Deze training wordt uitgevoerd door:

Wil jij meer leren over stortgoed? Het stromingsgedrag en de mogelijke problemen? Schrijf je in voor deze praktijkgerichte training!

Niveau: ?
Duur: vanaf 1 dag
Vakgebied: Procestechniek, Werktuigbouw

Vraag een offerte aan

In het kort

Het gedrag van poeders, korrels en granulaten (zoals stromingsgedrag en mengbaarheid) is sterk afhankelijk van kenmerken als deeltjesgrootte, specifiek gewicht, vochtgehalte, hardheid en cohesiviteit. Het gedrag van droge bulkmaterialen is daardoor veel complexer dan vloeistofgedrag.

Wanneer je bijvoorbeeld een grondstof of halffabrikaat geleverd krijgt, dan kan het gedrag in de productielijn zich anders gaan gedragen als gevolg van druk, temperatuurstijging of wijziging in vochtgehalte.

De training Stortgoedkarakterisering en stromingsgedrag biedt je veel praktisch bruikbare informatie die je meer inzicht verschaft in de juiste handling, het transport en de opslag (in bijvoorbeeld silo's) van bulkprodukten.

Voor wie?

Deze training is interessant voor proces-, product- en maintenance engineers in food, feed, pharma en andere sectoren waar met droge grondstoffen en/of halffabrikaten wordt gewerkt. 

Over Technotrans

Technotrans, Institute for Technology Transfer, is een onafhankelijk advies- en kennisinstituut voor de industrie. Met praktijkgerichte trainingen dragen we bij aan de juiste competenties.

Bekijk het totale aanbod

Aan het einde van deze training ben je beter in staat het gedrag van droge bulkproducten te begrijpen en gedragsveranderingen te verklaren. Ook als je voor de keuze staat systemen te wijzigen of nieuwe aan te schaffen, ben je in staat de leverancier adequaat van de juiste informatie te voorzien en kan je kritische vragen stellen.

Voor deze cursus is momenteel geen startdatum gepland. Heb je interesse in deze cursus? Laat het ons weten via een planningsverzoek of bel ons op 0318 – 698 697!

In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Gedrag van poedervormige materialen, vaste stof gedrag t.o.v. vloeistofgedrag
  • Deeltjesgrootte, segregatie, cohesie
  • Rol van korrelverdeling, vochtgehalte en temperatuur
  • Stromingsgedrag tijdens het vullen en legen
  • Bezwijkgedrag van stortgoed, schuifspanning, relatie met deeltjesgrootte, verdeling, temperatuur, vochtgehalte en tijdsduur van de verstevigingsspanning
  • Lossen van wagens, vullen en legen van silo’s
  • Veel voorkomende problemen bij opslag in silo’s: Vastlopen produkt, ratholing, brugvorming
  • Het voorkomen van segregatie in silo’s

Er wordt gebruik gemaakt van veel praktijkvoorbeelden tijdens de training. 

Aan het einde van de training ontvang je een certificaat van deelname. 

Duur Aantal bijeenkomsten All-inprijs (excl. BTW)
1 dag 1 dag € 695,-
Catering & lesmateriaal

Catering & lesmateriaal

Lesmateriaal en catering, bestaande uit koffie/thee en lunch of diner, zijn altijd inbegrepen. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Praktijkoefening

Praktijkoefening

Opleiden vanuit de praktijk staat centraal. De docent komt uit het werkveld en gebruikt veel praktijkcases. Het oefenen van vaardigheden voer je uit op echte installaties in ons uitgebreide practicum of op de eigen locatie.

Keuze en kwaliteit

Keuze & kwaliteit

Kies uit meer dan 160 opleidingen, cursussen en trainingen, 45 locaties en diverse startdata of geef jouw wensen hiervoor aan. Je profiteert altijd van de vertrouwde ROVC-kwaliteit met focus op service en praktijk.


Studieadvies nodig? 0318 - 698 697