Altijd al specialist in de koeltechniek willen worden? Schrijf je in voor de bedrijfserkende ROVC-beroepsopleiding Servicetechnicus koeltechniek. 

Niveau: Prevent
Duur: In eigen tempo 
Vakgebied: Klimaattechniek, Procestechniek

Meer informatie

In het kort

Als Servicetechnicus koeltechniek stel je allerlei soorten koudesystemen in bedrijf, bijvoorbeeld koelinstallaties. Daarnaast inspecteer, onderhoud en verbeter je de systemen. Ook worden door jou mogelijke storingen gelokaliseerd en verholpen. Bij storingen of defecten bepaal je als Servicetechnicus koeltechniek of repareren mogelijk is. 

Voor wie?

Deze ROVC-beroepsopleiding is geschikt voor technici die zich willen specialiseren op het gebied van koel- en koudesystemen. In eigen tempo werk je toe naar het bedrijfserkende diploma.  

Waarom deze ROVC-beroepsopleiding volgen?

 • Gericht op service en onderhoud
 • Technische vaardigheden staan centraal
 • Docenten uit de praktijk
 • In jouw eigen tempo


Je krijgt tijdens de ROVC-beroepsopleiding Servicetechnicus koeltechniek kennis en inzicht in de volgende onderwerpen:

 • Materialen en middelen die bij het onderhouden van koudesystemen worden toegepast  
 • De opbouw en werking van standaard en niet-standaard koudesystemen
 • Alle eisen gesteld in de 'Regeling gefluoreerde broeikasgassen en gereguleerde stoffen koelinstallaties' 
 • Lezen van technische tekeningen en schema’s 
 • De opbouw en werking van standaard krachtbronnen, werktuigen en (productie)machines 
 • De functie en werking van standaard en niet-standaard componenten, appendages en regelapparatuur voor koudesystemen 
 • Het elektrische- en regeltechnische deel van koudesystemen

De ROVC-beroepsopleiding Servicetechnicus koeltechniek is opgebouwd uit verschillende ROVC-cursussen en trainingen. In eigen tempo doorloop je de volgende cursussen:

Opleiden vanuit en voor de praktijk staat centraal in de ROVC-opleidingen. In het unieke ROVC TechCenter (een practicumruimte van ruim 3.000 m2) kun je oefenen op veilige, moderne practicuminstallaties. De opdrachten zijn gebaseerd op situaties die je in de praktijk tegenkomt en worden uitgevoerd onder deskundige leiding. Daarnaast wordt tijdens de lessen veelvuldig gewerkt met praktijkcases en gebruikt de docent voorbeelden uit zijn eigen werkpraktijk. Natuurlijk is er ook de gelegenheid eigen voorbeelden in te brengen. 

Deze ROVC-beroepsopleiding is opgebouwd uit meerdere ROVC-cursussen. Iedere cursus wordt afgesloten met een certificaat of diploma. Na het behalen van alle certificaten en diploma's ontvang je het bedrijfserkende diploma.  

Duur Aantal bijeenkomsten All-inprijs (excl. BTW)
Catering & lesmateriaal

Catering & lesmateriaal

Lesmateriaal en catering, bestaande uit koffie/thee en lunch of diner, zijn altijd inbegrepen. Je komt dus niet voor onverwachte kosten te staan.

Praktijkoefening

Praktijkoefening

Opleiden vanuit de praktijk staat centraal. De docent komt uit het werkveld en gebruikt veel praktijkcases. Het oefenen van vaardigheden voer je uit op echte installaties in ons uitgebreide practicum of op de eigen locatie.

Keuze en kwaliteit

Keuze & kwaliteit

Kies uit meer dan 160 opleidingen, cursussen en trainingen, 45 locaties en diverse startdata of geef jouw wensen hiervoor aan. Je profiteert altijd van de vertrouwde ROVC-kwaliteit met focus op service en praktijk.


Studieadvies nodig? 0318 - 698 697