Dé training om pompsystemen energiezuinig te ontwerpen of bestaande systemen energiezuinig te maken!

Doel

Na afloop van de training Pompsystemen - energiezuinig maken en ontwerpen kun je zelfstandig beoordelen wat er moet gebeuren om een optimaal ontwerp van een pompsysteem te bereiken. Doordat de pompen optimaal gebruikt worden vragen ze minder onderhoud. Daarbij voldoet het pompsysteem nog steeds aan de gestelde eisen, maar er wordt nooit onnodig veel energie verspild.

Niveau: ?
Duur: vanaf 1 dag
Vakgebied: Procestechniek
Inschrijven Vraag een offerte aan

Ben jij technicus met gevorderde kennis van pompen? Wil je je verder verdiepen in de optimalisatie van het ontwerp van een pompsysteem? Dan is de training Pompsystemen - energiezuinig maken en ontwerpen bedoeld voor jou. De training is niet alleen geschikt voor een technisch specialist in een productiebedrijf, maar ook voor de process engineer, de ontwerper van het ontwerpbureau, de reliability engineer, de energie adviseur, de meet- en regel technicus, de pompleverancier, enzovoorts.

Over PumpSupport

PumpSupport levert onafhankelijke en objectieve specialistische deskundigheid voor een optimaal ontwerp of het oplossen en voorkomen van problemen op het gebied van pompen en pompsystemen.

Bekijk het totale aanbod

De geleerde kennis kan direct in de praktijk toegepast worden!

 • Algemeen:

  Hoe zat het ook alweer? Verkenning van het terrein, waarbij de belangrijkste zaken weer even op een rijtje worden gezet. We zien waar we de eerste besparingen kunnen behalen bij het bepalen van de doelstellingen.
 • Stromingsverliezen:

  Een overzichtelijk stukje praktische stromingsleer. Hoe groot is de invloed van de gekozen leidingdiameters, bochten enz. op de stromingsverliezen en het energieverbruik?
 • Energiezuinig ontwerpen:

   Pompsystemen worden vaak ontworpen voor de ontwerpsituatie, maar in de dagelijkse praktijk hebben we die volle ontwerpcapaciteit zelden nodig. Waar moeten we rekening mee houden als we niet alleen bij de ontwerpcapaciteit, maar ook bij deelbelasting een energiezuinig ontwerp willen?
 • Keuze van de pomp:

  De keuze van de pomp is voor het energieverbruik heel belangrijk. We leren wat we moeten doen en welke valkuilen we moeten vermijden.
 • Regeling van pompen:

  Bij het regelen van pompen wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van de capaciteitsregeling door middel van smoorkleppen of door variatie van het toerental. Wat zijn de voor- en nadelen van beide en heeft het altijd zin om gebruik te maken van toerenregeling?
 • Optimale besparing:

  We zullen zien hoe we niet alleen bij nieuw te bouwen pompsystemen energie besparen, maar dat het ook zeer interessant kan zijn om bestaande installaties eens kritisch te bekijken. Wordt de pomp optimaal binnen zijn werkgebied toegepast, dan wordt er niet alleen energie bespaard, maar neemt tevens de reliabilty toe en worden de onderhoudskosten tot het minimum gereduceerd.

Tijdens de theorielessen worden veel herkenbare voorbeelden gebruikt, die je binnen de eigen dagelijkse praktijk direct toe kunt passen.

Startdatum Locatie Aantal bijeenkomsten Prijs
donderdag 19 april 2018 Rooster Ede 1 dag € 445,00 Inschrijven

Al onze prijzen zijn excl. btw

Liever een andere leslocatie of startdatum? Laat het ons weten!

Liever incompany of maatwerk? Vraag een offerte aan


Voor deze prijzen krijg je all-in service, waaronder:

Geen verborgen kosten

Catering & lesmateriaal

Lesmateriaal en catering, bestaande uit koffie/thee en lunch of diner, zijn altijd inbegrepen. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Praktijk

Praktijkoefening

Opleiden vanuit de praktijk staat centraal. De docent komt uit het werkveld en gebruikt veel praktijkcases. Het oefenen van vaardigheden voer je uit op echte installaties in ons uitgebreide practicum of op de eigen locatie.

Docenten uit het werkveld

Keuze & kwaliteit

Kies uit meer dan 160 opleidingen, cursussen en trainingen, 45 locaties en diverse startdata of geef jouw wensen hiervoor aan. Je profiteert altijd van de vertrouwde ROVC-kwaliteit met focus op service en praktijk!

Studieadvies nodig? 0318 - 698 697