Inzicht in de veiligheid van mechanische onderdelen in machines? Schrijf je vandaag nog in voor de ROVC-cursus Mechanische veiligheid van machines.

Niveau: Prevent ?
Duur: vanaf 2 dagen
Vakgebied: Veiligheid, Gezondheid & Milieu

Vraag een offerte aan

In het kort

In deze cursus verkrijg je kennis van de veiligheid van de mechanische onderdelen in machines en leer je de basis rondom het thema betrouwbaarheid van de gekozen oplossing in relatie tot het veiligheidsrisico. Je leert hoe je echt veilig werkt aan en in de nabijheid van mechanische onderdelen en hoe u risico’s reduceert door middel van mechanische aanpassingen bij bestaande machines en in het ontwerp van nieuwe machines.

Voor wie?

De cursus Mechanische veiligheid van machines is bedoeld voor service-, storings- en onderhoudtechnici, ontwerpers en hoofden Technische Dienst die met name op het gebied van de mechanica, veiligheidskennis en -vaardigheden willen opdoen. Daarbij is basiskennis van de machineveiligheid een vereiste, bijvoorbeeld verkregen door de cursus Industriële machineveiligheid. Je wordt opgeleid op het niveau Prevent.

Waarom deze training volgen?

 • Op de hoogte van eisen aan afschermingen
 • Inzicht in pneumatische en hydrualische veiligheidscircuits
 • Kennis van veiligheidscategoriëen en Performance Level
 • Vertaling van risicobeoordeling naar veiligheidscircuit in de praktijk

Na afronding van de cursus Mechanische veiligheid van machines heb je inzicht in en kennis van de normen rondom de veiligheid van machines op het gebied van afscherming, veiligheidsafstanden en besturingen van mechanisch, pneumatische en hydraulisch aangedreven machines en de eisen aan trappen en bordessen in relatie tot machines. Je kunt diverse soorten mechanische beveiligingen, maasbreedte, hoogte van hekwerken en schermbeveiligingen herkennen en toepassen. Je heeft basiskennis van veiligheidsbesturingen en kunt een risicobeoordeling omzetten naar veiligheidsbesturingen. De elektrische veiligheid van machines komt in deze cursus niet aan de orde. Volg hiervoor de cursus Elektrische veiligheid van machines.

Voor deze cursus is momenteel geen startdatum gepland. Heb je interesse in deze cursus? Laat het ons weten via een planningsverzoek of bel ons op 0318 – 698 697!

 • Risicobeheersing door vaste afschermingen, hekken en schermen (NEN-EN 953)
 • Bescherming van ledematen (NEN-EN-ISO 13857) en beknellingsgevaar elimineren (NEN-EN 349)
 • Trappen en bordessen (NEN-EN-ISO 14122 reeks)
 • Relatie risico en benodigde technische beveiliging plus redundantie en diversiteit
 • Categorie B, 1, 2, 3 en 4 (NEN-EN 954)
 • Standaardschakelingen met pneumatiek en voorbeeldschakeling hydraulisch
 • Eisen en voorwaarden aan noodstopcircuits plus typen beweegbare afschermingen
 • Hek- en schermbewaking met eindschakelaars
 • Performance Level als vervanger voor veiligheidscategorieën
 • Architectuur, diagnose nauwkeurigheid en kwaliteit componenten
 • Berekeningssoftware Sistema op basis van NEN-EN-ISO 13849-1
 • Voorbeeldberekeningen van Performance Level in Sistema

Leren doe je in de praktijk! Daarom worden er ter ondersteuning van de lesstof diverse praktijkoefeningen uitgevoerd die jouw inzicht in de theorie versterken.

Deze cursus wordt op de laatste bijeenkomst afgesloten met een eindtoets. Bij een positief eindresultaat ontvang je een bedrijfserkend certificaat.

CerTech 
Voor de organisatie van onze eindtoetsen werkt ROVC samen met CerTech. CerTech is een onafhankelijke examenorganisatie, verantwoordelijk voor de ontwikkeling, organisatie en het afnemen van examens en toetsen. In opdracht van brancheorganisaties, adviesbureaus en opleidingsinstituten worden jaarlijks ruim 10.000 kandidaten geëxamineerd. Het gaat hierbij met name om examens en toetsen gericht op techniek, veiligheid, beveiliging en organisatie & communicatie. Heb je vragen over examens? Of ben je op zoek naar een partner om examens te laten organiseren? Bel CerTech op 0318 – 698 605 of kijk op www.certech.nl

Duur Aantal bijeenkomsten All-inprijs (excl. BTW)
2 weken 2 dagen € 695,-
Catering & lesmateriaal

Catering & lesmateriaal

Lesmateriaal en catering, bestaande uit koffie/thee en lunch of diner, zijn altijd inbegrepen. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Praktijkoefening

Praktijkoefening

Opleiden vanuit de praktijk staat centraal. De docent komt uit het werkveld en gebruikt veel praktijkcases. Het oefenen van vaardigheden voer je uit op echte installaties in ons uitgebreide practicum of op de eigen locatie.

Keuze en kwaliteit

Keuze & kwaliteit

Kies uit meer dan 160 opleidingen, cursussen en trainingen, 45 locaties en diverse startdata of geef jouw wensen hiervoor aan. Je profiteert altijd van de vertrouwde ROVC-kwaliteit met focus op service en praktijk.


Studieadvies nodig? 0318 - 698 697