelf ook op orde te hebben.
Wat is het verschil tussen een categorie 1 en een categorie 2 F-gassen certificaat?
F-gassen Categorie 1
Certificaathouders mogen alle taken uitvoeren, ook het terugwinnen van F-gassen uit klimaatregelingsapparatuur in motorvoertuigen en mobiele apparatuur.
F-gassen Categorie 2
Certificaathouders mogen de volgende taken uitvoeren:
Lekkagecontrole van stationaire koelapparatuur, stationaire klimaatregelingsapparatuur, stationaire warmtepompen en koeleenheden van koelwagens en koelaanhangwagens, op voorwaarde dat het koelcircuit dat de F-gassen bevat niet wordt geopend.
Terugwinning van F-gassen uit stationaire koelapparatuur, stationaire klimaatregelingsapparatuur, stationaire warmtepompen, koeleenheden van koelwagens en koelaanhangwagens, en mobiele apparatuur
Werkzaamheden (installeren, repareren, onderhouden, buitendienststelling en service verlenen) aan stationaire koelapparatuur, stationaire klimaatregelingsapparatuur, stationaire warmtepompen of koeleenheden van koelwagens en koelaanhangwagens, op voorwaarde dat de apparatuur minder dan 5 ton CO2-equivalenten aan F-gassen bevat, of hermetisch is afgesloten en als zodanig is geëtiketteerd en minder dan 10 ton CO2-equivalenten aan F-gassen bevat
Wil je de verschillen overzichtelijk inzien? Bekijk dan deze pagina!
Cursist is bezig voor F-gassen II
Cursist F-gassen I kijkt in camera
Examen F-gassen certificaat
De cursussen F-gassen certificaat 1 en 2 wordt met een centraal examen van PBNA afgesloten. Bij een positief eindresultaat ontvang je het PBNA-certificaat. PBNA is door het ministerie van Infrastructuur en Rijkswaterstaat aangewezen als een exameninstelling. ROVC is een door PBNA erkende examenlocatie. Leg je jouw examen met goed gevolg af, dan krijg je een erkend diploma.
Wat is de geldigheid van een F-gassen certificaat?
Een persoonscertificaat (BRL 200) is voor altijd geldig. Een bedrijfscertificaat (BRL 100) moet regelmatig worden geauditeerd, minimaal een keer per twee jaar.
Welke cursus F-gassen is geschikt voor jou?
ROVC biedt acht F-gassen cursussen aan, waarvan vier opfrisdagen en twee versnelde opleidingen.
F-gassen categorie 1
Wil jij leren uit welke componenten koudesystemen bestaan? En wil je gecertificeerd zijn om onderhoud te mogen plegen aan installaties met koudemiddelinhoud? Behaal dan jouw F-gassen certificaat categorie 1. Na het behalen van dit PBNA-certificaat, ben je bevoegd om werkzaamheden uit te voeren aan mobiele en stationaire koelinstallaties met een koudemiddelinhoud groter dan 3 kg. Ook ben je in staat om leidingen gasdicht te solderen.
F-gassen categorie 2
Wil jij onderhoud plegen aan gashoudende onderdelen en bijvoorbeeld lekcontroles kunnen uitvoeren waarbij je het koelcircuit in een warmtepomp mag openen? Volg dan de opleiding F-gassen categorie 2. Behaal je het certificaat F-gassen categorie 2, dan mag je handelingen uitvoeren aan de gashoudende delen van een warmtepompinstallatie met minder dan drie kilogram koudemiddel, zoals koudemiddel terugwinnen en aanvullen, ook bij voertuigen of mobiele werktuigen. Je kunt eveneens machines installeren en onderhouden.
F-gassen categorie 2 inclusief examen
Wil je de cursus F-gassen afronden en het examen doen, dan kun je die direct bij de cursus boeken tegen een lager tarief dan wanneer je de cursus en het examen los boekt. Ga je voor de cursus F-gassen categorie 2 inclusief examen, dan sluit je de cursus af het landelijke f-gassen examen dat wordt afgenomen door PBNA.
F-gassen categorie 1 of 2 opfrisdag
Is het alweer wat langer geleden dat je jouw certificaat hebt behaald, en wil je jouw kennis opfrissen? Of heb je binnenkort een examen en wil je dit goed voorbereiden? Kom dan naar onze opfrisdagen. Er zijn vier verschillende opfrisdagen:
F-gassen opfrisdag categorie 1: handelingen: op deze opfrisdag gaan we in op handelingen met koudemiddel voor installaties met een koudemiddelinhoud van meer dan drie kilo.
F-gassen opfrisdag categorie 1 en 2: solderen: op deze opfrisdag staat het solderen aan koelinstallaties centraal.
F-gassen opfrisdag categorie 1: installatie en inspectie: fris je kennis op over installatie en inspectie, oefen je in het afstellen van pressostaten, de verdampingsdrukregelaar en het thermostatische expansieventiel.
F-gassen opfrisdag categorie 2: handelingen: wil je je kennis opfrissen van koudemiddelhandelingen voor installaties met een koudemiddelinhoud groter dan drie kilo? Kom dan naar deze opfrisdag.
Koeltechniek en F-gassen 1 - versneld
Wil jij meer leren over koudetechniek en meteen je F-gassen certificaat behalen? Kies dan voor de opleiding Koeltechniek en F-gassen 1 – versneld. Na afronding van deze combinatiecursus ben je in staat om koelinstallaties in gebruik te nemen en te repareren. Daarnaast kun je storingen zoeken en verhelpen, maar ook onderhoud en inspecties uitvoeren aan de hand van een planning.
Behaal je jouw F-gassencertificaat categorie 1, dan mag je bepaalde handelingen uitvoeren aan mobiele en stationaire koelinstallaties met een koudemiddeleninhoud groter dan 3 kilogram. Denk hierbij aan het installeren en onderhouden van installaties, het terugwinnen en aanvullen van koudemiddel en het uitvoeren van lekcontroles waarbij je het koelcircuit mag openen.
Airco- en VRF-installaties en F-gassen 1 - versneld
Wil jij in korte tijd leren hoe je onderhoud moet plegen aan airco- en VRF-installaties en bovendien je PBNA-certificaat behalen? Dan is deze cursus echt iets voor jou. Rond je deze opleiding af, dan kun je airco- en VRF-systemen vervangen, repareren en in gebruik nemen. Ook kun je storingen opsporen en verhelpen.
Behaal je daarnaast het examen F-gassen categorie, dan mag je werkzaamheden verrichten aan mobiele en stationaire koelinstallaties met een koudemiddeleninhoud groter dan 3 kilogram. Het gaat hierbij om handelingen, zoals het onderhouden en installeren van installaties en het terugwinnen en bijvullen van koudemiddel. Ook mag je lekcontroles uitvoeren waarbij je het koelcircuit opent.
F-gassen examens
De F-gassen cursussen bereiden je voor op het landelijke F-gassen examen. Dit examen kan via PBNA of via STEK afgenomen worden. Deze keuze is volledig aan jou.
Waarom ROVC?
Bij ROVC ben je verzekerd van een cursus die volledig aansluit op jouw behoeften. Wij ontwikkelen onze cursussen namelijk speciaal voor mensen die naast hun werk een technische opleiding willen volgen. Onze topdocenten komen allemaal uit de praktijk. Ze weten dus precies wat er speelt op de werkvloer. Bij ROVC leer je geen overbodige zaken en alle theorie kun je meteen toepassen in de praktijk.