Alles over warmtepompen en warmtepomp cursussen
Lees alles over warmtepompen, bekijk de opleidingen en word warmtepomp installateur!
Wil jij warmtepompmonteur of -installateur worden of kom je regelmatig in aanraking met warmtepompinstallaties? Lees meer over warmtepompen, of scroll naar beneden voor de verschillende cursussen over warmtepompen.
Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp zorgt voor de verwarming en verkoeling van je huis en levert warm water. De installatie haalt met behulp van elektrische energie warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Een warmtepomp is goed voor het klimaat en de portemonnee. Om het gasverbruik te verminderen wordt een hybride warmtepomp of een all-electric warmtepomp geïnstalleerd. Voor het tapwater wordt vaak een warmtepompboiler geplaatst. De warmtepomp is het meest effectief als er goed geïsoleerd is.
Hoe werkt een warmtepomp?
De werking van een warmtepomp is een ingenieus stukje natuurkundige praktijk. De werking van de installatie is in principe net als een koelkast. Alleen voeren we de warmte niet af maar willen we deze gebruiken om te verwarmen in de winter. Sommige installaties kunnen ook koelen in de zomer. Met de “4-weg” omkeerklep kunnen we de functie van de warmtepomp omdraaien. In de warmtepomp zit een koudemiddel waarmee energie verplaatst wordt vanuit de bron (lucht, bodem of water) naar de binnenruimte. Dit geldt ook voor een split-systeem. Bij een monoblock is dit een gesloten circuit en sluit je de wateraansluitingen rechtstreeks aan op je cv-installatie.
Onderdelen van een warmtepomp
Een warmtepomp is een zorgvulding ontworpen stukje techniek dat bestaat uit een aantal hoofdcomponenten.
- Het koudemiddel zorgt voor het opnemen, vervoeren en weer afgeven van warmte-energie.
- De verdamper (warmtewisselaar) zet de warmte-energie van de bron om waarin de fase van het koudemiddel overgaat van vloeistof naar gasvormige damp.
- De compressor wordt aangedreven door elektriciteit en is verantwoordelijk voor het verhogen van de druk. Door de druk te verhogen stijgt de temperatuur van de damp.
- De condensor zal die warmte die ontstaat, via een afgiftesysteem doorgeven aan de binnenruimte.
- Wanneer de warmte vrijkomt, verandert het koudemiddel in de warmtepomp opnieuw van fase: het condenseert en gaat dus terug van de gas- naar vloeistofvorm. Door de druk weer te verlagen met een expansieorgaan, daalt de temperatuur van het middel weer en is de cyclus rond en begint het verdampingsproces opnieuw tot aan de compressor. Dan begint de kringloop opnieuw.
Welke soorten warmtepompen zijn er?
Nu we weten wat een warmtepomp is en hoe deze werkt, kunnen we ook kijken naar de verschillende soorten warmtepompen die er op de markt zijn. Dit zijn de belangrijkste varianten:
Een hybride warmtepomp werkt samen met een hr-ketel en wordt vooral gebruikt in huizen die onvoldoende geïsoleerd zijn. Dit type warmtepomp werkt als primaire verwarming in het voorjaar en najaar. Is het buiten te koud? Dan springt je hr-ketel (secundair) bij. Meestal blijf je met de cv-ketel het tapwater maken.
Een volledig elektrische warmtepomp (all-electric) vervangt de traditionele hr-ketel. Hierdoor kun je helemaal van het gas af. Elektrische warmtepompen zijn vooral geschikt voor de wat beter geïsoleerde woningen.
Cursus warmtepompen bij ROVC
Ben jij een installateur of cv-monteur die meer wil weten over het onderhouden, installeren en in bedrijf stellen van warmtepompsystemen? Dan heb je de tijd mee. Door toenemende populariteit van warmtepompen is er steeds meer vraag naar technici die verstand hebben van warmtepomptechniek. Voor een cursus warmtepompen ben je bij ons aan het juiste adres. ROVC heeft diverse cursussen die je alles leren over het installeren en onderhouden van warmtepompinstallaties.
- Volop practicum - Oefenen op water-water, lucht-lucht en water-lucht warmtepompinstallaties
- Docenten uit de praktijk - Die niet interessant doen, maar het voor jou interessant maken
- Goede beoordelingen - Gemiddeld beoordeeld met een 8,3
Cursus Warmtepompinstallaties
Werk jij als storings- of onderhoudsmonteur en heb je weinig kennis van warmtepompsystemen in de woningbouw? Dan is deze cursus warmtepompinstallaties echt iets voor jou. Na het afronden van de cursus Warmtepompinstallaties kun je storingen zoeken en verhelpen, planmatig onderhoud aan warmtepompen uitvoeren en inspecties voor je rekening nemen. Deze combicursus bestaat uit de trainingen Warmtepompen - typen, toepassing en basiswerking en Warmtepompinstallaties - onderhoud en storingen oplossen.
Warmtepompen - typen, toepassing en basiswerking
Dit is dé basistraining voor iedereen die meer wil weten over warmtepompen, van adviseur tot consulent, van installateur tot gemeenteambtenaar. Na het afronden van deze training begrijp je waarom een warmtepomp wordt toegepast, hoe een warmtepompinstallatie globaal werkt en hoe je de verschillende soorten kunt herkennen. Daarnaast leer je de basisprincipes van een warmtepomp kennen, herken je de verschillende componenten en systemen en ben je op de hoogte van de gestelde veiligheidseisen.
Warmtepompinstallaties - onderhoud en storingen oplossen
Bezit je al de nodige voorkennis over de opbouw en werking van warmtepompen? Dan is deze cursus de ideale gelegenheid om je kennis verder uit te diepen. Tijdens deze praktijkgerichte training leer je hoe je een warmtepomp in bedrijf stelt, onderhoud pleegt en eenvoudige storingen oplost aan warmtepompinstallaties binnen de woningbouw.
Warmtepompinstallaties - waterzijdige distributie- en afgiftesystemen
Werk jij met warmtepompen en wil je meer weten over het belang van een goed waterzijdig ingeregeld afgiftesysteem? Volg dan deze training. Je leert hoe het hydraulische systeem is opgebouwd en hoe je warmtepompsystemen waterzijdig inregelt. Ook leer je op verschillende afgiftesystemen een dp-meter te gebruiken bij inregelventielen en problemen herkennen in het distributie- en afgiftesysteem.
F-gassen certificaat en andere certificeringen voor warmtepompmonteurs
Wanneer je als monteur complete warmtepompinstallaties in bedrijf stelt of reparatiewerkzaamheden aan de gashoudende onderdelen verricht, heb je een F-gassen certificaat nodig. Deze Synthetische koudemiddelen (F-gassen) worden nog veel gebruikt in warmtepompsystemen. Tegelijkertijd zijn de natuurlijke koudemiddelen op komst. Die vragen een eigen benadering om er veilig mee te werken. Ook is in veel gevallen een CO-certificering verplicht voor warmtepompmonteurs.
Bekijk ons cursusaanbod voor F-gassen, natuurlijke koudemiddelen en CO-certificering: