Wil je Servicetechnicus werktuigbouw worden? Volg de bedrijfserkende ROVC-beroepsopleiding in jouw eigen tempo. 

Doel

Als Servicetechnicus werktuigbouw ben je verantwoordelijk voor service en onderhoud aan verschillende krachtbronnen, werktuigen, (productie)machines en -installaties en apparaten. Je plant onderhoud, voert een deel zelf uit en laat een deel uitvoeren door collega's. Vervolgens zorg je voor het inregelen, afstellen en zo nodig programmeren van de besturing of aandrijving. Dit doe je zelf of je zorgt dat dit gedaan wordt door iemand die hierin is gespecialiseerd. Wanneer het nodig is, breng je als servicetechnicus verbeteringen aan.  

Niveau: Prevent
Duur: Te volgen in eigen tempo    
Vakgebied: Aandrijftechniek, Werktuigbouw
Meer informatie Vraag een offerte aan
Voor de technici die breed allround inzetbaar willen worden als servicetechnicus in de werktuigbouw is deze ROVC-beroepsopleiding een goede basis. In eigen tempo werk je toe naar het bedrijfserkende diploma. 

Waarom deze ROVC-beroepsopleiding volgen?

 • Technische vaardigheden staan centraal
 • Gericht op service en onderhoud
 • Docenten uit de praktijk
 • In jouw eigen tempo

Je krijgt tijdens de ROVC-beroepsopleiding Servicetechnicus werktuigbouw kennis en inzicht in de volgende onderwerpen: 

 • Materialen en middelen die bij het onderhouden van krachtbronnen, werktuigen en (productie)machines worden toegepast 
 • De opbouw en werking van standaard en niet-standaard krachtbronnen, werktuigen en (productie)machines 
 • De functie en werking van standaard en niet-standaard werktuigbouwkundige componenten 
 • Lezen van technische tekeningen en schema’s 
 • Bewerken en monteren van elektrotechnische bedrading en bekabeling 
 • Bewerken, verbinden en monteren van materialen hanteren van meet- en controlegereedschappen 
 • Monteren van componenten van krachtbronnen, werktuigen en (productie)machines

De ROVC-beroepsopleiding Servicetechnicus werktuigbouw is opgebouwd uit verschillende ROVC-cursussen en trainingen. In eigen tempo doorloop je de volgende cursussen:

Tijdens de cursus Elektrisch schakelen vergroot je jouw vakkennis over industriële elektrotechniek. Je gaat onder meer aan de slag met het repareren, vervangen en in gebruik nemen van elektrische componenten. Je leert storingen opsporen en verhelpen en planmatig onderhoud en inspecties uitvoeren. Daarbij staat het lezen van elektrische schema’s centraal. De onderwerpen die tijdens deze cursus uitvoerig aan bod komen zijn: elektrotechnische begrippen, meetapparatuur en meettechniek, industriële relais, draaistroommotoren, draaistroommotorschakelingen en bijbehorende beveiligingscomponenten, softstarters, frequentieregelaars en signalering en bediening.

Meer informatie over deze cursus

Met de cursus Hydraulische systeemtechniek breidt je jouw vakkennis ten aanzien van de werking van complexe hydraulische installaties en apparatuur - zowel gesloten als open systemen verder uit. Je gaat aan de slag met storingzoeken, modificeren en de inbedrijfname van complexe hydraulische installaties. Je leert hoe toegepaste componenten functioneren in een complex systeem, zoals hydraulische cilinders, regelbare pompen, hydromotoren, stroomregel/proportionaal ventielen, hydraulische drukregel- en schakelventielen en hydraulische hulpapparatuur.

Meer informatie over deze cursus

Bedrijven krijgen op het gebied van machineveiligheid te maken met verschillende wetten en regelgevingen. De Arbowet stelt eisen op het gebied van het huidige machinepark en de Europese Machinerichtlijn stelt eisen voor nieuw te bouwen en te modificeren machines. De training Machineveiligheid tijdens assemblage geeft jou op praktische wijze inzage hoe je ontwerptekeningen beoordeelt of zij zowel elektrisch als mechanisch voldoen aan de Machinerichtlijn en de CE-markering. Ook leer je hoe je een gebouwd paneel of machine beoordeelt op machineveiligheid aan de hand van een technisch constructiedossier en veiligheidsplan. 

Meer informatie over deze cursus

Tijdens de cursus Mechanische aandrijftechniek breid je jouw vakkennis ten aanzien van de werking van complexe mechanische installaties en apparatuur verder uit. Je gaat aan de slag met het selecteren van de juiste aandrijfcomponenten, modificeren van aandrijvingen en de inbedrijfname van complexe mechanische installaties. De onderwerpen waar je alles over komt te weten zijn: technische begrippen, mechanische aandrijftechniek, assen, lagers, mechanische koppelingen, remmen in aandrijfsystemen, omspanningsoverbrengingen (V-riem, tandriem, ketting), tandwieloverbrengingen en tandwielkasten, smeering- en aandrijfprojecten.

Meer informatie over deze cursus

Op het gebied van elektrische veiligheid stelt de Arbowet eisen om werknemers in het bedrijfsleven zo veilig en gezond mogelijk te laten werken en ze te beschermen tegen mogelijke elektrotechnische gevaren als elektrocutie, kortsluiting en brandgevaar. Deze training geeft een volledige instructie om de werkzaamheden op een veilige en correcte manier uit te voeren volgens NEN 3140.

Meer informatie over deze cursus

Nieuwe schakelkasten worden vaak voorzien van PLC’s. In installaties en productiemachines vervangen zij steeds vaker de traditionele besturing. Door een eenvoudige en gestandaardiseerde methode van programmeren (volgens de norm IEC 61131-3) maak je je deze techniek snel eigen, zonder te weten hoe de elektronica in de PLC werkt. Na het volgen van deze cursus begrijp je de werking van PLC’s en de programma’s.

Meer informatie over deze cursus

Leidinggeven is niet eenvoudig, al heb je het respect van medewerkers. Het draait vooral om vaardigheden als communiceren, organiseren, controleren, delegeren en motiveren. Deze training biedt je de kans om de grip op uw functie van direct leidinggevende te verstevigen. De training is praktisch van opzet, met veel aandacht voor uw persoonlijke situatie. Jouw effectiviteit in de directe aansturing zal merkbaar verbeteren.

Meer informatie over deze cursus

De cursus Projectleider leert je hoe je een project volgens een voor iedereen bekende structuur en werkwijze aanpakt, waardoor op efficiënte wijze het gewenste eindresultaat wordt bereikt. Je raakt vertrouwd met alle aspecten van het leidinggeven aan een project. Onderwerpen die aan bod komen tijdens deze cursus zijn onder andere: projecten faseren (initiatief, opstart, definitie, realisatie, implementatie en evaluatie), planningen maken per fase, planningen bewaken en bijstellen, valkuilen in het project herkennen en voorkomen. Je leert op een eenduidige en heldere manier werken als projectleider door onderwerpen als: eenduidige communicatie, omgaan met afspraken, omgang met elkaar, verwachtingspatronen.

Meer informatie over deze cursus

Bij het optreden van een storing dient deze zo snel mogelijk gelokaliseerd en opgelost te worden. Maar wat te doen bij hardnekkige, terugkerende storingen? Dan is een multidisciplinaire aanpak vereist! In deze cursus leer je werken volgens een standaard methodiek. Je leert het proces of de machine te beschrijven en via een verliesanalyse te komen tot de achterliggende oorzaak van de storing. Vervolgens leer je oplossingen te bedenken en een actieplan op te stellen.

Meer informatie over deze cursus

Opdrachtgevers eisen vaak van bedrijven in de industrie en bouwnijverheid dat zij VCA-gecertificeerd zijn. Een vereiste voor het VCA-certificaat is dat alle leidinggevende medewerkers over het diploma Veiligheid voor operationeel leidinggevenden VCA beschikken. Als leidinggevende toon je hiermee aan voldoende competenties te hebben op het gebied van veiligheid op de werkplek en op de hoogte te zijn van achtergronden en veiligheidsregels, waaronder de Arbo-wet.

Meer informatie over deze cursus

Opleiden vanuit en voor de praktijk staat centraal in de ROVC-opleidingen. In het unieke ROVC TechCenter (een practicumruimte van ruim 3.000 m2) kun je oefenen op veilige, moderne practicuminstallaties. De opdrachten zijn gebaseerd op situaties die je in de praktijk tegenkomt en worden uitgevoerd onder deskundige leiding. Daarnaast wordt tijdens de lessen veelvuldig gewerkt met praktijkcases en gebruikt de docent voorbeelden uit zijn eigen werkpraktijk. Natuurlijk is er ook de gelegenheid eigen voorbeelden in te brengen. 

Deze ROVC-beroepsopleiding is opgebouwd uit meerdere ROVC-cursussen. Iedere cursus wordt afgesloten met een certificaat of diploma. Na het behalen van alle certificaten en diploma's ontvang je het bedrijfserkende diploma.  

Deze ROVC-beroepsopleiding is opgebouwd uit ROVC-cursussen. Per cursus betaal je de reguliere cursusprijs.  

De prijs van onze ROVC-beroepsopleidingen is all-in, waaronder:

Catering & lesmateriaal

Catering & lesmateriaal

Lesmateriaal en catering, bestaande uit koffie/thee en lunch of diner, zijn altijd inbegrepen. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Praktijkoefening

Praktijkoefening

Opleiden vanuit de praktijk staat centraal. De docent komt uit het werkveld en gebruikt veel praktijkcases. Het oefenen van vaardigheden voer je uit op echte installaties in ons uitgebreide practicum of op de eigen locatie.

Keuze en kwaliteit

Keuze & kwaliteit

Kies uit meer dan 160 opleidingen, cursussen en trainingen, 45 locaties en diverse startdata of geef jouw wensen hiervoor aan. Je profiteert altijd van de vertrouwde ROVC-kwaliteit met focus op service en praktijk.

Studieadvies nodig? 0318 - 698 697