Wil jij als operationeel leidinggevende in het bezit komen van een VCA-certificaat? Meld je dan aan voor deze ROVC-training!

Niveau: Prevent ?
Duur: vanaf 3 dagen op diverse startdata en locaties
Vakgebied: Veiligheid, Gezondheid & Milieu
Beoordelingscore: 8 op basis van 17 beoordelingen

Inschrijven Vraag een offerte aan

In het kort

Opdrachtgevers eisen vaak van bedrijven in de industrie en bouwnijverheid dat zij VCA-gecertificeerd zijn. Een vereiste voor het VCA-certificaat is dat alle leidinggevende medewerkers over het diploma Veiligheid voor operationeel leidinggevenden VCA beschikken. Als leidinggevende toon je hiermee aan voldoende competenties te hebben op het gebied van veiligheid op de werkplek en op de hoogte te zijn van achtergronden en veiligheidsregels, waaronder de Arbo-wet.

Voor wie?

De training VCA Veiligheid voor operationeel leidinggevenden is bedoeld voor operationeel leidinggevenden die het VCA-certificaat willen behalen en medewerkers die meer willen weten over veiligheid of zich bezighouden met Arbo-wetgeving. Je wordt opgeleid op het niveau Prevent. Een LBO/MBO-vooropleiding wordt aanbevolen.

Waarom deze training volgen?

 • Onmisbare veiligheidskennis voor leidinggevenden weer op scherp
 • Voorbereiding op het af te leggen examen
 • VCA-certificaat met een geldigheidsduur van 10 jaar

Na afronding van de training VCA Veiligheid voor operationeel leidinggevenden ben je in staat onveilige situaties te herkennen en heb je inzicht in de te nemen maatregelen. Je kunt medewerkers aansturen en aanspreken op aspecten van veilig werken en risico's inschatten en beperken. Je hebt kennis van de middelen en methoden om risico’s te vermijden of te verkleinen. ROVC organiseert een door ECABO erkend VCA-examen. Dit betekent dat het examen conform het Uitvoeringsbesluit VCA en de erkenningsregeling van ECABO wordt afgenomen. Het examen staat onder toezicht van de Stichting Examenkamer. Geslaagde kandidaten ontvangen het officiële VCA-veiligheidsdiploma en de VCA-pas. Daarmee mogen zij zichzelf voor 10 jaar leidinggevende VCA noemen.

Locatie Startdatum
Ede donderdag 26 oktober 2017 Met startgarantie € 655,00 Inschrijven
Ede vrijdag 30 maart 2018 € 655,00 Inschrijven

Al onze prijzen zijn excl. BTW

Liever een andere leslocatie of startdatum? Laat het ons weten!

Liever incompany of maatwerk? Vraag een offerte aan

 • Onderwerpen van de cursus Basisveiligheid VCA
 • Veiligheidswetgeving en Europese richtlijnen
 • Het ontstaan van ongevallen: ijsbergtheorie, dominosteentheorie en het melden van (bijna) ongevallen en incidenten
 • Strategieën om veiliger te kunnen werken: Burkhardt-theorie, rol van een leidinggevende VCA, VCA-veiligheidssysteem en werkplekinspectie
 • Het bevorderen van veilig werken: preventief en correctief veiligheidsbeleid
 • Taakrisico-analyse en bedrijfsnoodplannen
 • Gevarenbronnen: lawaai, elektriciteit, straling en asbest
 • Toxicologie: vergiftiging, brand en explosiegevaar
 • Ergonomie: welzijn, geluid en klimaat, inspanning, beweging en werkhouding

Leren doe je in de praktijk! Daarom worden er ter ondersteuning van de theorie praktijkoefeningen uitgevoerd.

Deze training wordt op de laatste cursusdag afgesloten met een door ECABO erkend VCA-examen. Dit betekent dat het examen conform het Uitvoeringsbesluit VCA en de erkenningsregeling van ECABO wordt afgenomen. Het is verplicht om een kopie van het geldig legitimatiebewijs in te leveren tijdens het examen.  Het examen staat onder toezicht van de Stichting Examenkamer. Het VCA-examen wordt digitaal afgenomen. Na het examen krijg je direct de (voorlopige) uitslag. Geslaagde kandidaten ontvangen het officiële VCA-veiligheidsdiploma en -pas met een geldigheidsduur van 10 jaar.  

Duur Aantal bijeenkomsten All-inprijs (excl. BTW)
1 maand 3 dagen € 655,-
Catering & lesmateriaal

Catering & lesmateriaal

Lesmateriaal en catering, bestaande uit koffie/thee en lunch of diner, zijn altijd inbegrepen. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Praktijkoefening

Praktijkoefening

Opleiden vanuit de praktijk staat centraal. De docent komt uit het werkveld en gebruikt veel praktijkcases. Het oefenen van vaardigheden voer je uit op echte installaties in ons uitgebreide practicum of op de eigen locatie.

Keuze en kwaliteit

Keuze & kwaliteit

Kies uit meer dan 160 opleidingen, cursussen en trainingen, 45 locaties en diverse startdata of geef jouw wensen hiervoor aan. Je profiteert altijd van de vertrouwde ROVC-kwaliteit met focus op service en praktijk.


Beoordelingsscore

8

Gebaseerd op basis van 17 beoordelingen

Algemeen
Inhoud
Docent
Locatie

Ervaringen

Zeer leerrijk en gezellige club met mensen. Goede docent!

Sacha Ebner, woensdag 6 april 2016 9

Zeer goede uitleg van de cursusleider Ruim tijd voor vragen Prettig om naar hem te luisteren

Peter Doeve, woensdag 6 april 2016 10
Studieadvies nodig? 0318 - 698 697