De nieuwste editie van de TechBarometer is nú beschikbaar! Vraag 'm hier aan
Bekijk de vergelijking via het menu

Studieadvies F-gassen

Om als monteur de installatie te kunnen en mogen legen, vullen en vacumeren etc., heb je kennis van koeltechniek nodig. Denk aan de koelkringloop en het Mollier Diagram. Werk je met industriële koelingen dan leer je dat in de cursus Koeltechniek. Wanneer je met klimaatsystemen werkt, zoals airco’s, dan wordt dit tijdens de cursus Airco- en VRF-installaties behandeld. Met die kennis ga je in de cursus F-gassen categorie 1 de vaardigheden oefenen, zoals hardsolderen en diverse handelingen. Slaag je voor het examen, dan behaal je het STEK-diploma. Ik kan je ook aanraden om even de online 10 vragen test F-gassen te doen op www.rovc.nl/10-vragen-testen. Dit geeft je een indicatie of je voldoende voorkennis hebt om succesvol deel te nemen aan de cursus.

Werk je als monteur aan de gashoudende delen van warmtepompen, dan moet je in het bezit zijn van minimaal een persoonscertificaat F-gassen II. Dit certificaat is verplicht als je de volgende handelingen wilt verricht aan warmtepompen:

  • In bedrijf stellen van een complete warmtepompinstallatie
  • Reparatiewerkzaamheden aan de gashoudende onderdelen

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft besloten om F-gassen met een GWP-waarde (Global Warming Potential) van meer dan 2500 in nieuwe koelapparatuur vanaf 2020 te verbieden. Voor warmtepompen geldt echter dat meer en meer F-gassen met een GWP-waarde van minder dan 2500 worden toegepast. Daarvoor blijft een F-gassencertificaat nog steeds een verplichting.

Ook na 2020 zullen warmtepompsystemen F-gassen bevatten. Bovendien zullen er nog lange tijd ‘oude’ warmtepompen zijn die met F-gassen werken met een hoge GWP-waarde. Deze warmtepompen zullen wel nog steeds onderhouden moeten worden.

Het verschil zit in de grootte van de koelinstallaties. F-gassen categorie II is voor installaties met minder dan 5 ton CO2 eq. koudemiddel. Werk je aan installaties met meer dan 5 ton CO2 koudemiddel dan heb je het F-gassen categorie I certificaat nodig.

Nee, afhankelijk van de hoeveelheid koudemiddel heb je een F-gassen categorie I of F-gassen categorie II certificaat nodig.

Je hebt koeltechnische kennis nodig, waaronder kennis van de koelkringloop en toepassen van het h log p diagram.

Twijfel je aan je voorkennis doe dan de online 10 vragen test.

Je hebt geen specifieke voorkennis nodig, wel adviseren we basiskennis op het gebied van warmtepompen, airco’s of koelinstallaties. Bijv. de cursussen Warmtepompinstallaties – toepassing en werking, Aircotechniek-basis of Koeltechniek-basis.

Ja, als je gezakt bent voor het examen of extra wilt oefenen hebben we de cursus F-gassen categorie I opfrisdag.

Je kunt zelf kiezen uiten de onderdelen Handelingen, Solderen of Inspectie installatie. Het is mogelijk om maximaal 2 onderdelen te oefenen op de opfrisdag.

De cursus Koeltechniek en F-gassen categorie I versneld is bedoeld als je werkzaam bent in de koeltechniek en te maken hebt met koel- en vriesinstallaties. De cursus Airco- en VRF-installaties en F-gassen categorie I is meer gericht op airco systemen en klimaatsystemen.

Je chat met:

Chat offline

We zijn momenteel helaas offline.

Chat met ROVC

1 medewerker online >

Jouw waardering is verstuurd. Bedankt! Het gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.