Hoe voldoe je aan de machinerichtlijn? Weet jij alles over veiligheidscircuits in machines? Je leert het tijdens deze ROVC-training.

Niveau: Prevent ?
Duur: vanaf 3 dagen
Vakgebied: Veiligheid, Gezondheid & Milieu
Beoordelingscore: 8.2 op basis van 12 beoordelingen

Inschrijven Vraag een offerte aan

In het kort

Machines die zonder elektrische uitrusting kunnen functioneren, zijn er nauwelijks. De veiligheid van deze elektrische uitrusting valt onder de Machinerichtlijn. In deze cursus ga je in op de details rondom de elektrische uitrusting in machines. Ook leer je de eisen aan zowel de functionele- als veiligheidsbesturingen kennen. 

Voor wie?

De training Elektrische veiligheid van machines is bedoeld voor service-, storings- en onderhoudstechnici, ontwerpers en hoofden Technische Dienst die met name op het gebied van de elektrische componenten veiligheidskennis en -vaardigheden willen opdoen. Je wordt opgeleid op het niveau Prevent. Basiskennis van de machineveiligheid is een vereiste, bijvoorbeeld verkregen door de cursus Industriële machineveiligheid.

Waarom deze training volgen?

 • Inzicht in de werking en opbouw van elektrische veiligheidscircuits
 • Kennis van veiligheidscategorieën en Performance Level
 • Vertaling van risicobeoordeling naar veiligheidscircuit

Na het afronden van de training Elektrische veiligheid van machines heb je kennis van de veiligheidsnorm van machines en elektrische uitrustingen (NEN-EN-IEC 60204-1) en de norm voor laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen (NEN-EN-IEC 61439 serie). Je kunt diverse soorten beveiligingen en basiskennis van veiligheidsbesturingen herkennen en toepassen en bent in staat een risicobeoordeling om te zetten naar een veiligheidsbesturing (met Performance level). De mechanische veiligheid van machines komt in deze cursus niet aan de orde. Volg hiervoor de cursus Mechanische veiligheid in machines.

Locatie Startdatum
Ede vrijdag 29 september 2017 Met startgarantie € 970,00 Inschrijven

Al onze prijzen zijn excl. BTW

Liever een andere leslocatie of startdatum? Laat het ons weten!

Liever incompany of maatwerk? Vraag een offerte aan

 • Opzet en het werken met de norm NEN-EN-IEC 60204-1 en de grens NEN 1010 en NEN-EN-IEC 60204-1
 • Type verdeelinrichtingen NEN-EN-IEC 61439, voedingsdeel en netscheider
 • Werkschakelaars (hoofd- en stuurstroom), overstroombeveiligingen en leidingkeuze
 • Kastopbouw, deur- en paneelaarding en gebruik aderkleuren en markering
 • Klemmenstrook voeding, motorvelden, opnemers en sensoren
 • Relatie risico en kwaliteit van de besturing en componenten (NEN-EN 954)
 • Categorie B, 1, 2, 3 en 4
 • Standaardschakelingen, redundantie en diversiteit
 • Noodstopcircuits, beweegbare afschermingen, hek- en schermbewaking met eindschakelaars
 • Soorten beveiligingen, noodstop, nooduit, lijn-/unitstop, tweehandsbediening, hekbewaking, lichtschermen met en zonder muting, veiligheidsmatten

Leren doe je in de praktijk. Ter ondersteuning van de lesstof worden daarom diverse praktijkoefeningen uitgevoerd die jouw inzicht in de theorie versterken.

Deze training wordt op de laatste bijeenkomst afgesloten met een eindtoets. Bij een positief eindresultaat ontvang je een bedrijfserkend certificaat.

CerTech 
Voor de organisatie van onze eindtoetsen werkt ROVC samen met CerTech. CerTech is een onafhankelijke examenorganisatie, verantwoordelijk voor de ontwikkeling, organisatie en het afnemen van examens en toetsen. In opdracht van brancheorganisaties, adviesbureaus en opleidingsinstituten worden jaarlijks ruim 10.000 kandidaten geëxamineerd. Het gaat hierbij met name om examens en toetsen gericht op techniek, veiligheid, beveiliging en organisatie & communicatie. Heb je vragen over examens? Of ben je op zoek naar een partner om examens te laten organiseren? Bel CerTech op 0318 – 698 605 of kijk op www.certech.nl

Duur Aantal bijeenkomsten All-inprijs (excl. BTW)
1 maand 3 dagen € 970,-
Catering & lesmateriaal

Catering & lesmateriaal

Lesmateriaal en catering, bestaande uit koffie/thee en lunch of diner, zijn altijd inbegrepen. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Praktijkoefening

Praktijkoefening

Opleiden vanuit de praktijk staat centraal. De docent komt uit het werkveld en gebruikt veel praktijkcases. Het oefenen van vaardigheden voer je uit op echte installaties in ons uitgebreide practicum of op de eigen locatie.

Keuze en kwaliteit

Keuze & kwaliteit

Kies uit meer dan 160 opleidingen, cursussen en trainingen, 45 locaties en diverse startdata of geef jouw wensen hiervoor aan. Je profiteert altijd van de vertrouwde ROVC-kwaliteit met focus op service en praktijk.


Beoordelingsscore

8.2

Gebaseerd op basis van 12 beoordelingen

Algemeen
Inhoud
Docent
Locatie

Ervaringen

Interessant, vol met informatie

Cesar Veiga, dinsdag 20 september 2016 8
Studieadvies nodig? 0318 - 698 697