Wil je inspectiemetingen uitvoeren? Volg dan de cursus NEN 3140 Meten en inspecteren van elektrische installaties bij ROVC.

Niveau: Maintain ?
Duur: vanaf 1 dag op diverse startdata en locaties
Vakgebied: Industriële Elektrotechniek, Veiligheid, Gezondheid & Milieu

Inschrijven Vraag een offerte aan

In het kort

Elektrische installaties moeten geïnspecteerd worden. Voor nieuwe installaties wordt hiervoor verwezen naar de norm NEN 1010 en voor bestaande naar NEN 3140. In beide gevallen bestaat het inspecteren uit twee delen, namelijk meten en een visuele controle. Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod: meten en inspecteren van bestaande en nieuwe elektrische installaties van beperkte omvang en delen daarvan, de juiste metingen verrichten en meetwaardes correct interpreteren en rapporteren, opleverinspectie van uitbreidingen en aanpassingen op bestaande installaties, meetfouten voorkomen.

Voor wie?

De cursus NEN 3140 Meten en inspecteren van elektrische installaties is bedoeld voor iedereen die over onvoldoende praktische kennis van inspectiemetingen beschikt. Je wordt opgeleid op het niveau Maintain. Een MTS-E-vooropleiding of de cursus Storingstechnicus elektro is vereist.

Waarom deze training volgen?

 • Inspectiemetingen met installatietesters staan centraal
 • Uitbreidingen en aanpassingen aan installaties veilig op kunnen leveren
 • Uitvoeren van inspectiemetingen en rapportage tijdens het practicum

Na afronding van de cursus Meten en inspecteren van elektrische installaties ben je in staat zowel bestaande als nieuwe elektrische installaties van beperkte omvang en delen daarvan te meten en te inspecteren. Je kunt de juiste metingen verrichten en weet de meetwaardes correct te interpreteren en te rapporteren. Je weet hoe je meetfouten voorkomt en kunt een opleverinspectie van uitbreidingen en aanpassingen op bestaande installaties doen.

Locatie Startdatum
Ede donderdag 28 september 2017 Met startgarantie € 370,00 Inschrijven
Ede woensdag 22 november 2017 Nog 2 inschrijvingen nodig voor gegarandeerde start € 370,00 Inschrijven
Ede maandag 26 februari 2018 € 370,00 Inschrijven
Ede donderdag 19 april 2018 € 370,00 Inschrijven
Ede maandag 11 juni 2018 € 370,00 Inschrijven

Al onze prijzen zijn excl. BTW

Liever een andere leslocatie of startdatum? Laat het ons weten!

Liever incompany of maatwerk? Vraag een offerte aan

 • Metingen aan nieuwe en bestaande installaties conform NEN 1010 en NEN 3140
 • Visuele controle en foutloze meting en beproeving
 • Interpretatie en rapportage van de meetgegevens
 • Beoordeling door gebruik van meters zoals, Megger, Profitest, multimeter en fase-volgorde meter
 • Aardlekschakelaars testen

De cursus NEN 3140 Meten en inspecteren van elektrische installaties bevat 1 dagdeel practicum waarin het volgende aan bod komt:

 • Visuele inspectie 
 • Meten van isolatieweerstand 
 • Meten weerstand van beschermingsleidingen 
 • Meten van aanspreektijd en -stroom van aardlekschakelaars 
 • Meten van de circuitweerstand 
 • Rapportage door invullen van inspectieformulieren


Gedurende de gehele cursus wordt je getoetst of je actief deelneemt en of je de geleerde vaardigheden op de juiste manier toepast in de praktijk. Bij een positief eindresultaat ontvang je een bedrijfserkend certificaat.  

CerTech 
Voor de organisatie van onze eindtoetsen werkt ROVC samen met CerTech. CerTech is een onafhankelijke examenorganisatie, verantwoordelijk voor de ontwikkeling, organisatie en het afnemen van examens en toetsen. In opdracht van brancheorganisaties, adviesbureaus en opleidingsinstituten worden jaarlijks ruim 10.000 kandidaten geëxamineerd. Het gaat hierbij met name om examens en toetsen gericht op techniek, veiligheid, beveiliging en organisatie & communicatie. Heb je vragen over examens? Of ben je op zoek naar een partner om examens te laten organiseren? Bel CerTech op 0318 – 698 605 of kijk op www.certech.nl

Duur Aantal bijeenkomsten All-inprijs (excl. BTW)
1 dag 1 dag € 370,-
Catering & lesmateriaal

Catering & lesmateriaal

Lesmateriaal en catering, bestaande uit koffie/thee en lunch of diner, zijn altijd inbegrepen. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Praktijkoefening

Praktijkoefening

Opleiden vanuit de praktijk staat centraal. De docent komt uit het werkveld en gebruikt veel praktijkcases. Het oefenen van vaardigheden voer je uit op echte installaties in ons uitgebreide practicum of op de eigen locatie.

Keuze en kwaliteit

Keuze & kwaliteit

Kies uit meer dan 160 opleidingen, cursussen en trainingen, 45 locaties en diverse startdata of geef jouw wensen hiervoor aan. Je profiteert altijd van de vertrouwde ROVC-kwaliteit met focus op service en praktijk.


Studieadvies nodig? 0318 - 698 697