Bekijk de vergelijking via het menu

Wet Certificering Gasverbrandingsinstallaties

Vanaf 2021 zijn er twee grote veranderingen voor installatiebedrijven die werken aan gasverbrandingsinstallaties.

1. Onderhoudsmonteurs en installateurs moeten een Bewijs van Vakmanschap kunnen overleggen.

2. Als installatiebedrijf moet je zelf ook gecertificeerd zijn. Beschik je niet over de juiste CO-certificaten, dan mag je niet werken aan gasverbrandingsinstallaties. Gebeurt dat toch, dan ben je in overtreding en kan de gemeente een dwangsom opleggen. Dat wil je natuurlijk niet. Begin daarom bij het begin: een speciale training die monteurs klaarstoomt voor het certificeringsexamen.

Ja, alle monteurs die aan gasverbrandingsinstallaties werken, moeten een Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide hebben. Dus zowel installateurs als onderhoudsmonteurs. In totaal gaat het om circa 40.000 monteurs.

Niet lang: 1 dag! Bij ROVC kunnen monteurs een speciale eendaagse examentraining volgen. Na deze training nemen zij direct de theorietoets af. Dat is wel zo efficiënt.

Draag je als installatiebedrijf af aan het opleidingsfonds Wij Techniek? Dan vallen de kosten van de ROVC-training onder de OSR-regeling en kun je subsidie aanvragen. Zie www.wij-techniek.nl.

Als al je monteurs een Bewijs van Vakmanschap hebben, vraag je als installatiebedrijf zelf nog een bedrijfscertificaat aan. Ook dit dient 1 april 2023 geregeld zijn, Alleen met dit certificaat mag je je monteurs aan het werk zetten.

Het Bewijs van Vakmanschap CO is na het behalen 5 jaar geldig. Na die periode van 5 jaar moeten monteurs zich opnieuw laten certificeren. De route naar persoonscertificering moeten ze dan weer opnieuw afleggen.

De examentraining van ROVC is, onder andere, te volgen op de volgende locaties:

 • Alkmaar
 • Arnhem
 • Eindhoven
 • Hoofddorp
 • Leeuwarden
 • Rijswijk
 • Rotterdam
 • Tilburg
 • Utrecht
 • Woerden
 • Zwolle

Kijk in het overzicht met startdata voor alle locaties. 

De nieuwe Gasketelwet is op 1 oktober 2020 van start gegaan en kent een overgangsperiode tot 1 april 2023, waarna het strafbaar is om zonder CO-certificering aan gasverbrandingsinstallaties te werken. De overgangsperiode is bedoeld om monteurs ruim de tijd te geven om de CO-certificering te behalen.

Op 18 november 2015 publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid een rapport over het werken aan gasverbrandingsinstallaties en de gevolgen daarvan. Het ging met name om de gevaren van koolmonoxide. Het geschatte aantal monteurs dat jaarlijks gewond raakte of overleed door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide bleek veel hoger dan verwacht. Daarom werd besloten dat er een wettelijk kader moest komen om het aantal slachtoffers terug te dringen: de Gasketelwet. De wet stelt dat iedereen die aan gasverbrandingsinstallaties werkt het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide moet hebben.

De nieuwe gasketelwet geldt voor alle monteurs die aan gasverbrandingsinstallaties werken. Dan gaat het om het installeren, repareren, onderhouden en in bedrijf stellen van de installaties. Het geldt alleen voor het werken aan de gashoudende onderdelen en bijvoorbeeld niet voor het werken aan een expansievat of radiatoren. Maar voor alle monteurs die met koolmonoxide in aanraking komen, geldt dus dat ze dus het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide, de co-certificering, moeten behalen.

Het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide geldt voor het werken aan gasverbrandingsinstallaties onder 100 kW. Elke installatie met een gasverbrandingsproces die koolmonoxide genereert en genoemd wordt in BRL-6000-25, valt onder de nieuwe Gasketelwet. Daar vallen dus ook cv-ketels voor de tuinbouw onder. De nieuwe Gasketelwet geldt ook voor gasverbrandingsinstallaties of rookgasafvoervoorzieningen, zowel bestaande installaties als nieuwe. Ook luchtverhitters en gashaarden vallen onder de nieuwe wet.

Als al je monteurs het Bewijs van Vakmanschap hebben gehaald, dien voor je eigen bedrijf nog een bedrijfscertificaat aan te vragen. Zonder dit bedrijfscertificaat mag je de monteurs alsnog niet aan het werk zetten. Voor de procedure met betrekking tot het behalen van dit certificaat, verwijzen wij je naar de website van Techniek Nederland

Onze partner Solar Opleidingen helpt ZZP'ers en kleine installatiebedrijven tot 25 medewerkers met het invullen van de nodige kwaliteitshandboeken. De richtlijnen van deze workshop voldoen uiteraard ook aan de BRL 6000-25 norm.

Monteurs doorlopen een individuele route om het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide te behalen. Die route ziet er als volgt uit:

 1.  Het begint met een zelftest bestaande uit 20 vragen. Hieruit wordt duidelijk of de monteur al voldoende kennis heeft om de theorietoets te halen of dat bijscholing hiervoor nodig is. De zelftest is te vinden op www.vakmanschapco.nl.
 2.  De theorietoets leggen monteurs ook online, via dezelfde website, af. Gebeurt dat succesvol? Dan ontvangt de monteur een code die 6 maanden geldig is en nodig is om het praktijkexamen af te leggen.
 3.  Het praktijkexamen vindt plaats bij, onder andere, een van de examenlocaties van IW Nederland. In kleine groepjes voeren monteurs handelingen en metingen op en rondom een gasverbrandingsinstallatie uit en beantwoorden ze vragen van een examinator.

Als monteurs het praktijkexamen met succes doorlopen, ontvangen ze het Bewijs van Vakmanschap Koolmonoxide. Hiermee kunnen ze hun vakbekwaamheid voor het werken met gasverbrandingsinstallaties aantonen.

Bij ROVC helpen we monteurs bij het behalen van hun theorietoets. Daarvoor bieden we Examentraining Vakmanschap CO. De trainingsdag bieden we aan op locaties door heel het land, maar kan ook voor in-company groepen op ROVC-locaties of bij bedrijven in-house plaatsvinden.

We helpen monteurs in 1 dag te slagen voor de theorietoets. Daarbij gaan we ervan uit dat ze al kennis hebben over:

 • (Onderhoud van) cv-ketelinstallaties
 • Rookgasafvoerkanalen
 • Luchttoevoer
 • Ventilatie en dergelijke

De dag begint ‘s ochtends met het doornemen van het lesmateriaal, waarna we de oefenvragen doornemen. In de middag leggen de monteurs de theorietoets af. Hiervoor krijgen ze alle tijd die ze nodig hebben. Omdat deze trainingsdag praktijkgericht is, slaagt meer dan 85% van de deelnemers direct na de examentraining. Met de theorietoets op zak kunnen monteurs vervolgens een moment inplannen om het praktijkexamen af te leggen.

Particulieren zijn verplicht om te controleren of het bedrijf dat werkzaamheden uitvoert aan hun gasverbrandingsinstallaties het CO-VRIJ keurmerk kunnen tonen. Dit keurmerk dien je als bedrijf te voeren als je gecertificeerd bent.

Of een bedrijf CO-gecertificeerd is, kan ook opgezocht worden in het register van TloKB.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.