Hoe voldoe je aan de machinerichtlijn? Weet jij alles over veiligheidscircuits in machines? Je leert het tijdens deze ROVC-training.

Doel

Na het afronden van de training Elektrische veiligheid van machines kun je diverse soorten beveiligingen herkennen en basiskennis van veiligheidsbesturingen toepassen. Je bent in staat een risicobeoordeling om te zetten naar een veiligheidsbesturing (met Performance level). Je hebt kennis van de veiligheidsnorm van machines en elektrische uitrustingen (NEN-EN-IEC 60204-1) en de norm voor laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen (NEN-EN-IEC 61439 serie). De mechanische veiligheid van machines komt in deze cursus niet aan de orde. Volg hiervoor de cursus Mechanische veiligheid in machines

Niveau: Prevent ?
Duur: vanaf 3 dagen
Vakgebied: Veiligheid, Gezondheid & Milieu
Beoordelingscore: 8 op basis van 12 beoordelingen
Vraag een offerte aan

Ben jij werkzaam als service-, storing- of onderhoudstechnicus? Ontwerper? Of hoofd Technische Dienst? Wil je op het gebied van de elektrische componenten veiligheidskennis en -vaardigheden opdoen? Dan is de training Elektrische veiligheid van machines geschikt voor jou. Je wordt opgeleid op het niveau Prevent. Basiskennis van machineveiligheid is een vereiste, bijvoorbeeld verkregen door de cursus Industriële machineveiligheid.

Waarom deze training volgen?

 • Inzicht in de werking en opbouw van elektrische veiligheidscircuits
 • Kennis van veiligheidscategorieën en Performance Level
 • Vertaling van risicobeoordeling naar veiligheidscircuit
 • Opzet en het werken met de norm NEN-EN-IEC 60204-1 en de grens NEN 1010 en NEN-EN-IEC 60204-1
 • Type verdeelinrichtingen NEN-EN-IEC 61439, voedingsdeel en netscheider
 • Werkschakelaars (hoofd- en stuurstroom), overstroombeveiligingen en leidingkeuze
 • Kastopbouw, deur- en paneelaarding en gebruik aderkleuren en markering
 • Klemmenstrook voeding, motorvelden, opnemers en sensoren
 • Relatie risico en kwaliteit van de besturing en componenten (NEN-EN 954)
 • Categorie B, 1, 2, 3 en 4
 • Standaardschakelingen, redundantie en diversiteit
 • Noodstopcircuits, beweegbare afschermingen, hek- en schermbewaking met eindschakelaars
 • Soorten beveiligingen, noodstop, nooduit, lijn-/unitstop, tweehandsbediening, hekbewaking, lichtschermen met en zonder muting, veiligheidsmatten

Leren doe je in de praktijk. Ter ondersteuning van de lesstof worden daarom diverse praktijkoefeningen uitgevoerd die jouw inzicht in de theorie versterken.

Voor deze cursus is momenteel geen startdatum gepland. Heb je interesse in deze cursus? Laat het ons weten via een planningsverzoek of bel ons op 0318 – 698 697!

Deze training wordt op de laatste bijeenkomst afgesloten met een eindtoets. Bij een positief eindresultaat ontvang je een bedrijfserkend certificaat.

CerTech 
Voor de organisatie van onze eindtoetsen werkt ROVC samen met CerTech. CerTech is een onafhankelijke examenorganisatie, verantwoordelijk voor de ontwikkeling, organisatie en het afnemen van examens en toetsen. In opdracht van brancheorganisaties, adviesbureaus en opleidingsinstituten worden jaarlijks ruim 10.000 kandidaten geëxamineerd. Het gaat hierbij met name om examens en toetsen gericht op techniek, veiligheid, beveiliging en organisatie & communicatie. Heb je vragen over examens? Of ben je op zoek naar een partner om examens te laten organiseren? Bel CerTech op 0318 – 698 605 of kijk op www.certech.nl

Beoordelingsscore

8

Gebaseerd op basis van 12 beoordelingen

Ervaringen

Interessant, vol met informatie

Cesar Veiga, dinsdag 20 september 2016 8
Studieadvies nodig? 0318 - 698 697